Na zes en een halve maand weer terug in Nederland

In het kort zou ik graag over mijn avontuur in Afrika willen vertellen. Op 2 november vertrok ik dan, samen met mijn zus, naar Uganda voor twee maanden vrijwilligerswerk op het project Chedra. De planning was om hier één project te doen via de organisatie Be More. Dit is iets anders gelopen. De eerste maand hebben we gewerkt op het project Chedra. Dit is een project met veel verschillende activiteiten op scholen en in de community. We werkten hier o.a. op een dovenschool. Dit is een school met veel kinderen met de leeftijden van ong. 6 tot 20 jaar, waar ze ook slapen. Hier gaven we soms voorlichting over de puberteit of gingen we een activiteit met de kinderen ondernemen. Als we de community in gingen, gingen we vaak op huisbezoeken om bijv. stoven (oven) te maken. Nadat deze maand super snel voorbij ging, gingen we naar een ander project in Nyendo (Uganda). Dit project heet: Foundation of Hope (FOHO). FOHO is een project gericht op straatjongens en zet zich in voor vele families in de community. Dit was echt een super leuk project en heb ik het echt naar mijn zin gehad! In een maand tijd hebben we onder andere samen met de lokale vrijwilligers een kippenschuur gebouwd. Hierin hebben we letterlijk en figuurlijk een steentje aan bijgedragen. Een deel van ons donatiegeld hebben we hier namelijk ingestoken door een dak (golfplaten) te kopen. Zonder dak was het namelijk nog niet af en dat wouden we graag voorkomen. De twee maandjes in Uganda vloog zo voorbij. Doordeweeks lekker gewerkt op de projecten en in de weekenden veel van het land kunnen zien samen met de andere Nederlandse vrijwilligers.

Na de eerste twee maanden, was het tijd om via Tanzania naar Malawi te gaan. Dit dachten we lekker easy en cheap te doen dus pakten we de lokale bussen. Het was soms even slikken maar we zijn uiteindelijk goed en wel aangekomen in Malawi. We hebben veel van Tanzania en het noorden van Malawi kunnen zien maar doordat we begin januari weer met een project begonnen, zijn we niet alle toeristische plekjes afgegaan. In Malawi hebben we gewerkt op het project Chayof via Be More. Chayof sprak mij heel erg aan omdat het heel erg gericht is op kinderen. En dat was het ook echt. Elke ochtend begonnen we met dansen, zingen en les geven met alle kinderen. Super leuke start van de dag. In de middag hadden verschillende activiteiten. Soms op huisbezoeken, voetballen of spelen met de kinderen. Dit was elke dag weer anders. Een maandje Malawi was voor ons te kort. Doordat het nieuwe project Bwalo Initiative ons zo erg aansprak, hebben we er een maandje Malawi bij aangeknoopt. Bwalo is een project met straatjongens. Het is een heel nieuw project dus ze hadden ook helemaal niks geen materialen. Soms lastig want je merkt al snel dat je voor de kleinste dingen iets nodig hebt. Maar door creatief te zijn, hebben we veel kunnen doen en kunnen betekenen voor dit project. Met een heel positief en voldaan gevoel heb ik het vrijwilligerswerk in Uganda en Malawi goed kunnen afsluiten!

Naar vier maanden gewerkt en gewoond te hebben met en tussen de lokale bevolking, zijn we ook nog gaan genieten van de toeristische plekjes van Afrika. Van Malawi naar Zambia, van Zambia naar Namibië en van Namibië naar Zuid-Afrika. En dit allemaal met de lokale bussen, dwars door het land. In Zambia was mijn hoogtepunt toch zeker de Victoria falls. Dit moet je gewoon met je eigen ogen gezien te hebben om er over mee te kunnen praten. In Namibië hebben we een bezoekje gedaan aan de Himba stammen. Wat een bewondering heb ik voor die mensen. Hoe zij zo kunnen leven op hun manier, doe ik zeker niet na. Sossusvlei en Etosha National Park konden we natuurlijk niet missen in Namibië dus hier hebben we ook een tripje naar toe geboekt. Helaas niet de hele Big Five kunnen spotten. De luipaard helaas niet gezien. Half april kwamen we aan in Kaapstad met een busrit van ongeveer 20 uur. Hier kwam onze vader en onze andere zus ons opzoeken. Dit was een hele verrassing voor ons want toen we in november weggingen, hadden we dit nooit gedacht. Twee weken lang, elke dag veel leuke dingen gedaan met z'n vieren. Tafelberg beklommen, robben eiland bezocht, Addo Elephant Park bezocht, zuidelijkst puntje van Afrika geweest, pinquins gezien, in grotten geweest, townships bezocht en nog veel meer leuke dingen.

Ik kijk terug op zes super leuke en leerzame maanden. Een hele ervaring die ik met velen kan delen maar die niemand meer van mij af kan pakken!

Contributions, Comments & Kudos

--

Wat een mooi verhaal en wat een gave ervaringen en het dan ook nog kunnen delen met je zus, maakt het toch wel extra speciaal!!

xx

Gaaf. Wat lijkt het me

Gaaf. Wat lijkt het me heerlijk om zo lang in Afrika te zijn. :)

Wauw, wat een fantastische

Wauw, wat een fantastische reis!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of kyrakoenjer
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
13 3
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.