TIP: Help ook eens bij jou in de buurt!

Als worldsupporter ben je natuurlijk heel erg gericht op de wereld en misschien wel te veel op de situatie in landen op grote afstand van Nederland. Toch kunnen veel mensen in Nederland ook een steuntje in de rug gebruiken. Het leuke daarvan is dat je niet weer een enorme reis hoeft te maken en in een korte tijd een leuk project kunt steunen. Zelf besloot ik dus een dag te organiseren voor mijn dispuut om mijn plezier in vrijwilligerswerk te delen met mijn dispuutsgenootjes. Geld ophalen hebben we al eerder gedaan, maar zelf vond ik het leuk om een keer 'actief' te kunnen helpen. Ik schreef daarom o.a. organisaties als de Zonnebloem en het Oranjefonds aan.

Toch merkte ik dat het niet meeviel om bij de juiste organisatie uit te komen om dit te organiseren. Veel grote, bekende organisaties die ik aangeschreven heb, rekenen meer op vaste vrijwilligers. Dit leek mij een beetje teveel van het goede omdat ik van tevoren niet zou kunnen zeggen hoe enthousiast iedereen zou zijn om dit werk meer dan eenmalig te doen. Ik deel dus graag in deze blog enkele tips voor andere wereldsupporters om te laten zien hoe je het dus wel aan kunt pakken!

1. BEDENK WAT JE WILT

Stap 1 klinkt een beetje flauw, maar het is heel belangrijk dat je eerst een goed beeld hebt van wat jij of je groep wil gaan doen. Zijn jullie beter in het inzamelen van geld of goed in het contact met een bepaalde doelgroep? Aangezien wij allemaal farmaciestudenten zijn en dus goed kunnen communiceren en gewend zijn zorg te dragen, leek het voor mijn groep leuk om dus contact te hebben met de doelgroep ouderen. Ik heb er ook voor gekozen om iets via een organisatie te organiseren en niet uit mezelf, omdat een organisatie vaak veel beter weet waar mensen behoefte aan hebben.

2. KIJK EERST BIJ JOU IN DE BUURT

Welke initiatieven zijn er in jouw regio gaande? Ik maakte een fout door landelijke organisaties te benaderen, in plaats van te kijken welke initiatieven er regionaal waren. Uiteindelijk kwam ik via landelijke organisaties die per regio een team hadden terecht bij wat ik zocht. Organisaties die ik voor een groepsactiviteit erg kan aanraden zijn Present en Nederland Cares.

3. BEDENK WAT VOOR JULLIE GROEP HAALBAAR IS

Onze groep bevatte ook werkenden, geef dan ook duidelijk aan dat je doordeweeks niet kunt. Het is daarnaast heel belangrijk dat je tevoren een goed beeld hebt van het aantal vrijwilligers dat je voor je activiteit nodig hebt. Het is namelijk vervelend als je iets organiseert en het uiteindelijk af moet blazen omdat je een tekort aan vrijwilligers hebt.

4. MAAK GOEDE AFSPRAKEN

Zorg dat je van alles op de hoogte bent voor die dag. Moet je nog iets meenemen? Zijn er voor jullie kosten aan de activiteit verbonden? Hoeveel tijd/geld heb je eigenlijk om hieraan te besteden? Dit zijn allemaal vragen die belangrijk zijn om vooraf te stellen.

 

Uiteindelijk gaan wij met Present Utrecht een high tea verzorgen in een verzorgingstehuis in december. Ik heb er veel zin in en hoop dat het een geslaagde dag gaat worden! Heb jij nog tips die ik vergeten ben? Of een andere organisatie die je kunt aanraden? Ik ben benieuwd naar je reactie!

 

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Leuke blog Elise! Er is

Leuke blog Elise! Er is inderdaad al vanalles te doen dichtbij huis. Met school gaan we bijvoorbeeld ook producten inzamelen voor de voedselbank. Erg leuk voor kinderen omdat het heel tastbaar is. "Ik heb een pak macaroni voor iemand die het niet kan kopen.". Leuk dat je ook echt actie hebt ondernomen en anderen hebt kunnen betrekken, goed bezig!

Dankjewel Anke! Ik zou

Dankjewel Anke! Ik zou inderdaad ook graag op scholen iets willen doen, maar vind het lastig omdat ik niet direct contact heb met scholen hier in de buurt. Ik ben wel benieuwd wat voor tips jij daarvoor zou hebben? Gewoon aanspreken?

Hee Elise :-). Ja ik vind

Hee Elise :-). Ja ik vind scholen echt een super plek om te wereldsupporteren. Kinderen zetten zich van nature erg graag in voor de ander en de meeste zijn heel geïnteresseerd in (kinderen van) andere culturen. Voor mij is het heel gemakkelijk om iets met scholen te doen omdat ik zelf al op twee scholen werk. Als je die connectie niet hebt zou ik inderdaad de scholen gewoon benaderen. Bij voorkeur, zo open mogelijk. De meeste scholen doen al een keer per jaar mee aan een sponsorloop, kerstactie of iets dergelijks en sommige scholen zijn daardoor huiverig om de kinderen (weer) geld op te laten halen voor het een of het ander. Je zou je dus bij een bestaand initiatief aan kunnen sluiten om het project nog wat meer flair te geven. Iets anders waar je aan zou kunnen denken is het aanbieden van een gastles bij bijvoorbeeld aardrijkskunde of leeftstijl/sociale talenten. Mocht je echt actie willen gaan ondernemen naar scholen dan denk ik graag een keer concreet met je mee! 

Goede tips, Anke! Ik focus me

Goede tips, Anke! Ik focus me eerst maar even op deze activiteit, maar ik ga het zeker onthouden voor later!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 4