Het leven in Manilla

Het is een week geleden dat ik hier aan kwam. Mijn eerste gedachte was wat een gekkenhuis. Manilla is een enorme stad, waar je continu geluiden hoort en mensen ziet.

Bij aankomst was het dan ook erg fijn dat de Kirsten (ook stagiaire van WAP) mij wat wegwijs heeft kunnen maken. De eerste week heb ik in een hostel gezeten. Vandaag ben ik verhuisd naar mijn gastgezin. (Kirsten is weer richting huis en ik heb haar plekje ingenomen).

De bijna dagelijkse reis van mijn verblijfplaats naar stage gebeurt met de jeepney. Een veel gebruikt vervoersmiddel in de Filipijnen. Deze zitten vaak overvol, maar ach zo gaat dat hier. Eenmaal in de jeepney wordt het geld van achter naar voren doorgegeven, zodat het uiteindelijk bij de chauffeur beland. Het wisselgeld gaat diezelfde weg weer terug. Bij het betalen zeg je ‘bayad po’ en als je wilt dat de chauffeur stopt zeg je ‘para po’. Als enige blanke in de Jeepney heb ik wel veel bekijks. De jeepney maakt veel herrie, helemaal als de chauffeur de muziek ook nog eens keihard aanzet. Een soort discojeepney. Een ritje kost 8 peso, wat ongeveer €0.15 is.

Afgelopen dinsdag had ik een vrije dag en heb ik de sloppen tour van Smokey tours gedaan. (Voor mijn stage ga ik ook wat werkzaamheden verrichten voor Smokey Tours) De weg er naar toe ging met de metro, een afstand van 14 km waar ik 2 uren over heb gedaan. De metro is een snel vervoersmiddel, maar vooral in de spits zitten deze overvol. Hierdoor duurt het alsnog lang voordat je in kan stappen. Fijn gedrukt worden in de metro is niet heel fijn. Wel valt het op dat ze voor ouderen mensen en vrouwen een priority lane hebben. Ouderen mensen krijgen dan voorrang en vrouwen kunnen met elkaar in een coupe staan.

De slum tour is zoals de naam al zegt een tour door de sloppen van Manila. Ik heb gezien hoe de mensen in dit gebied wonen en werken. De tourleaders die zelf ook woonachtig zijn in dit gebied, laten zien en vertellen hoe de mensen hier leven. De bewoners (waaronder ook kinderen) verdienen hun inkomen voornamelijk door afval te verzamelen. Ook wordt het afval van de fastfood ketens verzameld, waar er hier in Manilla genoeg van te vinden zijn. De kip wordt uit de vuilniszakken gehaald, opnieuw bereid en verkocht. Dit wordt ‘pag pag’ genoemd. Het is lastig uit te leggen wat ik heb gezien. De geur en de viezigheid is niet te omschrijven, ondertussen valt het wel op dat de mensen vrolijk zijn en gewoon hun leven leiden. Ik vind het erger om te zien dat er veel straatkinderen zijn. Op weg van de metro naar het startpunt van de tour kwam ik een aantal straatkinderen tegen, bedelend of slapend. Zij staan er dus alleen voor.

Wat opvalt, is dat het verschil tussen arm en rijk enorm groot is. Je hebt hier alles of je hebt hier niets.

Afgelopen week was een week met veel indrukken. Ik weet zeker dat ik hier veel ga leren en ben benieuwd naar mijn werkzaamheden als Volunteer Coordinator bij World Activity Philippines. Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs Ellen. 

 

Contributions, Comments & Kudos

Heel veel plezier en succes

Heel veel plezier en succes met je stage daar.Ik zal je verhalen gaan lezen.

succes

Zet m op! Leuk om te lezen waar je bent etc

Hoi El, wat een indrukken, ik

Hoi El, wat een indrukken, ik kan me er wel iets bij voorstellen. Knap dat je dit bent aangegaan, het wordt zeker een leerrijk half jaartje!

Hoi Ellen.vrijdag ben ik op

Hoi Ellen.vrijdag ben ik op bezoek geweest bij je moeder en heb gehoord van jouw buitenlandse avontuur. Wat zul je veel indrukken opdoen! Super ook om te horen dat je moeder volgende maand naar je toe gaat. Anneke en ik hebben vrijdag bijgepraat en ik vind het knap hoe je moeder zich er doorheen slaat. Jullie hebben zo'n heftige tijd mee gemaakt (ook de periode in Leeuwarden zal ik nooit vergeten) en ik vond het fijn om te horen dat jij, Cees en Rick het zo goed doen. Hartelijke groeten, Trienke Reijgersberg

Hoi Trienke. bedankt voor je

Hoi Trienke. bedankt voor je lieve bericht. Dat doet me goed! 

Hoi Ellen,

Hoi Ellen,
Wat stoer van je dat je voor deze stage hebt gekozen. Ik hoop dat je snel je draai vind daar!
Groetjes Lonneke

Hoi Ellen,wat fijn dat je

Hoi Ellen,wat fijn dat je goed bent aangekomen. Maar wat een verschil met terschelling!!Ik heb met plezier je blogs gelezen en kijk uit naar je volgende blogs.wat een avontuur en ervaring, ook al zal het echt niet altijd makkelijk zijn zo in je eentje in zo'n vreemd land. Het is wel echt heel gaaf dat je de kans krijgt om dit een half jaar mee te maken.geniet ervan, hou je taai en ik kijk uit naar je volgende blogs.liefs Carolien 

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of ellenplug
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1 7
Selected Categories