Verkapte kinderarbeid en een Wereldsupporter vrijwilligersprogramma

Na mijn eerste 2,5 maand stage voor WAP was het tijd voor een mini vakantie naar Bohol, een eiland op 1 uur en 25 minuten vliegen ten zuiden van Manilla. Wat een andere wereld zeg! Het is daar groen, rustig, bijna geen smog en er was een heerlijk strand. Ideaal voor een mini trip om even bij te tanken. Op de tweede dag zijn we daar een tour gaan doen naar de chocolade heuvels (maffe heuvels die in het droge seizoen bruin kleuren), de tarsier (kleinste primaat ter wereld, ongeveer zo groot als je hand) een man made forest en een grappige vlindertuin. Eén van de laatste stops had het hoogtepunt van de tour moeten zijn; een lunch op een soort van grote bamboe boot. Het uitzicht over de rivier met de palmbomen ernaast was prachtig. De zon scheen mooi en de vele tinten groen & blauw waren echt genieten. Wat minder genieten was, was de stop halverwege. Na een aantal minuten varen kwamen we bij een 'art-tribe' waarbij je mensen en kinderen in zogenaamd traditionele kleren zag dansen en springen. Direct bij aankomst dacht ik al oke dit is niet mijn ding maar omdat ik niet direct negatief en sceptisch wilde zijn probeerde ik het te zien als een openlucht museum. Een plek waar mensen laten zien hoe er ooit ook geleefd werd of nog wordt geleefd en waar je wat van kunt leren. Helaas mislukte dit volledig toen we van de boot af mochten om bij de 'tribe' langs te gaan. Je kon met ze op de foto, mocht wilde dieren vasthouden en kon kijken hoe een jongetje van een jaar of 9 vuurspuwde. Ik heb het geprobeert maar helaas, nee dit was geen 'openlucht museum' of informatieve culturele voorstelling maar verkapte kinderarbeid, dieren mishandeling en slap vermaak. Na deze tegenvaller was ik blij weer op de kant te staan. Ik snap waarom mensen dit soort tours boeken en ik weet dat het voor gidsen vaak erg aantrekkelijk is om dit soort boot tochten in hun programma op te nemen. Commissies zijn vaak erg aantrekkelijk en een groot deel van de bezoekers zal hier ook echt van genieten.

Terug in Manila was het dan ook fijn om te weten dat de groep Smokey School Tour vrijwilligers op een andere manier kennis zouden maken met toerisme op de Filipijnen. Afgelopen weken heb ik samen met het Wereldsupporter Team, de partner organisaties en natuurlijk m'n collega's hard aan het programma voor deze groep gewerkt. Naar mijn idee hebben we een leuk programma samengesteld met voldoende ruimte voor onverwachte en spontane acties. Na de eerste twee dagen kan ik er natuurlijk nog niet heel veel van zeggen maar ik heb er zin in en vind het een eer dat ik deze groep mag begeleiden/coachen.

Al met al ben ik dus wel lekker bezig hier op de Filipijnen.  In mijn volgende blog zal ik jullie vertellen hoe het nou is om 'WAP-help desk' te zijn en een update geven over mijn stage en verdere plannen. Want wat ga ik als 'Wereldsupporter' nou eigenlijk doen als ik in Nederland ben? Ik ga er mee aan de slag en jullie horen het snel van mij.

Groetjes,

Kirsten

p.s.
Smokey Tours (www.smokeytours.com) verkoopt ook prachtige kaarten met foto's van spelende kinderen in de sloppenwijken. Vrolijke, mooie ansichtkaarten die je laten zien dat er ook in de sloppenwijken gelachen wordt. Deze pakketjes van 12 kaarten zijn te koop voor € 6,- per stuk waarmee je Smokey Tours en een lokale NGO in de sloppenwijken steunt. Wil jij ook zo'n pakketje? Mail dan even naar; kirstenvandervegt@hotmail.com

Alvast bedankt!

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.