Veldpost 4 & 5

Terug naar Kiangu
Door de veelbesproken, maar toch rustig verlopen verkiezingen konden we 3 dagen later dan normaal dan eindelijk terugkeren naar het veldwerk in Kiangu. Het weekend Kitui deed ons allemaal zeer goed. Max & Bart waren weer helemaal beter om vol aan de slag te gaan. En alle 4 hadden we enorm veel zin om weer aan de slag te gaan. Nadat we al onze boodschappen voor de komende 4 weken op het dak van de Mutatu(lokaal busvervoer) hadden geladen. Konden we woensdagmiddag terugkeren naar het veld. We dachten dat het reizen met een kleine Mutatu erg was. Maar deze rit werd nog langer, hobbeliger warmer en veel drukker. Toch was het een bijzondere ervaring. Na een rit van ongeveer 4 uur kwamen we aan in Kiangu.

Het cement is er eindelijk
Op donderdag gingen we weer aan de slag bij de Dam. Op deze dag kwam Bernard(supervisor Sasol foundation) ons komen helpen bij het ontwerpen en calculeren van de dam. En het cement “zou” geleverd worden. Toen Ben eenmaal aan was gekomen maakte hij bekend dat het cement pas op vrijdag zou komen. Opnieuw werd het uitgesteld en was het weer een teleurstelling voor ons. Toch werd de dag zeer goed benut tijdens het ontwerpen van de dam en het maken van verschillende calculaties. De dam heeft een lengte van 32 meter, een totale hoogte van 3.30 meter, en een spilway(middengedeelte) van 2.00 meter.
Na een volle dag graven en stenen sjouwen werd op vrijdag het cement om half 8 ’s avonds dan eindelijk geleverd. Na het uitladen van de truck in een recordtijd waren dan eindelijk 200 zakken cement, 30 staaldraden en gereedschappen geariveerd. Eindelijk!

Het vullen van de sleuf
Na een rustig weekend doorgebracht te hebben in Kiangu met één jarige (Max) waren we op maandag alle 4 klaar om de sleuf te gaan vullen. Op maandag moesten eerst de staalkolommen gemaakt worden, en de kunststof watertank van de greenhouse moest worden gehaald. Tijdens het halen van de watertank kwamen we erachter dat deze aan de onderkant lek was. Door deze tegenslag werd door Kyalo (Sasol begeleider) snel besloten om een watertank in 1.5 dag te bouwen. Op dinsdag ging het eindelijk gebeurd: het vullen van de sleuf. Het was zeer bijzonder om te zien hoe het cement hier gemixt en verplaatst wordt. Dit gebeurd in “Kenia” allemaal met de “hand”. Het vullen van de sleuf was zwaar maar er hing op de werkvloer wel een zeer gezellig sfeer. Tijdens het vullen van de sleuf merkte we allemaal snel dat de teambuilding tussen ons, de keniaanse buddy en de community steeds beter werd.
Tijdens de rest van de week werd deze goede lijn doorgetrokken en hadden we aan eind van de week het stortebed, het midden en een deel van de rechterwing gevuld. Na een harde werkweek keken we alle 4 uit na het speciale weekend. We zouden dit weekend met 2 andere studenten van het Koning Willem 1 College op safari gaan naar Tsavo East National Park.

Veldpost 5

Safari Tsavo East National Park
De safari zou een speciale ervaring worden. Want: als je naar Kenia gaat, moet je zeker op safari zijn geweest. Tijdens de 3 daagse safari hebben we enorm genoten en ontzettend veel gezien in het prachtige Tsavo East National Park. Waaronder 4 van de “Big 5”. Luipaard, Buffel, Leeuw en Olifant en nog veel en veel meer.

Afronden rechterwing
Na een mooi weekend safari was het op maandag en dinsdag tijd om de rechterwing te gaan vullen. Het vullen van de wings zouden nog zwaarder worden omdat alle materialen de rivierhelling omhoog gesjouwd moeten worden. Maar dit kon onze zin en de werksfeer niet verpesten. Deze dagen ging dan ook zeer snel voorbij. Aan het eind van de dinsdagmiddag merkte we wel dat het regenseizoen in Kenia er aan zat te komen. (veel eerder dan normaal) Tijdens de terug wandeling werd het enorm donker en was het wacht en op de regen.

Het regenseizoen is begonnen
Op woensdag morgen was het raak. De eerste echte “stortbui” in Kenia. Na even gewacht te hebben zodat de regen over was, zijn we op woensdag begonnen met het vullen van de linkerwing. Deze wing zou het langst duren. Dit komt omdat in deze sleuf de harde funderingslaag pas op 4 meter diepte werd bereikt. Toen we donderdag aankwamen bij de dam merkte we snel dat regen bijzonder is in Kenia. Dit omdat we op deze dag de helft van de community misten. Deze waren hun groente & fruit aan het oogsten. Toch werd op deze dag met de personen die we hadden een deel van de linkerwing gevuld. Deze wing zou afgerond worden in de volgende week.

Profielen stellen
Omdat we op maandag wilden beginnen met bouwen i.v.m tijdsnood en het aankomende regenseizoen. Werden op vrijdag de profiel gesteld. Ook werden op deze dag de nieuwe lading cement gebracht. 100 zakken cement. Deze lading kon door het slechte weer niet bij de opslagplaats dicht bij de dam komen. De lading werd nu gelost bij de dichtstbijzijnde boer. Tijdens het profielen stellen kregen we wel allemaal een beeld hoe hoog en breed onze dam ongeveer gaat worden.

Weekend
Op zaterdag zijn we naar Mutomo gegaan om de markt de lokale markt te bezoeken. Allemaal kleine kraampjes vol gezelligheid. Tijdens ons bezoeken aan de markt hebben we diverse gereedschappen voor de bouwwerkzaamheden gekocht. Tijdens deze markt werd nog eens duidelijk dat Msungu’s (witte mensen) enorm bijzonder zijn. We worden door iedereen bijzonder aangekeken en iedereen probeert met ons contact te maken.

Het plaatsen van de eerste bouwsteen
Op maandag was het dan eindelijk zover. De eerste echte bouwsteen zou geplaatst worden. Bij die ene bouwsteen zou het niet blijven want het middenstuk werd op de eerste dag gelijk met 1 meter omhoog gebouwd. De is de helft van de totale hoogte van de spillway. Normaal gesproken zouden we op dinsdag beginnen met het vullen van het gebouwde deel. Maar doordat we een tekort aan stenen hadden zijn we op dinsdag begonnen met het bouwen van de rechterwing. Om het gebouwde deel te kunnen vullen moest op woensdag eerst een grote voorraad stenen verzameld worden zodat we op donderdag het gebouwde deel konden vullen. Doordat we op deze dag het gebouwde gedeelte gevuld hebben is het nu veilig gesteld voor het regenseizoen. Dit was maar goed ook want in de nacht van donderdag op vrijdag was duidelijk te merken dat het regenseizoen was begonnen. Het heeft de hele nacht geregend/gestormd. In de morgen zouden we vroeg terugkeren naar Kitui. Dit zou niet zo gemakkelijk gaan als gepland. Tijdens de terugreis werden we gestopt door een overvolle rivier die we pas na 7 uur wachten konden passeren. De reis zou normaal 4 uur duren en deze duurde nu 13 uur. In Kitui gaan we onszelf voorbereiden voor de laatste 2 weken bouwen van de dam.

Wij hopen d.m.v. deze 4e en 5e veldpost en de nieuwe foto’s jullie een verder beeld te laten krijgen van onze schitterende stage in Kenia.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of maxhedel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.