Waarom geld pinnen in Thailand met je Nederlandse bankpas geen goed idee is

In Thailand kun je in vrijwel alle dorpen en steden pinautomaten (ATM’s) vinden. In grote steden zoals Bangkok vind je er vaak zelf meerderen naast elkaar. Dit is natuurlijk fijn als je een Thaise bankrekening hebt. Wanneer je echter geld opneemt in Thailand met je Nederlandse bankpas kan pinnen je veel geld kosten. Zo is het door een standaard pintoeslag bij elke transactie en een ongunstige wisselkoers duur om in Thailand te pinnen met je Nederlandse bankpas of creditcard. Lees hieronder hoe je hoge pinkosten kunt voorkomen en geld kunt besparen tijdens je verblijf in Thailand!

Geld opnemen met je Nederlandse bankpas

Als je door je contanten heen bent en nog geen lokale bankrekening hebt, is pinnen een makkelijke oplossing. Hoewel pinnen snel en makkelijk is, is het in Thailand vooral duur. Zo betaal je voor elke geldopname (ongeacht het bedrag) een standaard pintoeslag van rond de 6 euro en krijg je een slechte wisselkoers. Ga je toch geld pinnen in Thailand met je Nederlandse bankpas? Maak dan gebruik van onderstaande tips om geld te besparen.

Tips

 • Kies altijd voor ‘withdrawal without conversion’. Bij deze optie rekent je Nederlandse bank de lokale valuta (Thaise baht) om naar euro’s. ‘Withdrawal without conversion’ is voordeliger dan ‘dynamic currency conversion’ of ‘withdrawal with conversion, waarbij de wisselkoers door de lokale bank wordt berekend.
 • Pin in één keer een groot bedrag, zodat je vaste pinkosten zo laag mogelijk houdt. Bij Bangkok Bank en Krungsri Bank kun je bijvoorbeeld 20.000 baht (ongeveer 550 euro) opnemen per transactie.

Contant geld wisselen

Het omwisselen van euro’s naar Thaise baht is een stuk voordeliger dan pinnen bij een geldautomaat. Je krijgt een goede wisselkoers, waardoor je weinig geld ‘verliest’. Hoewel het afhankelijk is van de hoogte van het bedrag dat je wisselt, verlies je over het algemeen niet meer dan één tot twee euro voor het wisselen van je geld.

Tips

 • Bij grotere eurobiljetten krijg je een betere wisselkoers. Neem dus vooral briefgeld mee van 50 euro of hoger.
 • Wisselkantoren waar je een goede wisselkoers krijgt zijn onder andere Super Rich, met een groot aantal wisselkantoren in Thailand, en Siam Exchange.

Het gemak van TransferWise

Als je een bedrag moet overmaken naar een Thaise bankrekening, rekent je Nederlandse bank hier (hoge) kosten voor. De kosten verschillen per bank; vaak betaal je een vast bedrag (variërend van 6 tot 15 euro) of een percentage van het bedrag dat je overboekt (rond de 0,1 procent). Daarnaast verwerkt de bank vaak nog extra kosten in de wisselkoers.

Een voordelig en veilig alternatief is TransferWise voor internationale overboekingen. Via TransferWise betaal je een vast bedrag (afhankelijk van de valuta) voor het overmaken van geld en wordt de daadwerkelijke wisselkoers berekend. Op de website van TransferWise kun je, door het gewenste bedrag in te vullen, precies zien hoeveel je betaalt en wanneer het geld op de rekening van de ontvanger staat.

Tips

 • Je kunt bij TransferWise het bedrag invullen dat de ontvanger krijgt in de lokale valuta. Zo weet je zeker dat je het juiste bedrag overmaakt.
 • Door voor ‘low cost transfer’ te kiezen, betaal je minder voor je overboeking. Het bedrag staat vaak alsnog binnen 5 werkdagen op de rekening van de ontvanger.
 • Heb je een kennis/vriend/familielid met een Thaise bankrekening? Wellicht dat deze persoon dan geld voor je pinnen vanaf zijn of haar rekening. Jij kunt het bedrag vervolgens overmaken via TransferWise en zo hoge bijkomende kosten voorkomen.

Deel je ervaringen

 • Heb jij aanvullende tips om geld te besparen tijdens je verblijf in Thailand? Laat dit dan weten in een reactie!
Image
Follow the author: Jasmijn
This content is used in bundle:
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount] 2