Op wereldreis? Zo regel je een goede reisverzekering

Als je op reis gaat sluit je een aanvullende reisverzekering af. Wie een paar keer per jaar naar het buitenland gaat, of voor een korte periode rondreist heeft genoeg aan een doorlopende reisverzekering. De meeste zorgverzekeringen dekken met een maximum van 180 dagen per jaar. Voor wie langer op reis gaat is er de JoHo Special ISIS verzekering. Een verzekering speciaal ontwikkeld voor wereldreizigers, internationale stagiaires en expats. De JoHo Special ISIS kun je als aanvulling op je basisverzekering afsluiten, of als vervanging van je Nederlandse zorgverzekering. 

Zorgverzekering opzeggen

Het is natuurlijk voordeliger om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Zelfs niet als je officieel geëmigreerd bent door je – geheel volgens de regels - uit te schrijven uit de GBA. De wet staat toe dat je jouw Nederlandse zorgverzekering opzegt als je in een periode van 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Je moet dan wel een nieuw adres en werk in het buitenland hebben. Toch komt het regelmatig voor dat verzekeringsmaatschappijen niet akkoord gaan met jouw opzegging. In dat geval laten ze een onderzoek instellen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beoordeelt of je wel of niet je verzekering mag opzeggen. De uitkomst daarvan is totaal willekeurig. Ik ken mensen die hun verzekering niet mochten opzeggen en mensen in exact dezelfde situatie die hun verzekering wel mochten opzeggen. 

De Sociale Verzekeringsbank

Een paar dagen nadat ik mijn zorgverzekering heb opgezegd word ik gebeld door de inspecteur van de SVB. Ik krijg een paar vragen over de duur van de reis, mijn nieuwe adres en of ik werk heb in het buitenland. De inspecteur sluit zijn verhaal af met de opmerking dat er een grote kans is dat ik mijn zorgverzekering wél mag opzeggen, omdat ik vanaf dag één ga werken. Het schrijven voor mijn eigen blog wordt gezien als werk, ook al betaalt niemand mij daarvoor. Het is in het verlengde van mijn werkzaamheden als reisjournalist.

Voor Patrick daarentegen is het een heel ander verhaal. Hij mag waarschijnlijk zijn zorgverzekering niet opzeggen, om hij voorlopig officieel niet gaat werken in het buitenland. Mij ondersteunen bij het werk dat ik doe telt niet. Mocht Patrick besluiten om bijvoorbeeld in Australië toch een tijdelijke baan te nemen, dan kan hij opnieuw een onderzoek aanvragen en wordt hij alsnog uitgeschreven. 

JoHo Special ISIS

De JoHo Special ISIS dekt meer dan een standaard reisverzekering. Natuurlijk worden de kosten voor medische hulp in het buitenland gedekt. Maar deze verzekering dekt ook ongelukken tijdens avontuurlijke sporten, zoals duiken en skiën. De JoHo Special ISIS is tegelijkertijd ook een wereldwijde rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering en dekt gestolen bagage. Zo ben je dus voor vrijwel alle vervelende en kostbare zaken verzekerd. Helemaal mooi aan de JoHo Special ISIS verzekering is de dekking voor 'buitengewone reiskosten'. Wanneer een eerste- of tweedegraads familielid ernstig ziek wordt of komt te overlijden vergoed de verzekering een retourticket naar huis. Wanneer je – zoals ik – samen reist met iemand is het slim om samen één polis af te sluiten. Dan kun je namelijk ook samen gebruik maken van de buitengewone kostendekking. Wel zo fijn als je om zo'n nare reden plots naar huis moet. 

Keuze en kosten 

Of je wel of geen basisverzekering aanhoudt is dus helaas niet aan jou. Het is goed om te weten dat JoHo je kan adviseren wanneer je ervoor kiest om je basisverzekering te stoppen. Voorafgaand aan onze reis hebben wij meerdere keren met de medewerkers van JoHo aan de lijn gehangen met al onze vragen. Het is fijn om te spreken met mensen die ervaring hebben en de struikelblokken kennen. 

De kosten? Met de Wereld Extra heb je voor € 50,50 per maand een aanvullende reisverzekering voor 365 dagen bovenop je gewone zorgverzekering. Heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer, dan kies je voor de Wereld All-In voor € 58,- per maand. Het verschilt per situatie welke reisverzekering het beste past. Voor advies en informatie kun je gewoon even bellen met JoHo. Ze zijn goed bereikbaar. Je komt niet terecht in een klantenservicesysteem, maar krijgt persoonlijk advies. Mijn ervaring is dat ze bij de tweede keer bellen meteen wisten wie ze aan de lijn hadden en wat mijn situatie is. Dat is toch fijn.

Is de JoHo Special ISIS wat voor jou? Hier lees je alles wat je moet weten. Ben je van plan om, net als ik, als zzp'er te werken tijdens je wereldreis? Dat is lastiger dan je denkt. Ik schreef er dit blog over.

Dit blog is eerder verschenen op www.alldayeverydaisy.com. Wil je meer verhalen over onze wereldreis? Klik dan hier. 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of patrickboone1987@gmail.com
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
81 1
Selected Categories