School bouwen in Nicaragua

Ik ga vanaf 21 februari naar Nicaragua. Ik ga daar een school bouwen met Stichting SamenScholen. In 2007 is door Orkaan Felix de school van het plaatsje Puerto Cabezas compleet verwoest. De regering van Nicaragua heeft na de orkaan twee nieuwe lokaaltjes neergezet. Doordat het aantal leerlingen van de school enorm is gestegen (tot 400 kinderen), krijgen nu 9 van de 13 klassen buiten les. Hierdoor krijgen de kinderen tijdens het regenseizoen, dat 6 maanden duurt, niet tot nauwelijks les. De school heeft aan Stichting SamenScholen gevraagd of zij misschien extra lokalen, toiletten en een schoolkeuken willen bouwen. En dat gaan we doen!

Vanaf 2010 heeft Stichting SamenScholen elk jaar ergens in oost-Nicaragua een school gebouwd. De communicatie tussen west en oost is slecht in Nicaragua. Daardoor loopt het oosten van het land erg achter op het westen en is het zeer arm.

Het doel van mijn project is om in 4 maanden 6 nieuwe klaslokalen en andere voorzieningen (zoals toiletten en een keuken) te bouwen. Hier is de bouwbrigade waar ik in zit verantwoordelijk voor. Materialen worden volledig van sponsorgeld betaald. Daarnaast is er een educatiebrigade, zij hebben als doel om het onderwijs te verbeteren. Het is namelijk gebleken dat het onderwijs in vorige scholen die de Stichting heeft gebouwd niet goed genoeg is. De docenten willen wel, maar weten niet hoe. Door de educatiebrigade worden workshops gegeven aan leraren en wordt er gekeken hoe het onderwijs met de beschikbare middelen zo goed mogelijk kan gegeven worden. Dit wordt bij alle scholen gedaan die de Stichting tot nu toe heeft neergezet.

Wij zullen de lokale bevolking zoveel mogelijk betrekken bij het project. Het is namelijk ook een doel van ons om de bevolking te leren om orkaanbestendig te bouwen, zodat zij hun eigen huizen ook zo kunnen bouwen. Om dit doel te bereiken worden ten eerste een soort LEGO©-handleidingen gemaakt, die zij makkelijk kunnen begrijpen. Ten tweede laten wij de bevolking helpen bij het bouwen, waar we alles voordoen en uitleggen. Ten slotte gaan we presentaties geven, om uit te leggen hoe, maar vooral ook waarom ze zo moeten bouwen, waaróm gewapend beton beter is dan normaal. Overigens krijgen de ‘locals’ die meebouwen elke werkdag lunch en aan het eind van elke week een voedselpakket (bestaande uit rijst en bonen).

Om de directie van de school te stimuleren om het gebouw goed te onderhouden en gebruiken is er een bedrag van €5000,- beschikbaar gesteld. Om dit geld te krijgen, moet de directie elk jaar een plan van besteding inleveren bij de Stichting. Daarnaast worden ze geïnspecteerd, als blijkt dat ze de school voldoende gebruiken, krijgen ze gedurende vijf jaar elk jaar 1/5e deel van het totaal bedrag.

Kortom, ik ga mee met een ontzettend goed project. Zó goed, dat het me trots maakt er onderdeel van te zijn. We bouwen een school, leren de bevolking orkaanbestendig te bouwen, zorgen dat er fatsoenlijk les wordt gegeven en stimuleren het ook nog eens dat dit de komende jaren zo blijft.

Zo, nu weten jullie wat ik ga doen en welke doelen we willen bereiken. Ik houd jullie op de hoogte!
Heel veel groetjes!!

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of JohanSchonebaum
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.