Interview met (bijna) leeftijdsgenoot

 

Toen ik op de helft was van mijn reis leek het mij een goed moment om het interview te houden met één van de moeders (werknemers in het kindertehuis worden moeders genoemd). Ik had haar uitgekozen, omdat zij 23 is en ik 22 dat kwam dus mooi uit! Ik ben naar haar toegegaan en heb haar om toestemming gevraagd. Zij vertelde mij dat ik alles mocht vragen. Ik ben snel naar mijn kamer gegaan en ben de vragen gaan maken, zodat ik haar de volgende dag gericht vragen kon stellen. Helaas is er toen geen avond meer geweest dat het interview gehouden kon worden. Door verschillende omstandigheden (bruiloft, familieomstandigheden en ziekenhuisopname van één van de kinderen) is het niet gelukt om met haar een interview te houden. Daarom heb ik het met de andere moeder gedaan. Zij is begin 30, maar ik wilde niet zonder interview naar huis dus heb ik het toch gedaan. Wij konden niet heel erg de diepte ingaan, want omdat zij de enige moeder was moest het tijdens het eten koken en dat gebeurde samen met de kinderen.  Ik merkte dat zij het lastig vond om te praten waar de kinderen bij waren dus daarom hielden wij het luchtig! Wij hebben het gehad over (de verschillen tussen) Nederland en Ghana. Dit was lastig, omdat zij helemaal niets van Nederland wist, maar ook dat was juist wel leuk om te horen. Ook hebben wij gesproken over waarom zij een moeder is in het kindertehuis en haar dromen over later.

Ik interviewde Diana. Zij werkt in het kindertehuis sinds halverwege oktober. Zij is samen met haar dochter van 1,5 jaar naar het kindertehuis gekomen om te werken. Zij is hier dag in dag uit en slaapt er ook. Haar man woont samen met hun twee andere kinderen ergens anders en heel soms komt hij langs om haar op te zoeken. Dit is ook iets waar ik heel veel bewondering voor heb. Zij is heel gelukkig getrouwd, drie mooie dochters, maar ziet haar man bijna niet. Zij wil ook nooit vrij, omdat zij graag werkt en wil laten zien hoe graag ze dat doet. Zie hieronder ons gesprek:

Wat weet jij allemaal van Nederland?
Als ik eerlijk moet zijn weet ik niet zoveel van Nederland. Jullie zijn de eerste Nederlanders waar ik mee spreek dus ik ben nog niet zoveel met het land in aanraking geweest. O jawel, ik weet één dingetje van Nederland! Het is daar koud, heeeel koud haha!

Haha ja dat is waar. Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen Ghana en Nederland?  
Weer kom ik niet verder dan het weer. Hier in Ghana is het mooi weer en heel warm (soms iets te warm voor jullie). In Nederland is het veel minder warm, zelfs koud denk ik! Maar dat weet ik ook alleen maar omdat jullie mij dat verteld hebben!

Maar je hebt helemaal gelijk hoor, dat is één van de opvallendste verschillen! Maar laten we ons dan meer op Ghana richten. Wat vind je het leukste aan Ghana?
Ik hou van onze cultuur hier.

Wat bedoel je dan precies?
Ik hou van de manier van kleden met de vrolijke kleuren en jurken. Ik hou van het eten, de fufu, de planteen etc. Ik hou van het dansen en de muziek, heerlijk. Ik hou gewoon van de manier van leven.

Ja dat begrijp ik, dat zijn ook precies de punten waar ik zo van kan genieten hier in Ghana.
(Het mooiste vond ik dat zij dit zei terwijl zij net de tomaten voor het avondeten aan het pellen was. Buiten op een krukje met een afwasbak en samen met de kinderen. Dit plaatje was voor mij het ideale voorbeeld van wat zij bedoelde met ‘hun cultuur’.)

Is het mogelijk voor meisjes om in het weekend te gaan stappen en naar de discotheek te gaan?
Ja dat is zeker mogelijk, maar dan alleen in de stad. In een dorp zijn de mensen te arm om het vervoer naar de grote stad te bepalen, dus zij gaan niet uit. In de stad zijn de mensen iets rijker en kunnen zij wel naar de discotheek. Ook de meisjes mogen daarheen. Maar hier gebeurt het dus niet zoveel, want hier in het dorp is geen discotheek of kroeg.

En waarom heb je precies gekozen om hier naar het kindertehuis te komen?
Ja dat vind ik een lastige vraag. Daar moet ik even over nadenken! Ik denk dat het is omdat ik echt van kinderen houd. Ik wilde heel graag met kinderen werken en dit was een mooie kans. Dat is waarom ik hier in de opvang werk.

(Ik weet zeker dat dit waar is, maar ik weet ook dat dit niet de hoofdreden was. Ik heb haar deze vraag eerder gesteld (zonder de kinderen erbij), omdat ik het zo bijzonder vond dat zij besloten heeft om niet samen met haar man te leven, maar hier in de kinderopvang. Zij vertelde mij toen dat zij geld nodig hadden en dat zij elk werk aan moest pakken wat zich voordeed. Ik denk dat zij dit niet wilde zeggen waar de kinderen bij waren. Natuurlijk houdt zij ook ontzettend van kinderen en is zij een onwijs goede en lieve moeder).

Ja dat kan ik zeker zien! En wat vind jij het mooiste aan het zijn van een moeder in een kinderopvang?
Dat is ook een lastige, maar het leukste aan mijn beroep is om de jongen meisjes op te voeden en de belangrijkste dingen van het leven aan te leren zodat zij in de toekomst als zij ouder worden kunnen overleven. – Teach the young girls to live there life for the future.

En zou je dit werk altijd willen blijven doen of heb je nog een andere droombaan?
Ja ik wil graag voor mij zelf beginnen. Ik wil een eigen bedrijfje.

Wauw dat is een mooie droom en wat voor bedrijfje zou je dan willen?
Ik wil een eigen bedrijfje in schoolspullen. Het is belangrijk dat iedereen naar school kan en de juiste spullen heeft. Ik wil graag boeken, potloden, pennen, schriften etc. gaan verkopen.

Heel goed! Mijn laatste vraag is of jij nog wensen hebt voor de toekomst?
Nee ik denk niet dat ik nog echt een wens heb voor de toekomst.

Weet je dat zeker? Ik hoorde net wel hele mooie dromen?
Ja je hebt gelijk ik heb nog wel een paar wensen. ik wil graag een eigen huis en dat ik kan leven met mijn man en mijn kinderen. Oja en ik wil graag nog één kindje. Mijn droom is vier kinderen namelijk.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of I.derijke
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
8
Selected Categories