Veldpost 6

Rivier vol met water
Het korte weekend in Kitui deed ons allemaal even goed, om even lekker bij te komen. We hadden “stromend” water, lekker eten en even wat internet. Op zondag keerde we met de boodschappen voor de komende 2 weken terug naar Kiangu. Gelukkig verliep deze reis goed en deden we er deze keer 4 uur over i.p.v 14 uur. Toen we rond 5 uur aankwamen in Kiangu, kregen we slecht nieuws te horen. De rivier stond vol met water en dit zou veel vertraging opleveren met de bouw van de dam.
Kop op en schouders eronder

Toen we op maandagmorgen na een gespannen wandeling dan eindelijk aankwamen bij de dam kregen we het te zien. De rivier stond tot aan het gebouwde deel vol met water. We zagen het op dat moment allemaal niet meer zo zitten. Want dit zou ons veel vertraging opleveren. Toch kwamen we snel tot de conclusie dat er wat moest gebeuren. Dus: Kop op en schouders eronder met zen alle. Dat gebeurde op maandag dan ook meteen. Op die dag hebben we een deel van de rechter wing gebouwd en gevuld omdat we door het water niet aan de spillway konden bouwen. Ondanks het slechte begin op die dag gingen we toch met een tevreden gevoel naar huis. Op dinsdag gingen we verder waar we op maandag gebleven waren. Het zover mogelijk afronden van de rechter wing. Het compleet afronden van de wing was niet mogelijk zonder dat de spillway op de juiste hoogte was gebouwd.

Spillway naar hoogte bouwen
Het bouwen van de spillway wat op woensdag donderdag en vrijdag gepland stond ging niet gemakkelijk worden. Dit omdat aan een kant van de dam water stond. Waar je normaal aan 2 muren tegelijkertijd begint met bouwen. Moest het deze keer anders. Eerst moest de muur gebouwd worden die het dichts aan het water kwam en daarna de muur aan de voorzijde. Ook moesten de materialen zoals cement en stenen van één kant aangevoerd worden. Ondanks deze handicap werd er toch flinke progressie geboekt. Op vrijdag werd de uiteindelijk spillway hoogte van 2 meter bereikt. Ondanks de slechte start van de week gingen we op vrijdag toch allemaal met een opgeheven hoofd het weekend in. Toch had deze regen en de voorgaande vertragingen zoals levertijd cement en verkiezingen ons teveel vertraging opgeleverd dat we de dam niet op tijd af zouden krijgen voordat onze stageperiode er op zit. In het weekend werd daarom met Kyaloamet pijn in ons hart besloten om alleen de structuur van de dam af te ronden en het daarbij te laten. Zodat de rest zoals pleisteren en het bouwen van de security walls door de community gebouwd wordt.

Alweer de laatste werkweek
Op maandag gingen we de laatste werkweek met zen 4e met 120 % inzet de week in om de structuur van de dam af te krijgen. De dag werd zeer nuttig gebruikt en werd de rechterwing afgerond, en een start gemaakt aan de bouw van de linkerwing. We zouden dus 4 dagen hebben om de linkerwing af te bouwen en nog een klein deel van de spillway te vullen. Dinsdag gingen we verder met bouwen aan de linkerwing. En na deze dag hoefde er nog maar 1 dag gebouwd te worden.

Bezoek Primary School Kiangu
Op woensdagmorgen hebben iets speciaals gedaan voor de school van ons dorpje Kiangu. We hebben elke leerling(370 leerlingen) voorzien van een nieuwe balpen, potlood en 2 schriftjes. Voor ons 4e was dit een zeer mooie ervaring. Om al die kinderen zo blij te zien met deze spullen. Na deze geweldigen ochtend zijn we de community die de voorbereiding al hadden gedaan om op deze dag te vullen en te bouwen te helpen bij de dam. Op deze dag werd het gebouwde deel van dinsdag gevuld en de linkerwing werd compleet afgebouwd naar de juiste hoogte. Top dag dus.

Nachtmerrie
Op woensdagavond begon het rondom Kiangu het flink te bliksemen en te donderen. En om 10 uur begon het te regen tot aan 7 uur ’s-morgens. Het had de hele nacht zo hard geregend dat Kyalo in de ochtend zei dat dit de hevigste regenbui was in de afgelopen 15 jaar. Opnieuw liep we die morgen vol spanning na de dam of de rivier vol water zou staan en zou stromen? Toen we aankwamen zagen het: De rivier stond vol met water en het stroomde ontzettend hard. Het water stroomde zo hard dat het gebouwde deel van woensdag was afgebroken.
Het wat had zo hoog gestaan die nacht dat het bij bijna alle dammen zelfs over de wings had gestroomd. Toen we het zagen wisten we het allemaal al meteen: het bouwen van een Sand storage dam avontuur houdt hier op. We baalden er alle 4 zo ontzettend van dat we er alle 4 ongeveer een minuut of 10 stil van waren. Tijdens een kort overleg met Kyalo wrd besloten dat het te risicovol was om te werken en nier meer verder te bouwen. Ook werd ons meteen beloofd door Kyalo en de community dat de dam voltooid wordt wanneer wij weg waren. Een ding was voor ons toch belangrijk om te zoen en dat was onze naamplaat op de dam zetten. Op deze naamplaat van cement werd de naam van onze dam geschreven en de bijnamen en echte namen van ons 4, de buddy’s en Kyalo en de start datum. De eind datum word door kyalo toegevoegd wanneer de dam klaars is. Ondanks de grote teleurstelling moesten we door. En onze laatste 3 weken in Kenia niet laten verpesten.

Tijd voor 2 feestjes
Om toch iedereen te bedanken voor onze prachtige tijd in Kenia, was het tijd voor 2 feestjes. Daarom werden op vrijdag de boodschappen gedaan voor de compound party en de community party gedaan. Op zaterdag zou de compoundparty gehouden worden, waarin we onze buren, buddy’s en Kyalo bedanken voor de geweldige tijd. En op maandag bedanken we de community voor hun hulp tijdens het bouwen van de dam.

Compound party
De compoundparty begon voor ons al redelijk vroeg dit omdat we de compound gingen versieren en alvast hout moesten verzamlen voor het kampvuur. Om 10 uur begonnen de vrouwens met het maken van de lunch. De lunch bestond uit chapati’s en thee ook begonnen onze buddy’s en Kyalo met het slachten van de geit die werd gebruikt voor het avond eten. Het slachten van een geit is de normaalste zaak voor onze buddy’s en Kyalo. Niet alleen het goede vlees werd er afgehaald alles van een geit word opgegeten in Kenia behalve de huid. Dit gaf voor ons 4 af en toe een raar gevoel in de maag. Na het nemen van de lunch werden er een aantal Hollandse spelletjes gedaan. Zoals spijkerpoepen en stoelendans. Het was super leuk om te zien hoe enthousiast iedereen was met de spelletjes. Na de spelletjes begonnen de vrouwen met het eten. Pilau (rijst met een smaakje en gietenvlees) en goat stew. De vrouwen hadden enorm hun best gedaan en het smaakte heerlijk. Na het avondeten werd het kampvuur aangemaakt, de kratten bier tevoorschijn gehaald en werd het tot in de late uurtjes een gezellig feestje.

Bezoek familie Kyalo
Op zondag hebben we een bezoek gebracht aan onze begeleider Kyalo. Voordat we naar zijn huis gingen werden we door zijn kerk uitgenodigd om naar een kerkdienst te komen. Deze kerkdiensten duren in Kenia ongeveer 2,5 uur. Het was leuk om de kerkdienst mee te maken, alleen het duurde voor ons iets te lang. Na de kerkdienst gingen we naar zijn huis en werden we door de hele familie verwelkomt. Na een goede lunch van rijst en kip stew hadden wij voor de kinderen van de familie nieuwe schoolspullen meegenomen. Ze waren er dolgelukkig mee. Na wat foto’s genomen te hebben was het tijd om terug te gaan naar kiangu.

Community party
Op maandag werd er een community party gehouden om de community te bedanken. Voor het helpen met het bouwen van de dam. Toen we aankwamen bij het open office van SASOL waren de vrouwen al begonnen met het maken van chapati’s en thee. De 2 geiten stonden al klaar om geslacht te worden. Met 3 mannen werden de 2 geiten handmatig geslacht. Ook hier konden we zien dat het niet hun eerste keer was. Na het nemen van de chapati’s en thee gingen we naar de dam om met z’n alle foto’s te maken. Na het maken van de foto’s hebben we het water wat tegen de dam stond nuttig gebruikt en we hebben er in gezwommen. Na het foto’s maken en zwemmen werd er een spel gespeeld om T-shirts aan elk community member uit te delen. Geblinddoekt en begeleid door de rest moest ieder een opgehangen ballon kapot prikken, waarin een nummertje zat. Bij elk nummertje hoorde een T-shirt. Het was super gezellig en de lachspieren werden goed gebruikt. Nadat ieder zijn shirt had ontvangen was het tijd voor het avondmaal (pilau, goat stew en chapati’s). We zagen dat iedereen aan het genieten was. Na het avondmaal werd het kampvuur aangestoken en moest iedereen wat zeggen over de tijd dat we samen gewerkt hebben. Hierna kwamen de kratten bier en het lokale bier naar voren en werd er tot in de laten uurtjes gefeest.

Terug naar Kitui
Op dinsdagmorgen was het tijd om terug naar Kitui te gaan. Het veldwerk hield dan echt op. Na het ontbijt hebben we de buddies, Kyalo en onze kokkin cadeautjes gegeven voor de geweldige tijd. Na het afscheid nemen d.m.v. een speech verlieten we Kiangu dan voorgoed. Alle 4 hebben we daar een geweldige tijd gehad. Dus het was niet gemakkelijk.

Vakantie Mount Kenya en Mombassa
Dit is onze laatste veldpost in Kenia. We gaan nu nog 2 weken genieten van onze vakantie waar we allemaal enorm naar uitkijken. In onze vakantie zullen we de hoogste berg van Kenia beklimmen en zullen we een hoogte bereiken van 4985 meter. Daarna zullen we onze laatste dagen in Mombassa doorbrengen We bedanken iedereen die ons gevolgd heeft op onze website. Ook willen we iedereen bedanken die ons project gesponsord heeft en ons project mogelijk heeft gemaakt.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of maxhedel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.