Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Turkije?

Toeristenvisum

Een toeristenvisum is verplicht voor Turkije. Dit visum is tot 90 dagen geldig binnen de periode van 180 dagen nadat je je aanvraag voor het visum hebt gedaan. Het is mogelijk om meerdere keren Turkije binnen te komen (multiple entry) binnen de 180 dagen nadat je de visumaanvraag hebt voltooid, zolang je totaal maar niet langer dan 90 dagen binnen deze 180 dagen in het land verblijft. De meest voor de hand liggende optie is om een e-visum aan te vragen. Dit kan je gewoon doen vanachter je computer en het is makkelijk en snel. Let erop dat je paspoort op het moment van aankomst in Turkije nog minimaal 180 maanden geldig is. Als je als toerist langer dan 90 dagen in Turkije wilt verblijven, zal je naar de Turkse ambassade moeten voor een visum, want het e-visum verlengen is niet mogelijk.

Een toeristenvisum aanvragen bij aankomst op het vliegveld in Turkije zal volgens het plan van oktober 2014 worden afgeschaft. Hoe het er op dit moment voor staat met het doorvoeren van dit plan is onduidelijk, maar als je risico's wilt vermijden kun je het beste voor het e-visum gaan. Een returnticket is niet verplicht, check wel altijd even of de luchtvaartmaatschappij je mee laat vliegen zonder een returnticket. 

Werkvisum
Om in Turkije te gaan werken heb je een werkvergunning, werkvisum en een verblijfsvergunning nodig. Om het werkvisum aan te vragen, heb je al een werkvergunning nodig en voor de werkgerelateerde verblijfsvergunning moet je het werkvisum en de werkvergunning al hebben. In sommige gevallen zou een geldige werkvergunning ook als verblijfsvergunning gelden. 

De werkvergunning en werkvisum kan je niet helemaal zelf aanvragen, want je werkgever moet de aanvraag doen bij het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid in Turkije (MLSS). Daarnaast kan je zelf formulieren, zoals de arbeidsovereenkomst en een brief van de werkgever met je taken of een verklaring van 'company partnership', indienen bij het Turkse consulaat in Nederland samen met een aanvraagformulier. Nadat de aanvraag voor de werkvergunning en het werkvisum is goedgekeurd door het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid, heb je maximaal 90 dagen om het land binnen te gaan. Verlengen van de werkvergunning is mogelijk vanaf twee maanden voor het verlopen ervan. Je mag in Turkije verblijven zolang de werkvergunning geldig is. 

Let erop dat je je moet registreren bij de lokale politie vlak nadat je in Turkije bent gearriveerd, dit is nodig om de benodigde verblijfsvergunning te krijgen. 

 

De meest actuele visuminformatie check je op: http://lahey.be.mfa.gov.tr/Mission

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Travel Supporter
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
6
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.