Kijk om je heen

Ken je van die borden langs de zijkant van de weg bij een bekende uitzichspot op reis met teksten erop zoals ''Take a moment for this view and do not only make pictures.'' De laatste keer dat ik dat zag, was gedurende mijn reis in Vietnam. Ik legde de Hai van pass route af. Deze route is erg aan te raden als je daar naar toe gaat. Maar als je over zo'n bord nadenkt is het eigenlijk best beschamend dat deze nodig zijn voor toeristen om zich te realiseren dat ze dit moeten doen. 

De wereld ligt aan onze voeten. Gevoelsmatig wordt deze ook steeds kleiner en is iedereen dichter bij elkaar dan ooit te voren. Door veranderende technologieën zien en denken we steeds meer te weten hoe de wereld in elkaar zit. Ook is reizen veel gemakkelijker geworden. Waar het dertig jaar geleden een hele stap was om naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten te reizen, wordt het tegenwoordig gezien als een tussendoortje. Even snel een weekje New York, waarom niet? En hier zit voor mij wel een klein probleem. Mensen zien reizen als een gewoonte terwijl dit niet zo is. Het zijn unieke ervaringen die ervoor zorgen dat je als persoon anders naar de wereld kan gaan kijken. Daarnaast wordt er naar mijn mening tegenwoordig te veel gereisd voor de buitenkant. De echte ervaringen doen er niet meer zo toe. Een goede Instagramwall is blijkbaar belangrijker dan het daadwerkelijk uitzicht. Maar waarom doen we zo?

Als ik zelf op reis ben, verbaas ik mij erover hoeveel personen de hele dag bezig zijn met hun camera’s en telefoons. Ze poseren, maken foto’s en video’s en dat is het dan ook. Eigenlijk is de taak dan voor hen volbracht en kunnen ze weer door. Genieten van het monument of uitzicht wordt geen eens gedaan. Ligt het aan mij of is dit oprecht raar? Oké, laat ik eerlijk zijn. Ik maak ook voldoende foto’s en video’s als ik op reis ben en deze deel ik ook via sociale media. Maar ik ben gedurende mijn reizen ook bewust hoe bijzonder het is waar ik ben en ik neem ook de tijd om daarvan te genieten. Reizen is niet iets normaals, maar door de veranderende wereld lijkt dit wel zo te zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Het is voor vele mensen niet iets gebruikelijks. Tijdens reizen doe je ervaringen op waar je als persoon zoveel van kan leren en waar je later in je leven ook wat aan hebt. Als je reist kom je altijd in aanraking met andere mensen en culturen. Tuurlijk, niet iedere reis is altijd even spectaculair, maar ik denk toch dat je van iedere trip wel wat leert. Ook al hebben we dat misschien niet altijd meteen door.

Het voorbeeld van de borden die aan de zijkant van de weg staan waarop staat dat je ook even moet genieten is voor mij een absoluut dieptepunt dat wij met z’n allen als toeristen hebben bereikt. Moeten we er echt aan herinnerd worden dat we niet alleen maar foto’s en video’s moeten maken? Moeten we echt onthouden dat we moeten genieten? Moet dat echt? Het is eigenlijk te gênant voor woorden. Terwijl ik dit aan het schrijven ben zie ik de beelden voor me van de toeristen die dat niet doen. Ik wil ze het liefst wakker schudden en tegen ze roepen dat ze ook even mogen genieten. Op dit moment zijn er over de hele wereld toeristen de wereld aan het ontdekken. Ik hoop dat er mensen rondlopen die namens mij deze mensen kunnen wakker schudden. Geniet er nou maar van, want zo gewoon is het helemaal niet.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Stan
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
22
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.