Sloppenwijken

In Nederland zijn we veel luxe gewend, er is warm en koud stromend water, er is elektriciteit, riolering, gas, straatverlichting. We hebben ook een goede zorg en kunnen bijna altijd alles wel spullen kopen wat ons hartje begeert, maar het aller belangrijkste we hebben een stevige huis met een fatsoenlijke dak boven ons hoofd!

In veel derde wereld landen is dat anders, veel mensen van jou en mijn leeftijd wonen in sloppenwijken. Veel sloppenwijken hebben meer dan een miljoen inwoners, de huizen zijn vaak zo krakkemikkig dat ze bij storm zo in elkaar kunnen storten. Er vallen vaak duizenden doden bij overstromingen en aardverschuivingen. De huizen zijn gemaakt van karton, golfplaten, plastic en nog veel meer oud afval. Sommige sloppenwijkbewoners hebben vaak wel een oud televisietje in hun "huis" staan. Elektriciteit tappen ze af van een leiding, de politie het controleert toch niet. De rekening op de post doen helpt ook niet, de postbode komt er niet en de huizen hebben geen huisnummer.

De bewoners doen hun grote boodschap gewoon in de modder omdat er geen toilet aanwezig is die ze kunnen gebruiken. De ernstige ziektes tyfus en cholera komen veel voor. Bij een geboorte komt nooit een dokter, de kans dat baby’s iets krijgen is dan vele malen groter.

Kinderarbeid

Veel kinderen verkopen spullen op straat zoals kauwgom, sigaretten, loten en kranten. Ze doen ook andere klusjes zoals, schoenen poetsen en autoruiten wassen. Het gebeurt ook nogal eens dat kinderen in de steek gelaten worden. Die vormen meestal straatbendes, ze slapen in metrostations, op het strand en onder bruggen en ander plekken wat ze kunnen vinden.

Hulp

Tussen 1960 en 1980 werden sloppenwijkbewoners verjaagd en de huizen vernield. Maar gelukkig is dat nu verandert. Organisaties zoals UNICEF en NOVIB doen veel voor de gezondheid van die mensen. Ze geven kinderen b.v. een inenting tegen tyfus en cholera daarnaast zijn er nog andere dingen waar ze zich oprichten om een beter welzijn voor de mensen in deze landen.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of MaartjeLaat
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
3
Selected Categories