Dat vrijwilligerswerk-geboycot is nergens voor nodig

De laatste tijd is er een hoop te doen om vrijwilligerswerk. Er wordt juist vanuit veel kanten geroepen dat vrijwilligerswerk goed is, en dan heb je ook weer stukken zoals deze. In dit stuk heeft Trouw het over het Voluntourism, zoals het genoemd wordt, toerisme gericht op 'volunteering'. Westerse jongeren die met zwarte kindjes gaan knuffelen. Belachelijk, vinden zij. Unicef vindt het ook maar niks en heeft nu zelfs een campagne tegen vrijwilligers als het ware. Aangezien ik deze zomer zelf vrijwilligerswerk heb gedaan in Nepal, vind ik dat ik hier best mijn zegje over kan en mag doen.

 

Want ik vind het op mijn beurt weer belachelijk wat zij vinden. Natuurlijk wil Unicef niet dat vrijwilligers naar arme landen gaan om te helpen, dat doen ze liever zelf. Zelf liever veel centjes vangen, waar vervolgens veel dikke auto's van worden gekocht. Begrijp me niet verkeerd: ik heb jarenlang gedoneerd aan Unicef, zelfs na alle slechte berichten. Ik heb echter na mijn eigen vrijwilligerswerk mijn donatie opgezegd, omdat ik dat geld liever doneer aan een project waar ik zelf ben geweest. Komt het iets persoonlijker aan, naar mijn gevoel. Vond de vrouw aan de telefoon ook best een goede reden.

En ik ben het op sommige punten ook echt wel eens met ze hoor. En ook wel met het artikel. Want er zijn echt een grote groep vrijwilligers die inderdaad alleen gaan om kindjes te knuffelen, daar ben ik van overtuigd. Leuke foto's maken, "kijk eens wat ik heb gedaan!" en staat leuk op je cv. Maar wat heb je nou uiteindelijk gedaan? Was je daar nou echt voor die kinderen? Of was het alleen voor jezelf? Degene die daar echt puur alleen voor zichzelf heen gaan, gaan niet met de goede motivatie, naar mijn mening.

 

Want wat ze zeggen, is echt waar. Er komen steeds meer weeshuizen, maar er zijn statistisch gezien niet meer weeskinderen. Er worden daadwerkelijk kinderen weggekaapt van hun families in afgelegen gebieden om door te gaan als 'wees' in de hoofdstad. En dat moet stoppen. Een manier om dit te doen, is om echt goed onderzoek te doen naar het project waar je naar toe gaat. Waar komen de kinderen vandaan? Wat zijn de motieven van de opzetters om het project te starten? Waarom hebben ze jouw hulp nodig? Wat kan jij daar betekenen?
 

Ik kan trots en oprecht zeggen dat ik naar Nepal ben gegaan voor de kinderen en dat ze daar goed zitten. Het tehuis waar ik ben geweest is voor gehandicapte kinderen die thuis geen toekomst hebben en niet verzorgd kunnen worden. In de vakantie periodes gaan deze kinderen ook gewoon naar huis. Ik weet hartstikke goed dat ik met mijn 4 weken geen wereld van verschil kon maken, en al helemaal niet het hele land kon helpen. Wat ik wel heb kunnen doen, is de kinderen onwijs aan het lachen kunnen maken, ze leuke oefeningen heb kunnen laten doen als fysiotherapeut en de fysiotherapeuten daar nog wat bij kunnen schaven. Want een HBO fysiotherapie bestaat daar gewoonweg niet. Alle kennis die ze hebben, is voornamelijk geleerd van fysiotherapeuten die daar vrijwilligerswerk hebben gedaan.

En ja, ik heb echt wel met die kinderen geknuffeld. Ik heb ook foto's met ze. En ja ik heb mijn reisblog op mijn Facebook pagina gedeeld. En natuurlijk staat het op mijn cv. Dus ik geloof best dat Unicef zegt 'Mensen gaan er naartoe voor zichzelf', want ja, ik was er ook om zelf van te leren. Maar uiteindelijk draaide alles daar om de kinderen, en niet om mij.

 

Dus nu jullie, vrijwilligers-boycotters. Zeg maar eens dat vrijwilligerswerk niks doet. Er zijn toch mooi een handjevol kinderen in Nepal die nu kunnen lopen en naar school kunnen dankzij de hulp van Nederlandse vrijwilligers.

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Saskinee
Supporting content
Dat vrijwilligerswerk-geboycot is nergens voor nodig
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Hoi Saskia,

Hoi Saskia,
Goed om jouw kijk op deze discussie te lezen. En fijn dat jij zelf hebt kunnen ervaren hoe jou hulp werkelijk heeft bijgedragen aan ontwikkeling in Nepal.
Ik denk dat we ervoor moeten waken dat het een 'of/of verhaal' wordt; óf je bent voor zelf vrijwilligerswerk uitvoeren, óf je bent voor het steunen van Unicef en andere professionele, grote organisaties. Uiteindelijk hebben we immers vrijwel dezelfde doelen voor ogen en verschillen we hooguit in de werkwijze waarop we die denken te bereiken. 
Inderdaad heb je bij grote organisaties geen zicht op waar je geld precies aan wordt besteed en natuurlijk wil jij niet dat jouw euro's in de leren bekleding van de land rover van de manager worden gestoken. Aan de andere kant kun je je afvragen of het geld dat vrijwilligers in hun ticket steken, ook niet op een andere manier beter besteed had kunnen worden ter plaatse.
Aan de ene kant hebben vrijwilligers tijd en aandacht voor de kinderen waarmee ze werken en kunnen ze de situatie van kinderen in een ontwikkelingsland verlichten door hun aanwezigheid. Aan de andere kant gaat Unicef te werk op locaties waar ik nog geen Wereldsupporter van heb zien terugkeren. Vrijwilligerswerk in de Centraal Afrikaanse Republiek? een vluchtelingenkamp in Syrië? een door ebola getroffen gebied in Sierra Leone misschien? Hier worden kinderen hier opgevangen door organisaties als Unicef die ervaring hebben met rampsituaties en kunnen jij en ik weinig betekenen. 
Dit neemt niet weg dat het werk dat jij verricht hebt, dat ik zelf tijdens vrijwilligerswerk heb verricht, of de inzet van andere worldsupporters, niet ook heel waardevol is! Zoals jij al aangeeft heb jij bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage kunnen leveren als fysiotherapeut en als persoon, door er te zijn voor deze kinderen. Zelf heb ik jaren geleden liedjes staan zingen met dementen in Rusland en spelletjes gedaan met kinderen in Marokko. Ik zou niet durven claimen dat ik een structurele bijdrage aan ontwikkeling heb kunnen leveren, maar ik weet zeker dat ik een aantal mensen erg blij heb gemaakt, en volgens mij is er zeker niemand slechter van geworden. Daarnaast kom je als een 'rijker' mens terug en zul je je misschien mede door je ervaring in een armer land, nog eens direct of indirect inzetten voor een betere wereld.
Terwijl media ons graag doen geloven dat zaken ofwel goed ofwel slecht zijn, zouden wij beter moeten weten en op moeten passen dat we niet meegaan in simpel zwart-wit denken. Er zitten nu eenmaal meer kanten aan de zaak. Dat zie jij zelf ook heel goed in, maak ik op uit je blog. En je zag zelf dat er ook binnen de vrijwilligers 'sector' verschil zit in kwaliteit en effectiviteit. Reden, wat mij betreft, om de discussie hierover niet af te keuren, maar eens kritisch na te denken hoe we al onze goede bedoelingen op de beste manier in kunnen zetten! 
Gerjanne

Bedankt voor je reactie,

Bedankt voor je reactie, Gerjanne!Je hebt inderdaad gelijk, het begint zo wel een beetje een of/of verhaal te worden. Ik ben ook helemaal geen tegenstander van goede doelen steunen, verre van dat. Ik heb alleen voor mezelf besloten dat ik mijn geld liever naar een project dat ik ken zie gaan, dan naar een hele grote organisatie waar het op de grote stapel komt. Komt het ook vast goed terecht, ik vind het alleen jammer dat de Grote Mensen achter zo'n project er zelf met zoveel van door gaan. Want ik wil ook helemaal niet zeggen dat Unicef geen goed werk doet. Net wat je zegt, ze komen in landen en gebieden waar geen vrijwilliger te bekennen is. En daar doen ze echt goed werk, dat geloof ik maar al te graag. Maar helaas blijft voor mij toch altijd die dure auto's in mijn achterhoofd. Er blijft teveel hangen bij de grote bazen en er zou veel meer naar de kinderen moeten gaan. Want daar maken ze wel 'reclame' mee, dat zijn de gezichtjes die de donateurs willen helpen. Niemand wil bijdragen aan drie dikke auto's voor meneer Unicef. En er gaat een hoop werk inzitten, dat geloof ik echt, en niemand hoeft het voor nop te doen. Maar ik vind dat je niet helemaal goed bezig bent als je zelf in een dikke auto gaat rondrijden terwijl je het hoofd bent van een organisatie die zou staan voor het helpen van de armsten in de wereld.Ik vind ook dat je een goed punt hebt met de kosten van de tickets, die zijn echt enorm prijzig. Wat ik echter wel vind, als ik geen vrijwilligerswerk had gedaan, was ik alsnog naar Nepal gegaan. Had ik alsnog mijn geld aan het ticket uitgegeven. En was niemand er beter van geworden behalve ik en de vliegtuigmaatschappij. Nu zijn er gelukkig ook nog een handjevol kinderen en een mooi project die er, en dat zijn ook hun woorden, ontzettend mee vooruit zijn gegaan. Maar dit is zeker een discussie die gevoerd moet worden. Er moet kritischer gekeken worden naar hoe we het beste kunnen helpen. Zwarte-kindjes-knuffelaars die niks uitvoeren moeten eerst goed nadenken wat ze nou precies willen bereiken. En ook moet je goed nadenken met wel doel je een goed doel steunt, en of je dat constructief wil doen.Want aan het eind van de dag kun je ook niet iedereen helpen, en moet je keuzes maken.

erg goed

Dit is iets waar ik erg mee bezig ben geweest. Het is goed om jou statement te lezen. Ik vind dat het goed is dat er vrijwilligerswerk wordt gegeven en dat het blijft. Wie zou anders helpen?

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3 1