~ dag 5 ~ opknappen/dorpje ~

Om 07:15 werden we gewekt door Maarthen en Daan zodat we om 8 uur/ half 9 bij de bibliotheek konden zijn. Om 07:45 stond ons geroosterd broodje met gebakken ei klaar :). Eigenlijk zouden we met de fiets naar de bibliotheek fietsen om meer dingen te kunnen zien en mee te maken wat de andere vrijwilligers ook meemaken. Maar jammer genoeg konden er geen 8 fietsen geregeld worden.. Volgende week als we weer hier terug komen gaan we wel fietsen. Dus we gingen maar met de taxi naar de bibliotheek om wat aan het gebouw te doen. Bij aankomst werden we met open armen ontvangen omdat ze super blij zijn dat wij hun gaan helpen. Toen we binnen waren zat alles onder het stof doordat ze geen ramen hebben maar muren met gaten, dus als het even gaat waaien komt al dat stof binnen en gaat dat o-ver-al op zitten.. Dus we zijn maar begonnen om alle kasten, tafels, posters, etc. aan de kant te schuiven zodat we bij de muur konden. Daan en Youp waren ondertussen ergens verf en kwasten aan het halen zodat we ook de muren opnieuw konden verven. Toen ik een paar kasten aan de kant haalde zat er gewoon een hele families kakkerlakken op de muur! Zo smerig!! Mijn moeder zegt wel eens dat er nog eens kakkerlakken op mijn kamer ontstaan, maar echt waar hè dit was echt zo smerig! Maar oke die Ghanezen vonden ze niet zo eng dus die hebben ze voor me weg gehaald zodat ik door kon met het stof overal weg vegen. Nadat we de muren zoveel mogelijk stof vrij hadden gingen we met de boekenplanken bezig om van elk boek stuk voor stuk al dat stof en spinnenwebben er af te halen. Na dat gedaan te hebben kwamen Daan en Youp eindelijk aan met verf, kwasten en met water :). Dus iedereen ging de muren verven en ik mocht het plafon stof en spin vrij maken. Echt waar het waren echt gigantische spinnen! Ik ga hier echt nachtmerries van krijgen! Een paar Ghanezen pakten steeds een spin en gingen dan achter mij aan ;(.
Achja wat doe je eraan. Na veel verven en veel afstoffen hebben we nu alle muren geverfd. Morgen gaan we er weer vroeg uit om het plafon te verven en nog wat stripfiguren te verven op de muren. Zodat het wat gezelliger wordt daar binnen.
Rond 12:30 zijn we richting het zelfde plekje gegaan waar we gister met de andere vrijwilligers hebben gegeten. En een heerlijk broodje met ei gehad (we kunnen niet veel andere ontbijtjes en lunches eten hier). Na het eten zijn we naar de woonplaats geweest van Sylvester. Hij woont met zijn familie in een compound. Hij heeft ons rondgeleid door het dorp heen. Heel bijzonder vond ik dat we ook bij de chief van het dorp zijn geweest. Hier moesten we eerst onze schoenen uit doen voordat we binnen konden komen, dit is om respect te tonen aan de chief. Daarna moesten we buigen, ook om respect te tonen. Als je iets wil vragen of zeggen tegen de chief moet je het eerst tegen een tussen persoon zeggen of vragen en hij zegt het dan tegen de chief. Ook moest je geld of iets anders meenemen als eerbetoon aan de chief. Wij hadden 10 Ghana cedi (=2,50) aan de chief gegeven, hij was heel dankbaar en zei dat wij altijd welkom waren. Na dat we bij de chief waren geweest vertelde Sylvester nog wat over de cultuur en nog wat andere dingen. Als laats gingen we naar zijn compound waar hij en zijn familie woonden. De vrouwen daar hadden “jam” voor ons gemaakt (dit proeft een beetje naar aardappel). Daarna kregen we “foefoe” (die zelfde soort aardappel maar dan vermengd met water) met een soort jus. Ik vond de “jam” niet zo heel lekker, maar de “foefoe” met de jus vond ik nog best wel lekker. Hierna hebben we afscheid van de familie genomen en weer met de taxi naar ons huisje gereden. Nu zitten we nog lekker even buiten met een kopje noedels. Vanavond niet al te laat slapen, morgen weer vroeg om de bibliotheek af te maken. We plannen om 2 uur klaar te zijn en daarna helpen met les geven aan de kinderen. Morgen avond gaan we met alle vrijwilligers bij ons huisje eten :) super veel zin in!

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Sophytempel@live.nl
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
4
Selected Categories