Gesprek Zolani, een jongen die woont in een township

Tijdens mijn reis heb ik een jongen leren kennen. Zijn naam is Zolani en hij is 25 jaar oud. Hij werkt als schoonmaker in een kroeg, waar ik vaak te vinden was. We raakte aan de praat en we spraken een keer af in een café naast de kroeg waar hij werkt. Zolani spreekt erg goed engels, maar zijn moedertaal is Xhosa. Hij woont samen met zijn broertje en zusje in het huis van zijn moeder. Zijn moeder woont bij haar nieuwe vriend en zijn vader woont in Kimberley. Een paar honderden kilometers verderop. Hij had zijn vader al 7 jaar niet gezien. Hij zorgt voor zijn broertje en zusje en betaald hun school. Dit betaald hij van zjin baantje. Hij wil graag studeren, maar dat is niet mogelijk omdat hij geld moet verdienen voor zijn broertje en zusje. Zijn broertje is 18 jaar oud en zijn zusje is 14 jaar oud.. Hij voedt zijn broertje en zusje op, zijn moeder heeft hier geen enkele rol in. Hij vertelde mij dat hij het soms erg lastig vindt om met zijn zusje over 'vrouwen' dingen te praten. Zoals over menstruatie. Hij vindt dit erg lastig en geeft aan dat hij dan vaak een vriendin belt die hem kan helpen. Zij gaat dan in gesprek met haar. Erg mooi om te zien, dat ze het met zijn allen oplossen.
Een blank iemand waar hij mee bevriend was, was voor hem heel erg bijzonder. Hij vertelde mij dat hij 15 jaar geleden nooit had gedacht dat hij naast een blank iemand zou zitten. Hij kijkt erg op tegen blanke mensen. Hij gaf aan dat de apartheid wel is afgeschaft, maar dat het nog steeds heerst in Zuid-Afrika. Hij vroeg mij over wat er gebeurde als je in Nederland 18 jaar werd. Ik vertelde hem dat we dan legaal alcohol mogen drinken, we mogen autorijden en dat we dan vaak een groot feest geven. Ik vroeg hem, waarom hij me dat vroeg. Hij vertelde mij over zijn 18e verjaardag. Als een man 18 jaar wordt dan is het in de Xhosa cultuur dat je man moet worden. De vrouwen hoeven niets te doen als ze 18 jaar worden, maar de mannen wel. Ze worden besneden en moeten daarna de bush in voor 3 weken. Als ze besneden worden mogen ze geen kreuntje of traan laten horen en zien. Doe je dit wel, dan ben je geen echte man. Als de mannen besneden zijn, gaan ze de bush in. Ze moeten naakt de bush in en het enige wat ze krijgen is een dekentje. Ze besmeren zichzelf in met wit spul van de rotsen. Dit houdt slangen en spinnen op afstand. Ze hebben geen telefoon, laptop of iets dergelijks. Ze moeten zelf een speer/ mes maken en daarmee op dieren jagen. één keer in de week mag hun vader/ broer/ neef bij hen op bezoek om ze wat te brengen. Bijvoorbeeld een konijn. Ze drinken uit de rivier, eten wat er groeit en doden dieren en dat drie weken lang. Hij vertelde dat niet elke jongen het overleefd, jeetje wat heftig. Als ze het wel overleven dan wacht de hele familie op hem en wordt er een groot feest gevierd, met eigen gemaakt bier. En ik kan je zeggen, dat is behoorlijk zwaar bier.
De vrouwen worden er totaal niet in betrokken, het is echt een mannending.
Ik vond het zo een bijzonder verhaal, dat je dit moet doen als je een echte man wil worden.
Ik legde hem een vraag voor. Wat als jij en ik een relatie kregen en in Nederland gingen wonen en wij samen een zoon kregen, wat gebeurd er dan als hij 18 jaar wordt. Daar was hij heel duidelijk in, onze zoon gaat 3 weken de Bush in, het liefst in Afrika, konden we dat niet betalen dan moest hij in Nederland maar het bos in.
Jeetje, dat was even schrikken. Uiteraard zei ik meteen, dat gaat niet gebeuren met mijn zoon. Hij zei meteen, dat kan jij niet tegen houden als moeder. Doe je dat wel dan komen de kwade goden in je dromen en heb je heel veel pech in je leven. Ik vond dit zo bijzonder, misschien een beetje vreemd. Maar wat prachtig om de cultuur verschillen te zien en nog mooier dat ze trots zijn op hun cultuur.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of IlonaWelleweerd
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
1
Selected Categories