2. KnK, scriptie en Filipino's

Hoi allemaal!

Tijd voor een tweede blog... Er gebeurt zo veel allemaal! Inmiddels ken ik de kinderen van KnK. De meeste jongens zitten daar, omdat ze een delict hebben gepleegd en ze vanwege hun thuissituatie niet meer bij hun familie kunnen wonen. Het zijn ontzettende schatjes en het is zo leuk om te zien dat steeds meer vertrouwd raken met me. Hoewel ze allemaal op een of andere manier beschadigd zijn (door hun thuissituatie of door hoe ze zijn behandeld door het juvenile system), gedragen ze zich heel goed en geven ze een gelukkige indruk. De meesten verblijven al een tijdje bij KnK, waar er goed voor ze wordt gezorgd.
De eerste dag heb ik acrobatiekles gegeven aan de jongens. Zo leuk om te doen!! Acrobatiek is een heel leuke manier om aan trust building te doen en hun self control te vergroten. Je bent fysiek afhankelijk van elkaar, waarbij je de ander moet vertrouwen en tegelijkertijd moet je je verantwoordelijk gedragen, anders ligt iemand op de grond. Ik zal dit zeker vaker met ze gaan doen en wellicht kunnen we naar een optreden toewerken.
De dag daarna hebben Jehanne en ik een presentatie over Nederland gegeven en daarna een quiz gedaan, waarbij de winnaar een zak drop kon winnen. Ontzettend grappig dat de jongens tijdens de presentatie aantekeningen gingen maken om de quiz zo goed mogelijk te kunnen doen! 's Middags gaven we de jongens in groepjes een onderwerp over de Filippijnen, met de opdracht om daarover een kleine presentatie over te geven. Sommige jongens vonden het erg moeilijk om zelf iets te presenteren en anderen hadden er een hele show van gemaakt.
Een andere dag hebben we ze de opdracht gegeven om hun droomhuis te tekenen en dat te presenteren. Veel jongens noemden dat ze het liefst een huis op een rustige plek voor hun gezin later wilden. Deze jongens hebben al zo veel meegemaakt, nu willen ze gewoon rust.
In de Filippijnen wordt er nog veel gebruik gemaakt van projectieve tests. Ik kon nog niet beginnen met de dataverzameling, maar ik wilde toch al wat meer weten over de kinderen. Daarom ben ik gestart met Family Drawings en Genogram. Het zijn individuele sessies waarbij ik vraag om hun familie te tekenen en de meest belangrijke personen in een schema te zetten. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met het interpreteren van de tekeningen, maar in combinatie met de gesprekjes die ik voer kom ik veel te weten. Ik merk dat veel jongens heel graag bij familie willen wonen, maar aan de andere kant vertellen ze ook dat er veel nare dingen gebeuren in hun familie (gebroken gezin, leven op straat en ruzies tussen ouders). KnK doet er dan ook veel aan om zo veel mogelijk een familieomgeving te creeren voor de jongens die bij KnK verblijven en werken hard aan de mogelijkheden om de kinderen te re-integreren in hun familie.

Mijn scriptieplan is nu door iedereen goed gekeurd, dus ik ben begonnen met de vertaling van mijn vragenlijsten door een officieel vertaalbureau. Omdat het bestaande vragenlijsten zijn, kan ik ze niet zomaar laten vertalen door iemand. Eventuele verandering in de manier waarop een vraag wordt gesteld, kan de lijst dusdanig veranderen dat je niet meer hetzelfde meet. Het vertaalbureau is een overheidsorgaan en daar heen gaan was echt een beleving. Ik kwam daar aan en werd na 6 loketten uiteindelijk doorgestuurd naar de 'chief executive officer'. Iedereen deed super spastisch over of ik al naar binnen mocht en voelde me totaal niet op mijn gemak. Ik werd door hem helemaal ondervraagd over waarvoor het was en wie ik was en wat ik kwam doen. Ik ben hier onder een toeristenvisa, maar dan is het natuurlijk een beetje vaag dat ik psychologische tests wil vertalen... Ik was echt bang dat hij daar over ging beginnen en daar problemen mee zou krijgen. Om de spanning een beetje te breken ging ik maar flauwe grapjes maken over mijn achternaam en uiteindelijk gaf hij toestemming. Hij noemde wel dat een 'fee' nodig was, 'because we are very busy ofcourse'... Ik had gehoord van de psychologe van KnK dat het een gratis service is. Het land is behoorlijk corrupt, dus als je iets snel/goed/of uberhaupt gedaan wil hebben, moet je smeergeld betalen. Ik had nog niets hoeven betalen en het enige wat ze hebben van me hebben is mijn 5 A4tjes aan psychologische tests en mijn telefoonnummer. Ben heel benieuwd wanneer en of ik het krijg! To be continued...

Ik heb onderhand goed mijn weg gevonden in Manila. Het is eigenlijk best een veilige stad. Natuurlijk moet je goed op je spullen letten en zetten de taxi/bus/jeepney drives je wel eens af, maar ik voel hier veilig. Ik ben wel echt een opvallende verschijning met mijn blanke huid en blonde haar. Als ik op straat loop toeteren mannen constant en de Filipino's staren ongegeneerd (ik ben bang dat ik nog een verkeersongeluk veroorzaak). De kinderen zijn gefascineerd door mijn haar (is het een pruik??), mijn wimpers en mijn neus. Mijn neus is volgens hun ontzettend groot en puntig (Pinocchio!!), dus misschien kom ik over 5 maanden thuis met een neus-complex...

Ik begin nu ook de downside van de indirectheid van Filipino's te ervaren. Het is best lastig om verwachtingen af te stemmen en afspraken te maken, zowel bij ECPAT (waar ik woon) als bij KnK. Bij ECPAT is er in principe alleen internet tijdens kantooruren, terwijl we juist na kantooruren thuis willen werken. Dit hebben we al zo vaak aangegeven, maar alsnog hebben we vaak geen internet :P. Ook merkte ik op een gegeven moment dat een dame van ECPAT zich een beetje vreemd gedroeg, waarbij ik opmaakte dat het misschien de bedoeling was dat we eigen afwasmiddel voor de gemeenschappelijke keuken moesten kopen (hoewel ik nog steeds niet weet of dat het nou was of iets anders). Het is gewoon niet helemaal duidelijk of het nou goed/gepast is wat we doen en wat ze nou precies van ons verwachten. Heel vriendelijk telkens blijven en praatjes maken is de key, maar natuurlijk compleet anders dan hoe we in Nederland met elkaar communiceren.

Morgen ga ik naar Palawan (prachtig eiland) voor een lang weekend, waar Laura ook heen komt! Eventjes chillen.. Heel veel zin in! Tot snel weer!

Ingat!

Anouk

(ps. op facebook staan foto's)

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Anouk1990
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories