Duurzaam tourisme

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Ghana en ook aan het einde van mijn verblijf heb ik veel gereisd en veel gezien. Naast het dagelijks leven in het land, dat ik via mijn gastgezin zag, wilde ik ook bezienswaardigheden zien (ik ben wel een beetje een toerist). Ghana is een land waar toerisme niet heel grootschalig is. Als ik reizigers ontmoette, waren het over het algemeen vrijwilligers. Vooral in het noorden kon je er vanuit gaan dat elke blanke die je zag een vrijwilliger was. Kijkend naar deze kleine hoeveelheid toeristen is het bijzonder dat toerisme op veel plekken wel zo goed geregeld is. Bij de wat meer toeristische plekken is. Het is natuurlijk toch een ontwikkelingsland, de wegen zijn niet verhard en zitten vol gaten, maar het is fijn om te zien dat ze doorhebben dat ze met goed toerisme veel kunnen winnen. Overal waren visitorscentres waar je je moest inschrijven, gidsen die tours gaven en er moesten altijd kaartjes gekocht werden. Nog een punt dat ik geweldig vond aan het toerisme daar, is dat ze veelal aan ecotoerisme doen. Ecotoerisme houdt in dat het een project is, waarvan een groot percentage van de opbrengst naar de lokale gemeenschap gaat. Een geweldig voorbeeld hiervan is het kleine dorpje Sirigu, niet ver van de grens met Burkina Faso. Dit project is opgezet door lokale vrouwen die de traditionele cultuur van het pottenbakken en de muurschilderingen niet verloren wilden laten gaan. Zij hebben dus een guesthouse gebouwd, je kunt er workshops en rondleidingen krijgen. Alle opbrengsten gaan naar de lokale bevolking voor het instandhouden van de traditionele cultuur. Nog een geweldig project is is het dorpje Mognori. Dit is een heel klein dorpje bij het natuurpark Mole. Het is een traditioneel dorpje (denk aan modderhutjes en geen elektriciteit). Toeristen kunnen hier verblijven, deelnemen in het normale leven (water halen, vuur maken enzovoor) en traditionele workshops en activiteiten doen (ik heb het traditioneel dansen gedaan, echt geweldig!). Alle opbrengsten gaan naar het dorpje zelf en de natuur, op die manier is het duurzaam toerisme.
Veel van de ecoprojecten in Ghana staan bijeen in de ervaar Ghana reisgids, die daarnaast ook hele goede informatie over de cultuur heeft.
Ik raad iedereen aan om in een land te zoeken naar ecotoerisme-projecten. Vaak zijn het goed opgezette projecten, waarmee je de lokale bevolking en de natuur steunt. Dat sommige iets meer kosten kun je dan ook meteen voor jezelf en je portemonnee rechtvaardigen! (:

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.