Een warme kerst

Dit weekend ben ik gebleven op het project (Tanay) en heb wat sightseeing gedaan in de omgeving. Zaterdag heb ik gezwommen bij een waterval en de wandeling daar naartoe was ook heel mooi. Er is daar ook een grot in de buurt, maar daar ben ik niet geweest. De dag erna ben ik naar het stadje Tanay geweest. Het is geen toeristische plek, maar er was wel een toeristeninformatie waar ik wat foldertjes heb gehaald. Ik heb een katholieke kerk bezocht en het uitzicht bij het meer was zeker de moeite waard. 

Maandag 22 december was het kerstfeest bij Haven for the Elderly. s’ Ochtends was het feest voor de ouderen heel leuk. Een bedrijf was op bezoek en had prijzen en de lunch gesponserd. Natuurlijk werd er veel gezongen. Men werd emotioneel toen een lolo (mannelijke senior) huilend ‘I will be home for christmas’ zong en de sfeer was weer luchtig toen een andere lolo een gekke pruik opzette en zijn performens deed. De ouderen van de beste opgetredens kregen een cadeau. Daarna kreeg iedereen een kerstkaart die ik had meegenomen voor Kirsten. Zij is stagiair bij WAP en had het initiatief genomen om namens verschillende vrijwilligers en kennisen alle ouderen een kerstkaart te geven. Ze vonden het super leuk, een aantal kwamen naar voren om hun kaart voor te lezen en ons te bedanken. Daarna heb ik samen met een Filipijnse vrijwilliger de rest van de kaarten uitgedeeld aan de ouderen die niet bij het feest waren. Veel van de ouderen zijn blind, dus heb ik de kaarten aan hun voorgelezen. Ik hoop heel erg dat iedereen gehad heeft, maar ben bang dat er een paar niet gehad hebben. Wij zijn alle cottages afgegaan, maar veel ouderen liepen rond of werden misschien gewassen op dat moment.

In de avond gingen we met de staff helemaal los. Er was een plastic zeil gespannen als dak, maar het regende en waaide er gewoon doorheen. Dus had ik mijn mooie zomerjurk maar gauw ingeruild voor een warme trui. We hebben heerlijk gegeten en gedanst en er was een hele goede band van leger. Heel veel tijd om te dansen hadden we niet, want er waren veel spelletjes te doen, een loting en cadeaus uit te delen. Het was heel gezellig.

Helaas heb ik niet de voedingstoestand van de ouderen in kaart kunnen brengen. Hier baalde ik wel van, had dit graag afgemaakt en denk dat het heel waardevol zou zijn. De verpleegkundigen hadden bijna alle 254 ouderen gewogen en gemeten, maar vervolgens is dit formulier anderhalve week kwijtgeraakt en toen was het alweer mijn laatste dag. Wel gezocht tussen de ongeorganiseerde stapel met papier, maar geen resultaat. Daarnaast liep ik er tegen aan dat er geen up-to-date namenlijst was en de oude lijst had geen logische volgorde. Dus heb ik eerst per cottage alle namen overgeschreven en met de verzorgenden gepraat over de voedingsinname en eetlust van de ouderen. De ene verzorgende had hele verhalen en zo kreeg ik allerlei voedingsgewoontes te weten en anderen spraken slecht engels en dan kreeg ik alleen te horen dat er geen problemen waren m.b.t. het eten bij hun clienten. De werknemers vonden het vooral leuk om met mij op de foto te gaan en te kletsen en verwachtten niet dat ik hard aan de slag zou gaan. Door hier in mee te gaan en meer vragen te stellen, kreeg ik soms toch de informatie die ik wilde. Dit gaf wel frustraties af en toe, maar ik heb ook gezien hoe liefdevol iedereen klaar staat voor de ouderen en meeste werknemers maken dagelijks overuren zonder dat ze daar betaald voor krijgen. 

Mijn vrijwilligerswerk bij Haven for the Elderly was een ontzettend leuke ervaring en ik heb veel geleerd over de Filipijnse cultuur. Toch gek dat ik weg ga, nu ik eindelijk mijn draai gevonden heb en een beetje weet hoe dingen hier geregeld zijn. Maar aan de andere kant heb ik zin om andere plekken te ontdekken en andere backpackers te ontmoeten. Want ik voelde me wel een buitenbeentje hier, ondanks dat iedereen heel aardig was. Door de cultuurverschillen zou ik me ook nooit echt thuis voelen in de Filipijnen. Dat had ik ook verwacht van te voren en nu ga ik lekker rondreizen. En omdat ik al kennis heb gemaakt met de cultuur, is extra leuk.                 :D

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Suzan
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.