The blind people

Dit is een project waarbij blinde/slechtziende mensen massages geven aan toeristen. Zij wonen in een gezamenlijk huis waar ook de massages gegeven worden. Het is een pittige klim naar het  verblijf waar we les geven, die ligt namelijk op de 4e verdieping! Er zijn daar geen stoelen, we zitten met z'n alle op een houten mat. Iedereen mag zelf weten of ze komen of niet. Of ze zin en tijd hebben voor de Engelse les. Je ziet steeds nieuwe gezichten en het is een komen en gaan van mensen. De ene keer zit je met z'n 4e, inclusief 2 vrijwilligers. Vandaag waren we met 10 man. Ze kunnen weg geroepen worden als er klanten zijn, dan gaat er één iemand naar beneden om te masseren. We leren ze zinnen als: the massage will cost 54000 dong. Of the massage will take 45 minutes. Vandaag wilde ze leren om aan de klanten te vragen hoe ze "the blind people" hadden gevonden. Dus gingen we aan de slag. How did you find the massage center of the blind people. Eerst zeggen we de zin op, we werken in twee groepjes, iedere vrijwilliger heeft een aantal mensen om zich heen zitten. "The blind people" zeggen ons na. We gaan daarna woord voor woord spellen. Sommige zetten het in hun mobiel zodat ze het kunnen afspelen. Echt super knap hoe handig deze mensen zijn ondanks hun beperking! Ze laten zich er niet door tegenhouden. Onder het oefenen krijg je van hun een handmassage en worden je vingers en tenen even goed geknakt. Het is tenslotte hun beroep en ze laten graag zien hoe lekker ze kunnen masseren. Nou daar zeg ik geen nee tegen! Buiten dat je ze Engels leert is het ook gewoon reuze gezellig met deze mensen. Ze willen veel van je weten en zijn erg geïnteresseerd. Er is een dame aanwezig die Vietnamees en Engels spreekt. Zij kan dingen voor ons vertalen en helpt ons en "the blind people" tijdens de les. Zij is een soort maatschappelijk werkster en is ook tijdens andere projecten aanwezig om de vrijwilligers te ondersteunen.

 
Een van de dames heeft mijn haren ingevlochten, en mij een lesje geven hoe ik dit bij haar kon doen. Zij ziet helemaal niets en het is verbazingwekkend hoe goed zij dit kan en hoe netjes! 
 
 
Een heel laagdrempelig project waar je je gelijk thuis voelt. Lieve hardwerkende mensen die zich richten op de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. 
 
Deze massage salon in opgezet door een man die de manager is hier. "The blind people" geven de helft van hun verdiende geld aan hem, hij betaald hier hun onderhoud van, zoals de huur van het huis en hun verblijf. "The blind people" wonen, slapen en werken in dit gebouw. De andere helft van hun verdiende geld mogen ze zelf houden. Een erg mooie regeling al zeg ik het zelf. Helemaal voor een ontwikkelingsland als Vietnam. Deze mensen krijgen op deze manier een eerlijke kans, en eindigen niet op straat. Er word goed voor ze gezorgd, en ze kunnen zichzelf onderhouden.
WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Jessica Pronk
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
3
Selected Categories