Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Nieuw-Zeeland?

Een toeristenvisum is niet nodig voor  een verblijf tot 3 maanden in, een terugvlucht is verplicht. In dit geval neem je deel aan het Visa Waiver Program, waarbij je niet van tevoren een visum hoeft aan te vragen in Nederland, maar alles regelt als je in Nieuw-Zeeland aankomt. Als je langer dan 3 maanden wilt blijven kun je een Visitor Visum aanvragen voor een maximum van 9 maanden, afhankelijk van je reisplannen. Deze aanvraag kan gedaan worden bij een consulaire dienst in Brussel óf Londen, en eventueel in Nieuw-Zeeland als je eerst op het Visa Waiver Program was binnengekomen. Bewijs van genoeg financiële middelen om een terugticket te kopen óf een terugticket zijn verplicht voor beide opties. 

Update: Vanaf 1 oktober 2019 is het wel nodig om voor de reis naar Nieuw-Zeeland een visum aan te vragen (ETA). Het ETA is online aan te vragen en wordt binnen een aantal dagen verwerkt. Zonder ETA is het na 1 oktober 2019 niet toegestaan om naar Nieuw-Zeeland te reizen. 

Werkvisum
Er zijn verschillende manieren waarop je aan het werk kunt in Nieuw-Zeeland dit hangt een beetje af van hoe lang je wilt werken en in welke sector je aan de slag wilt. Werkvisa kunnen zowel binnen als buiten Nieuw-Zeeland worden aangevraagd.

Working holiday visum
Duur: maximaal een jaar, met als hoofddoel vakantie en daarnaast een baan.

Verplichtingen:

 1. Minimaal 18 en maximaal 30 jaar oud bij aanvraag van het visum

 2. Nederlands paspoort dat nog 3 maanden geldig is na je vertrek uit Nieuw-Zeeland

 3. Geen ernstige strafbare feiten gepleegd hebben of ooit een land zijn uitgezet

Benodigdheden:

 • Een return ticket of genoeg financiële middelen om zo'n ticket te kopen.

 • Genoeg financiële middelen om jezelf te ondersteunen in Nieuw-Zeeland

 • Ziektekostenverzekering

Let op!: dit visum kan je alleen aanvragen als je nog nooit eerder een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland hebt gehad. 

Accredited employer work visa
Duur: 30m maanden, kan daarna verlengd worden

Verplichtingen:

 • 55 jaar oud of jonger
 • Werkaanbieding met salaris van NZ$55,000 of meer per jaar
 • Minimaal 24 maanden werken
 • Full-time werken (30 uur of meer)
 • Bij een geaccrediteerde werkgever (accreditation application nodig)

Essential skills werkvisum
Duur: 1 (ANZSCO skills level 4 of 5), 2 (ANZSCO skills level 3,2,1) of 5 (ANZSCO skills level 1 bij salaris hoger dan NZ$55,000 per jaar) jaar, kan daarna verlengd worden.

Verplichtingen:

 • Werkaanbieding in een sector die op de Immediate Skill Shortage List (ISSL) of Long term skill shortage list (LTSSL) staat.

Vrijwilligersvisum
In principe kun je op een Visitor Visa vrijwilligerswerk doen, zolang je absoluut geen betaling krijgt (zie toeristenvisum). Dus ook geen kost en inwoning. Wil je dat wel kunnen ontvangen of zeker zijn dat je echt een jaar kunt blijven, vraag dan een working holiday visum aan (zie werkvisum).

De meest recente visuminformatie vind je op: https://www.mfat.govt.nz/en/countries-and-regions/europe/netherlands/new-zealand-embassy/visas/
Informatie over het ETA: https://www.etanewzealand.com/ 

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Travel Supporter
Supporting content
 8.11 Hoe vind ik werk in Nieuw-Zeeland? 

 8.11 Hoe vind ik werk in Nieuw-Zeeland? 

 Hoe vind ik werk in Nieuw-Zeeland?       

Hoe is het gezondheidszorgsysteem opgebouwd?

De standaard van de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland is over het algemeen hoog. Het public health systeem in Nieuw-Zeeland is zodanig georganiseerd dat de primaire gezondheidszorg (huisartsen, medicijnrecepten, bezoeken aan het ziekenhuis) wordt gefinancieërd door een combinatie van overheidssubsidie ​​en subsidies van onafhankelijke organisaties. De secundaire gezondheidszorg wordt gratis aangeboden. Ongeveer 60% van de Nieuw-Zeelanders heeft een aanvullende medische verzekering afgesloten om extra kosten te dekken en vanwege de wachtlijsten. Net als in Groot-Brittannië voorzien de huisartsen in de meest basale gezondheidszorg. Sinds 2011 is de gezondheidszorg van Niew Zeeland verdeeld over 21 District Health Boards. De overgrote meerderheid van de ziektes waarvoor medische hukp nodig is in Nieuw-Zeeland zijn hart-en vaatziekten en kanker. De Maori-bevolking is hierop echter een uitzondering. Een aantal ziekenhuizen, voornamelijk in de Northban op het Noord-Eiland, zijn gelegen in gebieden die rijk zijn aan Maori-mensen. Deze bevolking lijdt over het algemeen meer aan ziekten die zijn voortgevloeid uit de westerse manier van leven zoals diabetes en hypertensie. Trauma’s en verwondingen, zowel opzettelijk als per ongeluk, komt ook meer voor bij deze bevolkingsgroep.  In Nieuw-Zeeland bestaat het zesde jaar van de medische opleiding uit het werken als ‘trainee intern’. Op dat moment hebben de studenten hun tentamens al gehaald. Ze rouleren dit jaar vervolgens op de verschillende afdelingen van het ziekenhuis.  Ze krijgen dan ook betaald, ongeveer de helft van het salaris dat een chirurg verdiend. Ze betalen echter ook nog steeds collegeld dus veel houden ze niet over. Maar toch, in vergelijking met de medische studenten in Nederland (die geen salaris hebben tijdens hun co-schappen en dit alles zelf moeten financiëren) is het zeker een bonus en een aanzienlijk verschil!

Hoe werkt de registratie, het aanvragen van een visum en een werkvergunning?

Als buitenlandse arts dien je je te registeren in Nieuw-Zeeland. Alle nieuwe registranten zullen de eerste twaalf maanden van hun werk als arts worden gesuperviseerd. Als deze supervisie periode goed wordt doorlopen kunnen ze vervolgens zelfstandig aan het werk. Moch je deze periode niet met een voldoende afsluiten dan is het zaak om examen te doen bij de New Zealand Registration Examination (NZREX). Voordat je naar Nieuw-Zeeland vertrekt moet je al een baan aangeboden hebben gekregen en het contract moet worden gecontroleerd door de Association of Salaried Medical Specialists. Voordat je kunt werken als verpleegkundige in Nieuw-Zeeland, moet je je eerst registreren bij de Nursery Council of New Zealand. Zij zullen je vragen om aan te tonen dat je gediplomeerd verpleegkundige bent en ervaring hebt binnen de patientenzorg. Raadpleeg de website voor de registratieprocedure. Wil je tijdelijk aan het werk? Dan voldoet een temporary visa. Dit visum maakt het mogelijk tot maximaal 3 jaar te werken in Nieuw-Zeeland. Voor actuele informatie over visa en werkvergunningen kijk op de website van Immigration New Zealand. Als je echter van plan bent om permanent naar Nieuw-Zeeland te gaan of langer dan drie jaar in het land te werken, dan heb je een verblijfsvisum nodig. Net als in Australië bestaat er ook in Nieuw-Zeeland de mogelijkheid om gebruik te maken van een Working Holiday Visa. Medische studenten met een leeftijd tot 30 jaar uit geselecteerde landen (NL inbegrepen) kunnen met dit visum reizen met werk combineren.

Over welke vaardigheden en kwalificaties moet ik beschikken?

Vloeiend engels spreken is voor praktiserende artsen en verpleegkundigen een vereiste en een Occupational English Test (OET) kan verplicht zijn.

Welke baanmogelijkheden zijn er?

Bij het zoeken naar werk in een bepaald geografisch gebied, zijn de websites van de verschillende Health Boards een goede plek om te starten. Via de algemene website van District Health Boards vind je de afzonderlijke websites per district met de actuele vacatures.  

Welke interessante opties zijn er nog meer?

Al eerste is er Life flight, een organisatie die patiënten vanuit de meer afgelegen gebieden naar het ziekenhuis brengt. Studenten hebben eerder de mogelijkheid gehad om een paar dagen mee te draaien. Daarnaast is er Taranaki Community Rescue Helicopter, een spoedeisendhe hulp service met als basis New Plymouth. Tenslotte kun je overwegen om een co-schap of stageplek te regelen bij de Ski Patrols op het Zuidereiland Turoa bijvoorbeeld. Gebruik google om de contactgegevens te achterhalen en stuur ze een email!

Samengevat, wat betekent stage lopen in Nieuw-Zeeland?

In het algemeen beschrijven de medische studenten die in Nieuw-Zeeland zijn geweest het medische personeel als zeer ontspannen en vriendelijk. Zo worden er bijvoorbeeld geen witte jassen gedragen door de artsen, maar t-shirts. Dit is zeker het geval in de perifere ziekenhuizen. Een ander bijkomend voordeel is dat in het land vrijwel geen sprake is van criminaliteit. Voor co-assistenten en stagiares is het goed om ervan op de hoogte te zijn dat er in de zomer een lange vakantieperiode geldt voor de medische studenten. In deze periode zijn er dus maar weinig studenten uit Nieuw-Zeeland zelf aanwezig.

Waar zou je willen werken in Nieuw-Zeeland? Er zijn twee universiteiten: de University of Auckland en de University of Otago. De vier medische faculteiten staan in Auckland, Wellington, Christchurch en Dunedin. De laatste drie zijn medische faculteiten die horen bij de University of Otago.

Websites

District Health Boards http://www.health.govt.nz/new-zealand-health-system/key-health-sector-organisations-and-people/district-health-boards

Read more
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Statistics
[totalcount]