Challenge 4: goede doelen

Mijn challenge voor deze week heeft te maken met de challenge van minder geld uitgeven aan kleding. Ik had de deal met een vriend dat ik in heel januari geen kleding meer zou kopen en in ruil daarvoor het geld dat ik over hield van die maand te doneren aan een goed doel.

Deze week heb ik gezocht naar een geschikt doel voor het doneren van dit geld. Ik vond het nog best lastig om een doel te vinden waarop ik vertrouw. Door de, waarschijnlijk vaak terechte, negatieve media rondom goede doelen, wilde ik overwogen een doel kiezen. Zo hoor je bijvoorbeeld dat sommige doelen tonnen bonussen geven aan hun bestuurders en het geld dus niet naar het doel zelf gaat. En dat bedrijven van straatwervers, die voor goede doelen in de stad lopen, de eerste 6 maanden van de donatie zelf houden.

Ik had al de keuze gemaakt om te doneren aan ontwikkelingssamenwerking. Uiteraard zijn bijna alle goede doelen goed, maar ik wil er in eerste instantie aan bijdragen dat iedereen op de wereld voldoende voedsel, water, opleiding en veiligheid heeft. Na een beetje Googlen leerde ik dat gewoon geld geven niet de beste manier is om een verandering aan te brengen in een samenleving. Je kunt er beter voor zorgen dat er bepaalde aspecten worden aangepakt. Daarom koos ik voor het geven van een microkrediet, zodat iemand zijn eigen bedrijf op kan starten.

Op http://www.goededoelentest.nl/ kun je door het beantwoorden van een aantal vragen een lijstje van goede doelen krijgen die bij jou passen. Door deze website ben ik uitgekomen op Humana. Met het inzamelen van kleding, die ze verkopen aan ontwikkelingslanden en door donaties organiseren ze projecten om mensen op te leiden in Afrika. Het doel dat ik gekozen heb leidt vrouwen op tot banketbakker en geeft ze een deel van de benodigde spullen voor het bakken. Door mijn kleine donatie kunnen 2 vrouwen deze opleiding volgen.

Is dit iets om vol te houden? Ik vind van wel. Het is voor de meeste mensen geen gewoonte om geld te geven aan een goed doel. Acties als serious request brengen hier wel enige verandering in aan, maar ik merk in mijn omgeving dat geld doneren niet vaak gedaan wordt. En niet alleen vanwege geld tekort, omdat 10 biertjes op een avond, stedentrips, festivals en uit eten gaan voor de meeste mensen ook nog kunnen. Daarom denk ik dat er best wat vaker geld gedoneerd mag worden. Door mijzelf, maar ook door anderen. Kijk gewoon kritisch naar wat je kunt missen, al is het 10 euro in een jaar.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of IsisHommema
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.