Handje Klap

Education Category: Math
Ages: 4-8, 8-12

Handje Klap is een gemakkelijk multi-inzetbaar spel waarmee je samen met kinderen bijvoorbeeld tafels of het alfabet kunt oefenen. Daarnaast is het spel goed voor de motoriek en het ritme gevoel van kinderen.

Toen ik in Ghana zes weken in een kinderhuis woonde, heb ik ook 3,5 week in mijn eentje les gegeven.
Nou zit ik nog steeds op de middelbare school (toen ik in Ghana zat ging ik van 5 naar 6 vwo) dus heb ik totaal geen ervaring met lesgeven.
Het is dan best eng om ineens voor 24 kinderen te staan. Ik heb wel in Ghana schoolboeken gekocht van geld dat ik had ingezameld zodat ik wist wat de kinderen moesten kennen en kunnen. Omdat het voor mijn gevoel beter was heb ik de kinderen in groepjes ingedeeld. Ik gaf les op het kinderhuis dus het was gemakkelijk om dit te doen; als ik groepje 5A lesgaf, ging 5B buitenspelen. Dat scheelde al. Toch merkte ik al snel dat het lesgeven uit de boeken alleen niet altijd leuk was. 'Mijn' kinderen waren altijd dol op handjeklap. Ik heb toen geprobeerd om dit te combineren. Uiteindelijk ben ik dus met een spelletje gekomen wat leerzaam én leuk is.

Het houdt in dat er een groepje kinderen (minimaal 2, en ik zou er niet meer dan 5 doen omdat het dan erg veel wordt) bij elkaar gaat staan of zitten. Ze gaan dan handjeklap doen (moeilijk om te beschrijven maar gewoon het 'patroon' met de handen wat de kinderen leuk vinden; tegen elkaar en dan in de handen klappen en dan weer tegen elkaars handen, etc.) en daarbij moeten ze een tafel opzeggen. Als ze bijvoorbeeld de tafel van 2 moeten doen, begint kind A met 2, kind B zegt 4, kind C zegt 6, kind A zegt  8, kind B zegt  10 en zo verder. Het roepen van de nummers moet wel op het ritme van het klappen dus het moet ook snel. Als iemand een fout antwoord geeft is hij af en begint het spel weer opnieuw.
 

Oefenen van o.a. tafels, alfabet, ritmegevoel en motoriek.

Remarks
Mijn ervaring was dat kinderen dit heel leuk vonden en het is ook nog eens gemakkelijk om te doen! Je hebt er geen materiaal voor nodig en ook de kinderen die niet aan de beurt zijn horen de tafels voorbij komen. Er kunnen verschillende variaties op bedacht worden, dat hangt af van de leeftijd van de kinderen. Zo kan je ook een variant doen met kleinere kinderen om het alfabet te leren.

Follow the author: JessieterMeulen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]