Documentaire - "Beyond"

Ik wil even iets moois met jullie delen, een echte aanrader! Iets waarvoor je gewoon even tijd moet maken.  Namelijk een documentaire. En wel een documentaire over Sadhu's. Niet alleen heel mooi, maar ook zeer inspirerend! Nou kan ik me voorstellen dat je geen idee hebt wat Sadhu's zijn, want daar had ik ook geen idee van voordat ik deze documentaire heb gezien. En daarom leg ik het natuurlijk even uit :)

Zou je Sadhu's in andere termen omschrijven kom je op de woorden als monnik, kluizenaar, mysticus of heilige man. Deze heilige mannen komen voor in Azië, met name in India. India, het land van de heilige koe, maar niet alleen koeien zijn hier heilig. Bomen, bergen, andere dieren en zelfs mensen kunnen heilig zijn. Sadhu's zijn hindoeïstische asceten en yoga-beoefenaars.

(Asceet zelfs.naamw. iemand die zich aan godsdienstig praktijken en boetedoeningen wijdt en zeer sober leeft. ) Het houdt in dat ze hun volledige leven en bezittingen hebben achter gelaten om zich te richten op spirituele bevrijding.

 

"A Sadhu life can fit in one bag. They don't live in materialism."

Een zeer bijzondere documentaire over 3 Amerikaanse mannen die samen naar Varanasi in India afreizen om het leven van deze mensen in beeld te brengen. Ze interviewen, fotograferen en filmen niet alleen. Met oprechte interesse praten ze met heel wat sadhu's en zijn ze uitgenodigd voor een diner bij één van de mannen om zo meer te leren over hun cultuur.

Een rijke man, met een drukke en hoge baan, met een familie en veel geld, voelt een leegte. Een leegte die niet gevuld kan worden met geld, of alles wat je daarmee kunt kopen. Deze leegt moest gevuld worden met spiritualiteit. Hij heeft alles achtergelaten en is zonder geld op pad gegaan naar dit deel van India. Hier heeft hij gevonden wat hij zocht, namelijk spirituele bevrijding. Geen mooi bedacht verhaal, maar het echte leven van de man rechts op de foto.

 

" Someone has fallen down, felt very unhappy or some distress in his mind. He needs some guidance. So we have to guide them, to bring them to light. That's the work of a Sadhu. "

Deze mensen vind ik zeer inspirerend. Ze hebben niks, alles achter gelaten. Sommige zouden ze voor gek verklaren, ze misschien wel als zwervers zien. Maar deze mensen zijn slim, veel slimmer dan je zou denken. Ze zien de wereld als een plek waar vrede moet zijn, geen geweld. De natuur lief hebben, zodat het ons lief kan hebben. Ze maken geen verschil in mensheid. Rijk of arm, veel of weinig status, mens of dier, iedereen is hetzelfde. Ze willen iedereen helpen en bevrijding geven. Het werk van een Sadhu is om mensen te begeleiden en ze licht en kennis te geven. Kennis in zichzelf en in het leven. Ze leven bij de dag, genieten van elk moment, ondanks dat ze alleen elkaar hebben.  Ze zijn vrij en dat is ze veel meer waard dan welk geld in de wereld dan ook.

" In a sense, they feel they are God. If you are God, you have to be God. God doesn't kill anybody, doesn't harm anyone. So whoever comes in your way, you have to give them light in their life. Not light as in tube lights or bulbs. More like giving them knowledge. "

"A Sadhu is friend of the whole world. He doesn't say "I am your enemy, I can not come to your house". Even though you are an enemy, you are a friend. He comes to everyone. Showing brightness to everyone. They sleep with dogs, they even sleep with rich men. They see everyone as the same." 

Na een tijdje komen ze een andere Sadhu tegen. Niet zomaar één. Een oude bekende van één van de mannen. Hij heeft hem ooit gefotografeerd bij een tempel. Een prachtige foto geworden, waar hij zo blij mee was dat hij hem bij thuiskomst heeft af laten drukken en naar de Sadhu in India heeft gestuurd. Zijn naam 'Baba Vijay Nund'.  Na een tijdje kwamen ze elkaar dus tegen, ze herkende elkaar meteen. Baba leidde ze naar zijn tentje toe, waar hij uit een tas met een paar bezittingen de oude foto van een paar jaar geleden haalde, die hij opgestuurd heeft gekregen. Veel foto's heeft hij weggegooid, maar altijd het gevoel gehad dat hij deze moest bewaren. Een stom toeval? Volgens de heilige man niet.

Om eerlijk te zijn, geloof ik zelf ook steeds minder in toeval, omdat er de laatste tijd zoveel 'toevalligheden' gebeuren dat het niet meer toeval kan zijn.

Echt een prachtige documentaire over het leven van deze Sadhu's, maar ook deels over de mannen en hun reis zelf. Echt zeker de moeite waard om te bekijken! Niet alleen een mooi verhaal, maar ook prachtige beelden!

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: PietersNienke
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]