Lwengo en FoHo

Afgelopen zomer zou ik voor 2 maanden in Afrika in Uganda een maand bij Lwengo en de ander maand bij Foundation of Hope Organization (FoHo) zijn geweest. Helaas moest ik voortijdig stoppen omdat ik behoorlijk ziek werd met een zware keel ontsteking (lees vorige blog over: zorg in het buitenland).Ondanks deze vervelende ervaring, wat ook altijd iets positiefs oplevert heb ik wel genoten bij Lwengo, helaas niet veel mee gemaakt bij FoHo maar dat is al niet te min en is het zeker een top project.

  • Lwengo Nakyenyi

Een klein half uur rijden vanaf Masaka ligt Lwengo, een groot ruraal gebied met diverse dorpjes en gemeenschappen. Zoals veel regio’s hier is armoede eerder norm dan uitzondering. Mensen hebben weinig om een bestaan op te bouwen en zijn afhankelijk van anderen voor hun inkomen.

Vanaf de hoofdweg is er een lange zandweg het binnenland in voor je aankomt bij Lwengo Rural Development Support Organization, kortweg Lwengo. Deze organisatie zet zich in om een einde te maken aan de heersende armoede in dit gebied.

Met programma’s voor kinderen en volwassenen wordt op verschillende terreinen gewerkt om armoede te bestrijden en mensen de middelen te geven om op eigen benen te gaan staan. Vanuit de basis wordt er dagelijks lesgegeven aan honderden kinderen op een basisschool, maar er wordt ook gezorgd voor basisbehoeften als schoon water, voedselzekerheid en daarnaast zijn er inkomsten genererende programma’s en programma’s voor bewustwording, bijvoorbeeld over HIV/aids.

Dit is waar Lwengo voor staat en wat je ook veel aan mee zult gaan helpen, daarnaast heb je natuurlijk eigen inbreng wat je graag nog zou willen doen voor je project, dit kun je met de lokale vrijwilligers altijd overleggen. Ze gaan vaak akkoord met wat je wilt, maar doe het altijd in overleg.

 

  • Foundation of Hope Organization

De organisatie Foundation of Hope (FOHO) is actief in Nyendo, de voorstad van Masaka en in de afgelegen communities gelegen aan Lake Victoria. Met een enthousiast team van lokale vrijwilligers worden tientallen families en jongeren ondersteund met praatgroepen voor jongeren die opgroeien met de dagelijkse problemen van de stad, over HIV/aids, puberteit, omgaan met criminaliteit en andere onderwerpen die jongeren bezighouden.

FOHO organiseert verder schoonmaakprojecten in de stad, waarbij van het afval houtskool wordt gemaakt. Maar ook het organiseren van spelletjesdagen voor kinderen, trainingen voor vrouwen en ondersteunen van ouderen in de gemeenschap rondom Nyendo is onderdeel van het werk. 

Als je voor FOHO kiest, kies je voor de problematiek van het stadsleven in Masaka en de sloppenwijken er omheen. Je werkt intensief samen met voormalig ‘probleem’-jongeren. Je moet dus stevig in je schoenen staan en bereid zijn om je aan te passen waar nodig.

Bij dit project leer je echt het ware Afrika kennen… Je hoort vaak op de radio dat kinderen stelen of aan de drugs zitten of ergens slapen omdat ze geen onderdak hebben! Bij dit project krijg je dat maar al te goed mee… ook al heb ik er weinig van mee gekregen i.v.m. Het ziek zijn had ik wel enorm veel geleerd en een hoop impact op me gehad!

Dit is echt een aanrader, tuurlijk met je een project kiezen wat bij jou past en/of je opleiding…. Maar stiekem ben je er ook voor om het real life te leren kennen en dat gebeurd echt bij FoHo.

Daarnaast zijn er nog andere projecten en landen waar je naar toe kunt gaan, nieuwsgierig geworden? Kijk dan op hun site: www.be-more.nl

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of MaartjeLaat
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
0
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.