Welk visum regelen voor werk, vrijwilligerswerk of een reis naar Iran?

Voor een periode van 30 dagen moet een toeristenvisum aangevraagd worden bij de ambassade in Den Haag. Deze moet je de eerste keer persoonlijk aanvragen. De ambassade heeft aangegeven (in okt. 2015) dat er alleen visa worden uitgegeven als je binnen een maand het land binnengaat. Voor het visum is o.a. een uitnodigingsbrief nodig met een telex nummer van het Ministerie van Buitenlandse zaken in Iran. Zo'n uitnodigingsbrief bestaat voornamelijk uit een Authorisation Code, die je tegen betaling (in sep. 2015 was dit ca. €40) via Iraanse agencies kunt krijgen, zoals via http://www.iranianvisa.com/of Alarco. Als je de code hebt ontvangen, kun je je visum aan gaan vragen bij de ambassade van Iran in Den Haag. Zoek van tevoren even op wanneer de ambassade precies geopend is, dit is maar een paar uur per dag.

Wat heb je nodig?

 • De authorisatiecode
 • Twee pasfoto's
 • Je paspoort, dit moet:

- Nog ten minste zes maanden geldig zijn na vertrek uit het land van bestemming
Minstens twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's bevatten
Vrij zijn van Israëlische stempels

 • Een kopie van het paspoort
 • Een kopie van je zorgverzekeringspasje
 • Het ingevulde visumaanvraagformulier
 • Een kopie van het vluchtschema of een uitdraai van uw e-ticket (al wordt er niet altijd naar gevraagd)
 • Er kan gevraagd worden om je vingerafdrukken

Ze zullen bij de ambassade vragen of je wilt dat het paspoort met het visum daarin naar je adres opgestuurd wordt tegen een extra betaling. Je hoeft dan niet terug naar de ambassade om je paspoort met visum weer op te halen.

Een verlenging van het visum kan aangevraagd worden bij een immigratiebureau in Iran (het precieze aantal dagen hangt af van de ambtenaar die je helpt). Wil je nog langer in Iran blijven, dan moet je oppassen bij het aanvragen van een visumverlenging. Vraag eerst goed na of dit zonder problemen kan, zonder aangezien te worden voor een spion o.i.d.

Vrijwilligersvisum

Iran is niet het meest simpele land om een visum voor te krijgen en de regels omtrent het verkrijgen van een visum kunnen ook nog wel eens veranderen. Als vrijwilliger kun je bovenstaande richtlijnen volgen en een toeristenvisum aanvragen, al zou je officieel wel een werkvisum moeten hebben. Een werkvisum is echter nog moeilijker te krijgen dan een toeristenvisum, je werkgever moet bijvoorbeeld geaccepteerd worden als officiële werkgever. Informeer bij de ambassade over de huidige regeling van visa en laat je hier ook adviseren over het soort visum dat je het beste als vrijwilliger kan aanvragen.

Voor de meest actuele visuminformatie kijk je op: http://mfa.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=327&pageid=28766

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Travel Supporter
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
6
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.