voluntourism

Hoi allemaal,

Een week geleden had iemand op mijn blog (freyaenanne.waarbenjij.nu) gevraagd of we een blog wilde invullen over voluntourism. Ik wilde daar natuurlijk wel even aan meewerken. In de enquête stonden vragen over in hoeverre in bekend ben met voluntourism. Om eerlijk te zijn wist ik er niet veel van, dus ik ben op gaan zoeken. Ik kwam een aantal artikelen tegen die ik heb gelezen. 

Er stond in dat men twijfels had over de nuttigheid van vrijwilligerswerk. Men vindt dat vrijwilligerswerk de mensen daar niet helpt bij een beter leven en dat 1 persoon niet in een maand de maatschappij kan veranderen. Met het laatste punt ben ik het volledig eens. Ik heb een maand geholpen daar en ik moet toegeven dat ik in mijn eentje niet de maatschappij heb veranderd, maar dit betekent niet dat mensen daar geen vrijwilligers nodig hebben. Het project waar ik gezeten heb is opgericht door vrijwilligers en sindsdien is er al veel gebeurd in die community. Locale mensen die daar wonen gaan samen met de vrijwilligers naar de aller armste, gehandicapten of hele oude mensen. Daar vragen ze wat we kunnen doen voor hen. De meeste mensen die we spreken hebben geen wc, geen matras, geen deken enz.. Het project overweegt wat ze voor ze kunnen doen. De volgende dag gaan wij er bijvoorbeeld naar toe om een wc te graven. 

Ik ontken niet dat ik het niet alleen gedaan heb voor de mensen daar. Ik vond het een geweldige ervaring en heb ervan genoten. Maar dat wil niet zeggen dat de mensen daar niks aan ons (vrijwilligers) hebben. Ik heb in een maand samen met 7 andere vrijwilligers en de locals een schooltje gebouwd, waar kinderen nu les krijgen. Bovendien hoef je het resultaat van je vrijwilligerswerk niet gelijk te zien zijn. Ik heb met kinderen gespeeld die het geweldig vonden om weer even echt kind te zijn en spelletjes met ons spelen. Ook heb ik daar veel geld uitgegeven wat de economisch gunstig is voor het land. 

De organisatie waar ik mee ben geweest heeft ook op hun website een stuk geschreven, waarom vrijwilligerswerk wel goed is voor het land en op welke manier zij aan het werk gaan: http://www.be-more.nl/over-be-more/verantwoord-voluntourism/ 

Ik hoop dat mensen zich door de negativiteit over vrijwilligerswerk het nu niet meer gaan doen. Het is niet alleen een hele bijzondere ervaring, waarbij je bij de allerarmste komt, je helpt de mensen daar echt. 

Ik ben bij dat ik een steentje heb bijgedragen aan Malawi en ik hoop dat nog heel veel meer mensen dat gaan doen!

Groetjes,

Anne

 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of AnneRoosma
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
6
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.