Zuid Afrika week 4

Zuid – Afrika Week 4.

Hee Allemaal,

Hier weer een gedeelte van mijn reis hier in Zuid – Afrika. Dit keer is de blog niet zo heel lang, in ieder geval dat hoop ik. Maar na zo’n week als vorige week en de weekenden erbij moest ik wel zo veel even kwijt en vertellen aan jullie. De weekenden moest ik gewoon delen met al die ervaringen en dingen die ik heb gezien. Deze week was vooral uitrusten na projecten en het mooie weekend in Mozambique en vooral erg genieten, omdat na week 4 nog maar 1 week is en dan gaat het 2de gedeelte van onze reis beginnen. Travelling from Durban to Cape Town. Maar goed zo ver zijn we nog niet dus hier weer even een update van mij week 4 hier in St. Lucia.

Dinsdag: Ben ik vooral uitgeslapen van het weekend en kon ik vandaag weer fris en fruitig beginnen aan mijn ochtend project in de Clinic. Deze keer hebben we geen bloeddrukken gemeten of baby’s gewogen, maar hebben we een man geholpen die de voorbereidingen doet voor de zusters zodat de zusters nog maar de helft hoeven in te vullen. Vanochtend was echt een hele leerzame ochtend, omdat de mensen die bij die man komen vooral komen voor een vervolg recept voor ARV’s (tabletten voor HIV) of voor een vervolg recept voor Tuberculose. De patiënten die langs komen moeten eerst hun naam zeggen en in welke groep ze zitten zodat het opzoeken van de mensen veel gemakkelijker gemaakt. Het is echt een heel handig systeem wat ze hier hebben bedacht voor het vinden van dossiers. Vooral omdat elke Zulu naam bijna het zelfde is. Ook hebben we veel informatie gekregen over hoe de clinic te werk gaat met programs for HIV/AIDS or programs for TB(tuberculose). Dus het was echt een interessante ochtend. Ook moesten we kijken in de dossiers wanneer de laatste de keer was dat de patiënt bloed had laten prikken of andere testen, zodat alles op orde is. Als een bloedtest aangaf dat het vorig jaar de laatste keer was mochten de patiënten door lopen naar de prikkamer en als het van dit jaar nog was hoefde de patiënten niet langs en moeten dus wachten totdat het tijd is om bloed te laten prikken. Bij de bloedtesten wordt gekeken of de treatment van medicatie werkt bij de patiënt ja of nee en dat is ook bij de treatment for TB. Alle patiënten die medicatie krijgen voor HIV of TB hoeven niks te betalen, want alles wordt betaald door de overheid. Toen ik dat hoorde was ik echt opgelucht en blij, omdat zo de mensen goed kunnen worden ingesteld op de medicatie en kunnen ze langer door leven zonder dat ze zich druk hoeven te maken om geld. Al met al een hele leerzame ochtend met veel informatie en veel gezien te hebben. In de middag gingen we voor de eerste keer fysio doen. We zijn bij 2 vrouwen geweest die een hersenbloeding hebben gehad en daar hebben we oefeningen laten zien voor de vrouwen zelf en daarna hebben we ze bij de vrouwen gedaan. Het fysio project wordt nog een uitdaging omdat het voor ons ook nieuw is en voor hen ook, maar we hopen hiermee wel te bereiken dat de vrouwen beter worden nadat ze de hersenbloeding hebben gehad. Want hier is het zo als je geen geld heb wordt je zo na een week het ziekenhuis gegooid en als je wel geld heb krijg je fysio en kom je er beter uit. Dus we hopen dat het gaat werken en dat de vrouwen en de andere mensen waarbij we volgende week fysio gaan doen de oefeningen zullen blijven herhalen en dat ze beter worden en hopen dat het gaat werken. Maar na zo’n eerste middag hebben we er wel vertrouwen in.

Woensdag: in de ochtend gingen we HBC geven in Khula en hebben een record behaald met het aantal bezoeken. In plaats van 3 hebben we er vandaag 6 gezien, omdat vanwege de fysio middag nu 1 middag van HBC afvalt dus moeten we op een dag meer mensen zien. Ondanks dat je denkt dat, dat hier veel is, is het niet, want je hebt nog gewoon tijd om alles te doen bij de mensen en om een praatje te maken. Het is alleen een stapje harder werken. Maar het heeft wel geholpen, want Shwele was erg blij dat we het hadden behaald en ze hoopt dat het volgende week ook gaat lukken. Ik ga ervan uit dat, dat gaat lukken, want Celina en ik zijn wel van het doorwerken. Dus misschien laten we nog wel wat Nederlands werk achter. En daar bedoel ik dus mee een tandje harder werken. Hahaha. In de middag ben ik samen met nog 3 andere de kerk gaan schilderen. Omdat er Holiday Club in de kerk was geweest, was de kerk een beetje vernield en lag de helft van de verf eraf. Dus hup wij de kerk verven. En dat is nog best een klus. In 1 middag hebben we de helft van de kerk afgekregen en morgen wordt de andere helft gedaan. Maarja is ook wel logische. Je bent maar met 4 man en dan 1 hele kerk verven in 1 middag. Dat gaat niet lukken. Maar we zijn wel trots dat we tot de helft zijn gekomen en hebben zelfs nog hulp gehad van 3 kleine kinderen die nadat we klaar waren helemaal onder de verf zaten. Leuk gezicht om te zien. Maar het was een hele warme dag vandaag dus verven in een bloedhete zon voel je wel dus van te voren hebben we ons goed ingesmeerd en veel water mee. Dus uitdrogen konden we niet. In de avond zijn we even naar het standaard café gegaan Reef en Dune en hebben daar even gezeten met een overheerlijke milkshake aardbei en even lekker gebruik gemaakt van de Wifi.

Donderdag: In de ochtend hadden we HBC in Eszwenelisha en hebben we 3 mensen bezocht. Bij 1 man was het zo bijzonder om daar buiten te zitten. Helemaal boven in op een berg, met allemaal mooie bomen en planten eromheen en omdat het lekker weer was hebben we weer HBC buiten gegeven. En stil dat het daar was. We zeiden ook alle 3 als we nu onze ogen dicht doen vallen we hier heerlijk in slaap. Echt geweldig. Ik heb een paar foto’s gemaakt en die man vertelde dat iedereen foto’s van hem maakt maar nooit 1 foto ervan terug ziet. Dus ik heb een belofte aan die man gemaakt om de foto uit te printen en de maandag bij de clinic pick up te geven. Dus die man kon zijn geluk niet op en ik ga die belofte nakomen ook. Dat doet je goed om een persoon gelukkig te maken met iets kleins zoals een foto. Het is hier ook wel zo dat veel mensen bijna geen foto’s in hun kamer hebben hangen of überhaupt foto’s hebben. Dus ik vond het wel speciaal om dit voor die man te gaan doen. In de middag was ik samen met Celina Nutrition in Khula en zijn we weer bij de 2 families langs geweest om daar de EBA langs te brengen. Het doet me wel een soort van pijn en verdriet omdat het na vandaag nog maar 1 keer is en dat het dan voorbij is. Want Nutrition is echt mijn project. Vanaf begin af aan ben ik daar bij betrokken dus je maakt met die mensen ook een band en dat is zo leuk om te zien. Want bij het jongentje Qiniso vraagt elke keer weer: ben je er volgende week weer en zullen we dan weer spelletje spelen. En dat is zo lief en leuk. Dus om nu al te weten dat het daarna nog maar 1 keer is, zal het moeilijk worden om afscheid te nemen.
In de avond hebben we een Night Drive gedaan in het Isimangalisio park om daar in de avond beesten te zien. Het is mij tegengevallen omdat ze het groter hadden gemaakt dan dat het is. Maar dat heb je soms. Het zit niet altijd mee. Maar we hebben alsnog een hyena, buffels veel bokken en slangen en 2 kleine kameleons gezien. Dus wel wat, maar ik had me er iets meer van voorgesteld.

Vrijdag: zo vandaag even lekker 2 projecten knallen en in de avond heerlijk naar Reef en Dune om daar even een heerlijke Captain Morgan te drinken en lekker te gaan socialsen met al die leuke mensen daar. In de ochtend hebben we Home Assistance gedaan bij 2 gogo’s. De was gedaan, de tuin opgeruimd en het huis gesopt. En blij dat die gogo’s waren toen we langs kwamen. Ik blijf me verbazen hoe blij ze kunnen zijn met zoiets kleins wat voor hen heel groot is. Geweldig om dat elke keer te horen. In de middag gingen we Nutrition doen bij Eszwenelisha en het meisje waar we elke keer beginnen is zo lief en daarbij gaat het zo goed. Ze is gehandicapt en kan niet praten en nauwelijks lopen. Maar elke keer als wij met de auto aan komen krijgt een lach op haar gezicht en wilt opstaan en soms lukt dat ook en dan loopt ze ook een beetje en dat is zo mooi om te zien. Daar krijg ik soms echt tranen van in me ogen. Na het meisje gingen we bij nog 4 langs en bij iedereen waar we langs gingen zijn aangekomen en gegroeid bij de biceps dus de E-pap doet echt ze best. Goed om te zien dat het ook werkt en dat iedereen die erbij zit ook echt ze best doet.

In de avond heb ik eerst een lekkere douche genomen, optutten en haartjes doen, leuke kleding aan en gaan met die banaan. Vieren dat het weekend is en lekker even ontspannen na 2 drukke weekenden. Het is een latertje geworden rond 05.00 uur lag ik in bed, maar dat blijkt maar weer hoe gezellig het was en hoe leuk ik het hier heb.

Zaterdag: dit was echt een brakke zaterdag. De hele dag lekker niks gedaan helaas zat uitslapen er niet in was alweer om half 10 wakker, maar dat krijg je ook met zo’n ritme die je elke dag hebt. Om 07.00 uur opstaan en dan projecten doen dus zo gek is het niet dat uitslapen er niet in zit. In de middag rond 13.30 gingen we naar Reef en Dune en hebben daar gezeten tot 17.00 en toen zijn we naar huis gegaan. We waren alle 2 zo moe dat toen we op ons bed lagen even lekker nog 2 uurtjes hebben bijgeslapen. En dat doet je goed als mens na zo’n avond. Hahaha. Nadat we om half 8 weer wakker werden zijn we ja niet schrikken weer naar Reef en Dune gegaan om daar avond te eten en de dronken mensen van het Beerfest te bekijken die langzaam in de avond terug kwamen. Doordat we allemaal zo moe waren zijn we niet naar het Beerfest gegaan, gelukkig ook maar want het was er super druk hoorden we van iedereen. Dus eigenlijk hebben we de hele dag niks gedaan en lekker gechillt. Wat ook goed is om te doen.

Zondag: Na nu wel heerlijk uitgeslapen te zijn half 12 wakker gingen we om half 1 naar de beach lopen. Het was ongeveer 20 minuten lopen en hebben even lekker uitgewaaid op het strand. En even lopen en bewegen voelt ook goed. Want zoveel beweging krijg je hier ook weer niet. Dus even de benen strekken en lekker op het strand wandelen, voelt als herboren. Om kwart voor 4 in de middag werden we opgehaald voor de tour voor Hippo en Croc. En waren rond 18.00 uur weer terug. Wat een leuke tour was dit zeg. Lekker op een klein bootje met ong. 13 andere mensen en een leuke gids die vertelde over de St. Lucia en de lake zelf. Dus het was een top middag. We hebben 2 krokodillen gezien en 2 grote groepen van ong. 15 hippo’s. En wat zijn die beesten eigenlijk super lelijk en ze stinken ook nog is heel erg. Maar we hadden elke keer goed zicht en we zijn ook nog baby hippo’s tegen gekomen dus al met al een super tour. Ook hadden we geluk met het openen van de bekken van de hippo’s want vorig jaar had ik dat niet gezien en nu zagen we er super veel die dat deden dus er zijn mooie foto’s bijgekomen. In de avond weer lekker gegeten bij Reef en daarna heerlijk naar bedje gegaan. Vandaag zijn er 4 nieuwe vrijwilligers bijgekomen dus het huis loopt nu aardig vol. Helaas is de kamer waar Celina en ik slapen nu niet meer van ons zelf en moeten we hem nu delen met 1 Nederlandse en 1 Engelse. Dus dat is beetje een bommer, maar goed even weekje volhouden en dan zijn we weg helaas.

Nou people, ik hoop dat ik jullie weer veel nieuws heb kunnen vertellen en hoe ik het hier vind. Ik hoop dat jullie weer net zoveel lees plezier hebben als ik dat ik het schrijf. Ik hoop nog meer foto’s erop te kunnen zetten, maar met het internet weet je het hier nooit. De laatste week gaat nu echt, echt in helaas en ik ga er volop van genieten. Tot zover en tot een volgende keer!!!!!!

En owjaa, hij is toch weer langer geworden dan ik had gedacht. Sorry =)

Liefs Kyra

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of KyraH
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.