Een week van baan ruilen?

(passage uit interview met Frido Herinckx, Rode Kruis, BnDeStem, 28 maart 2017)

Ik zat een keer met een club verzekeringsmensen die iets voor het goede doel wilden doen. Een man vroeg me: wat kan ik voor jullie doen? Ik zei hem, weet je wat, laten we een week van baan wisselen, jij de mijne, ik de jouwe. Hij keek heel verschrikt. Nee, dat kon natuurlijk niet, zei hij, want ik wist niets van verzekeringen. Jij dan wel van hulpverlening, vroeg ik. Kijk, zo denken de meeste mensen erover. Hulpverleningsorganisaties zijn grote professionele clubs, geen gezellige, leuke liefdadigheidsverenigingen.

Je hebt noodhulp en ontwikkelingssamenwerking op de lange termijn. Over het verlenen van noodhulp is weinig discussie. Dat gaat over het redden van levens. Gaat het over de lange termijn, dan komt de vraag of je een vis geeft of een hengel. In elk geval is het belangrijk dat de hulp die gegeven wordt, dáár binnen het nationale plan valt. Als er een kliniek wordt gebouwd in de buurt van een overheidsziekenhuis, dan neemt een regering het niet over. Of de waterput, een klassiek voorbeeld. Iemand uit Nederland bouwt ergens een schooltje en zamelt ook geld in voor een put. Goed bedoeld, maar ik heb intussen zoveel putten gezien die na aan half jaar droog staan. Omdat ze niet diep genoeg zijn gegraven. Dat heeft geen zin.

Frido Herinckx, hoofd noodhulpcoördinatie Rode Kruis en eerder werkzaam voor o.a. Artsen zonder Grenzen, SNV, Warchild.

Wat vind jij? Kunnen noodhulpverlening, professionele ontwikkelingshulp en particuliere internationale samenwerking naast elkaar bestaan? En is het zinvol om een week van baan te wisselen, ondanks dat je elkaars sector niet kent?Deel je opinie of maak een statement.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
47
Selected Categories
Promotions
logo JoHo Insurances

Sta jij op het punt om je emigratie droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.