Talamanca, Costa Rica

Hierbij een korte terugblik op een nieuw project dat we zijn gestart in Talamanca, een kanton in de provincie Limón. Op ongeveer een uur rijden van kustplaats Puerto Viejo kwamen wij aan in Sibujo, een klein jungledorpje. Hier werden wij ontvangen door lokale bevolking, leraressen van omliggende scholen en de schoolkinderen. Na een korte kennismaking in het buurthuis hebben wij de gedoneerde (sport)kleding, speelgoed en schoolspullen uitgedeeld aan de schoolkinderen. Ook heeft elk kind een oranje bloknoot met potlood gekregen om op school te gebruiken. Daarnaast is hier ook een deel van de gedoneerde voetbalschoenen terecht gekomen. De leider van het lokale (school-)elftal, Florentino Fernández, nam de voetbalschoenen, voetballen, sportkleding en attributen met trots in ontvangst. Uiteraard moest er daarna even een balletje worden getrapt op het nabij gelegen voetbalveld! Hier was duidelijk zichtbaar wat sport kan betekenen voor mensen waar dan ook ter wereld.

 

In de omliggende dorpen San Miquel en San Vicente mochten wij, op uitnodiging van leraressen Kathia Morales en Iris Ríos, een kijkje nemen bij de basisscholen die zo hard onze steun kunnen gebruiken. Zo vertelden zij dat de scholen zijn bestolen tijdens stakingen aangezien er lange tijd niemand op school was. Daarnaast moeten de leraren meer dan een uur door de jungle lopen om bij de school te komen. Dit, met alle gevaren van dien. De scholen hebben maar één lokaal, waar vijf tot zes groepen op verschillende niveau's tegelijkertijd les krijgen van 1 lerares. Wanneer er niet genoeg ruimte is krijgen kinderen zelfs les in de keuken van het schooltje. Aangezien de kinderen bijna een uur moeten lopen naar school raken veel schoolspullen beschadigd tijdens het regenseizoen. Zelf hebben ze geen geld voor een degelijke tas, regenjas of paraplu tegen de zware regenval. Toch zijn de kinderen altijd op school, tenzij het waterpeil hoger staat dan de wegen waarover ze naar school lopen. De leraressen gaven aan het liefst de ''tools'' te krijgen om zelf wat te kunnen veranderen aan de situatie. Dit werkt beter dan tijdelijke oplossingen. De verantwoordelijkheid, betrokkenheid en ambitie van de leraressen heeft ons geraakt. Ondanks dat de middelen beperkt zijn proberen zij zich volledig in te zetten ten behoeven van de schoolkinderen. Dit is dan ook de reden dat wij hier graag nog meer steun willen bieden, ook voor de langere termijn.

 

Hierbij spreken wij, tevens namens de lokale bevolking, onze dank uit naar iedereen die heeft gedoneerd voor dit project of ter plekke heeft geholpen hier een begin te maken aan een veelbelovend nieuwe project.

 

 

Meer informatie? Volg ons via facebook.com/casanaranja.nl of bezoek onze website www.casanaranja.net !! 

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]