Schoolboeken,

Yieeehaaa. Eindelijk vakantie! Nouja, ik moet zelf nog een examen Frans maken morgen, maar daar hoef ik in principe niks meer voor te doen dus ik geniet vandaag voor het eerst weer van luieren, niks-doen, in de tuin zitten in bikini. Want dat heb ik wel verdiend na al die jaren ploeteren door m'n schoolboeken!

Schoolboeken. Eigenlijk mag ik ontzettend dankbaar zijn dat ik ze überhaupt heb gehad. Het is allemaal zó normaal en iedereen zeurt altijd over school en over leren, maar het is niet overal zo in de wereld. Toen ik naar Uganda ging, kwamen we in Lwengo op een school, waar we een week hebben gezeten. Deze kinderen leerden vanaf platen die aan de muur hingen. Ze leerden dingen die de juf zei. Die moesten ze uit hun hoofd kennen. Schriftjes hadden ze dan wel, en potloden. Maar schoolboeken hadden ze nog nooit gezien.
Het onderwijs daar volgen, is volgens mij nog veel moeilijker en kost meer inspanning dan dat het hier in Nederland kost. Wij hebben schooldagen van 9 tot 4, in het maximale geval. Daar niet hoor, als je geld genoeg hebt kan je je kind naar de, soort-van, kostschool sturen, waar de kinderen 's ochtends om 4 uur opstaan, om 5 uur beginnen op school en waar ze tot 9 uur 's avonds in de les zitten. Om te leren. En hoor je die kinderen zeuren? Nee, ze zijn ont-zet-tend blij dat ze naar school kunnen. En dan kom ik aan met mijn gezeur over school en over alle andere kleine dingen waar ik me druk over kan maken..

Ik ben zelf weer die westerse meid, waar ik zo'n hekel aan had toen ik net een dag terug was uit Uganda.
Het is ook wel logisch, hoe langer je terugbent, hoe meer je ook weer wordt opgeslokt door je eigen leven, en zorgen die dat met zich meebrengt.
Maar daarom ga ik lekker een fotoboek ontwikkelen, met álle foto's van Uganda erin zodat ik er lekker vaak aan kan terugdenken.
Want het is niet overal gelijk verdeeld op de wereld, en ik vind dat ik, maar ook andere mensen daar wel eens wat vaker bij stil mogen staan!

Liefs, Karen

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Karenlalaa
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Selected Categories