Mijn terugkomst uit Ghana

Van 6 september tot en met 1 december ben ik naar Ghana geweest. Hier heb ik op de Kidz Active Bassisschool lesgegeven aan klas P3 (groep 5). Ik heb in een gastgezin gewoond en leefde het echte Ghanese leven. Nu ik terug ben in Nederland merk ik pas hoe erg ik heb genoten van het leven in Ghana. In Ghana lijkt stress niet te bestaan, iedereen doet lekker rustig aan en heeft geen haast. Mijn eerste week in Nederland was ik alweer aan het rennen om mijn bus te halen.. en tijdens het rennen merkte ik pas hoe jammer dit eigenlijk is. In Nederland draait alles om tijd. Op tijd zijn op je werk, op tijd zijn voor de bus. We zijn allemaal ontzettend gestresst om alles maar op tijd af te krijgen en aan alle verwachtingen te voldoen. Wij werken een stuk harder dan sommige Ghanesen die ik heb ontmoet, en daarmee bereiken we ook een hoop, maar zijn wij westerlingen nou wel echt gelukkig? Zoveel mensen die niet meer weten hoe je nu echt moet ontspannen.. zoveel mensen voor wie werk het belangrijkste in het leven is. Ik kan dit nu niet meer begrijpen. Als er iets is wat ik in Ghana heb geleerd is dat geluk niets met hard werken te maken heeft. Het gaat erom dat je mensen om je heen hebt waar je van houdt, en dat je je leven lijdt op een ontspannen manier. In Ghana zouden ze bijna zeggen: Een dag niet gerelaxt is een dag niet geleefd. Ik denk dat wij hier een hoop van kunnen leren en ik ga dan ook echt proberen om me zo min mogelijk te laten meeslepen in de stress van Nederland.

Toen ik net terug in Nederland was had ik een bijzondere ervaring. Ik liep de supermarkt in en ik schrok. Ik wist niet meer wat ik zag. Zoveel gangpaden en zoveel verschillende producten, ik wist niet meer waar ik het zoeken moest. Als een wildvreemde liep ik door de supermarkt en in mijn verwarring heb ik bijna niets gekocht. Nu besefte ik mij pas hoeveel keuze wij eigenlijk in Nederland hebben. Als ik in Ghana een supermarkt inliep hadden ze de meeste producten niet, en van wat ze hadden was er een merk. Een merk is eigenlijk ook meer dan genoeg. Waarom zouden we tien merken per product hebben? Zoveel verschil zit er niet tussen de producten van de verschillende merken.. Ik was zo gewend aan alle keuzes die we in Nederland hadden, dat ik eigenlijk niet zag hoe verwend wij zijn. Daar mogen wij allemaal soms best iets meer bij stil staan.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of jessica121293
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
0
Selected Categories