Uitgaande docentenmobiliteit: net zo logisch als "een student in het buitenland"?

Over internationale mobiliteit van studenten wordt veel geschreven. Veel hogescholen en universiteiten hanteren streefcijfers voor uitgaande en inkomende studentenmobiliteit. Maar over internationale docentenmobiliteit hoor je nog relatief weinig.

Praktische bezwaren

"Ik kan niet een aantal weken missen in mijn onderwijstaken". "Moet en kan mijn gezin dan ook wel mee"? "Is er wel een beurs beschikbaar"? "Mijn werkdruk is echt te hoog". "Mijn kennis van de Engelse taal is vast niet toereikend". International offices die wél al een stimuleringsbeleid voeren gericht op docenten horen veel praktische bezwaren, waar docenten regelmatig natuurlijk ook een punt hebben. Maar, waar een wil is blijkt vaak toch ook een weg te zijn. En zijn praktische punten bij gedreven docenten veelal op te lossen.

Nut en noodzaak

International offices en docenten die eenmaal ervaring hebben opgedaan in het buitenland zijn het er volledig over eens dat méér gerichte internationale ervaring voor de competenties van docenten én voor de achterliggende opleidingen van waarde is. Denk alleen maar aan de sterkere internationale profilering van de opleiding als geheel, de internationale cases die de docent uit eigen ervaring meeneemt in de lesinhoud, het beter kunnen benchmarken van de opleiding aan vergelijkbare buitenlandse opleidingen en het beter kunnen uitstralen dat internationalisering écht door de hele opleiding heen is doorgevoerd. Maar ook aan het feit dat docenten mét internationale ervaring een boost weten te geven aan die vaak zo gewenste uitgaande studentenmobiliteit.

Internationale competenties

Studenten die een periode in het buitenland verblijven werken aan hun interculturele vaardigheden en internationale competenties. Essentieel voor een steeds maar groeiend aantal banen, óók in Nederland waar een groot aantal bedrijven internationaal gericht is. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor docenten; men heeft te maken met internationalisering "at home", lesinhoud is juist ook gericht op internationaal opereren, het werken in internationale teams bij de eigen opleiding komt vaker voor. Een redelijke feeling met hoe het is om een periode te wonen, studeren of werken in het buitenland mag dan niet ontbreken. En die feeling mag verder gaan dan een paar keer tijdens je onderwijscarrière stagestudenten in het buitenland bezoeken. Hoewel die taak veelal óók al is verdwenen in de bezuinigingsvaart der volkeren...en door praktische maar vaak ook ervaringsarme "vervangings"tools als internet(video)bellen.

Vele wegen leiden naar Rome...of elders

Uiteraard kent uitgaande docentenmobiliteit vele uitingsvormen. Van het bezoeken van een internationaal congres tot het volgen van een training of workshop in het buitenland, van het geven van gastcolleges of reguliere lessen bij een opleiding in het buitenland tot een halfjaar of jaar "op docentenuitwisseling" en van een week ervaringen uitwisselen met een vergelijkbare vakgroep tot het "een periode lang" begeleiden van eigen studenten die een stage of onderzoek in het buitenland uitvoeren.

Natuurlijk zijn er positieve uitzonderingen van opleidingen waar al stevig invulling wordt gegeven aan internationale docentenmobiliteit. Maar over het algemeen zouden docenten én stafleden veel meer dan nu gestimuleerd kunnen worden om regelmatig voor korte periode naar het buitenland te gaan, aangevuld met een of meerdere langere periodes in het buitenland!

Deel je ervaringen

  • Ben je, of ken je, een docent die (regelmatig) ervaring in het buitenland opdoet? Deel via een reactie hieronder of eigen blog wat de winst is geweest van die periode buiten Nederland.
  • Werk je bij een international office dat nadenkt over of ervaring heeft met uitgaande docentenmobiliteit? Best practices, maar ook verbeterpunten, zijn welkom in een reactie of eigen blog.

Meer lezen

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Statistics
56
Selected Categories
Categories