Challenge 13: wetenschappelijk onderzoek

Door mijn studie Psychologie ben ik bekend geraakt met het wetenschappelijk onderzoek. Als student psychologie doe je gedurende je studie zeker meer dan 5 kwantitatieve onderzoeken, voor een scriptie of een klein onderzoekje voor een vak. Voor al deze onderzoeken zijn proefpersonen nodig en doordat er zoveel sociale wetenschappen studenten zijn die onderzoek moeten doen, is er nogal een tekort aan proefpersonen. Sommige onderzoeken proberen daarom participanten “in het wild” te onderzoeken, zoals ik zelf met mijn onderzoek heb gedaan door op locatie het gedrag van personen te bestuderen. Voor de meeste onderzoeken is dit helaas niet mogelijk, omdat die op specifiek gedrag willen testen in een laboratorium, die zich allemaal in de universiteit bevinden.

Als psychologiestudent moet je minstens aan 10 onderzoekjes mee doen om je diploma te halen. Het gevolg hiervan is dat het tekort aan proefpersonen iets minder wordt, en dat de gemiddelde participant een vrouwelijke student psychologie is van ongeveer 20 jaar. De vraag is natuurlijk of dit eerlijk onderzoek is, aangezien een man van 40 misschien anders zal reageren. Ik vermoed dat dit probleem bij sommige onderzoeken niet aan de orde is, maar er is een aantal onderzoeken waarbij het doel van dit onderzoek zo overduidelijk is, dat een psychologiestudent geen geschikt subject zou zijn. Wel krijg je na iedere test een aantal vragen die peilen of je de bedoeling van de test doorhad. Indien dit het geval is, word je als subject uit de dataset verwijderd.

Toch heb ik dit jaar al een aantal keer meegedaan aan dit soort onderzoek en ben ik van plan dit vaker te gaan doen. Allereerst om studenten te helpen met hun onderzoek, ten tweede om iets te kunnen bijdragen aan de wetenschap, ten derde om wat bij te verdienen (want ja, je krijgt er ook voor betaald). Wanneer ik de bedoeling van de test door heb, zal ik dit eerlijk aangeven en ik hoop daardoor een nuttig subject te kunnen zijn voor de wetenschap. Op iedere universiteit zitten dit soort testcentra en ik raad iedereen aan om eens aan een test mee te doen. De tests zijn onschadelijk en vaak ook erg leuk om aan mee te doen.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of IsisHommema
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.