BLOG ACTION DAY: Ongelijkheid

Vandaag is het Blog Action Day en eerder daagde ik mijn bloggende vriendinnen uit voor het schrijven van een blog over ongelijkheid. Omdat het niet gelijk zou zijn als ik niet dezelfde uitdaging aan zou gaan, wil ook ik graag deze blog met jullie delen over ongelijkheid. 

Ik vroeg mezelf vandaag af wat ongelijkheid voor mij betekent. En ik bedacht me dat er eigenlijk heel veel ongelijk is op deze wereld. Tegelijkertijd, wanneer moeten we iets zien als ongelijk en dus onacceptabel en wanneer is iets verschillend en moeten we het verschil juist waarderen? 

Van Dale geeft juist aan dat verschillend en ongelijk synoniemen zijn: 

1  on·ge·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

1niet gelijkverschillendeen ongelijke strijd

Zelf denk ik dat het ongelijk is als iemand met dezelfde omstandigheden niet dezelfde rechten heeft. Dat het ongelijk is als iemand die iedere dag keihard werkt, nog steeds moet vechten voor zijn of haar eten. Dat het ongelijk is, dat iemand met dezelfde talenten niet zo makkelijk naar school kan als wij dit in Nederland kunnen. Dat iemand met dezelfde vraag naar medische hulp, niet overal ter wereld met dezelfde goede zorg geholpen kan worden. Dat iemand aan de andere kant van de wereld een stuk minder betaald krijgt voor wat zijn werk daadwerkelijk waard is. 

Ik denk dat wij wereldsupporters er ook op een andere manier zouden zijn als er geen sprake was van ongelijkheid op aarde. Dit wil niet zeggen dat de functie van een wereldsupporter dan niet belangrijk is, maar het feit dat er zoveel mensen enthousiast wereldsupporter zijn, betekent wel dat er veel mensen een stap willen maken om ongelijkheid tegen te gaan en andere mensen hierin te betrekken. Natuurlijk kunnen wij er niet op korte termijn voor zorgen dat de belachelijke cijfers over ongelijkheid gaan veranderen, maar we kunnen wel meehelpen ongelijkheid te tackelen. 

Misschien moeten we onszelf meer doelen stellen. Misschien zou iedereen zich moeten voornemen iedere week iets te doen om ongelijkheid een beetje te verkleinen. Het hoeft helemaal niet iedere week iets groots te zijn, iets kleins mag ook. Ik ga de uitdaging aan en ik hoop jullie ook. 

 

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Mooi geschreven. Ik ben het

Mooi geschreven. Ik ben het met je eens dat verschillend en ongelijk niet hetzelfde is. Zoveel verschillen tussen man en vrouw, tussen oud en jong, tussen Nederlander of Japanner, of tussen jou en mij, maar we zijn gelijkwaardig. Vandaag kan ik veel dingen doen om ongelijkheid tegen te gaan. Een eerlijke prijs betalen voor mijn boodschappen bijvoorbeeld, of een praatje maken met de straatnieuwsverkoper... Ik zal eraan denken Elise!

Wat een leuke reactie

Wat een leuke reactie Gerjanne! Leuk om te horen dat je ook echt iets wil gaan doen ;-).

Mee eens Elise. Het gekke van

Mee eens Elise. Het gekke van ongelijkheid vind ik dat het eigenlijk juist iets heel moois kan zijn. Iedereen is verschillend en dat is juist heel inspirerend. Helaas heeft ongelijkheid een hele andere betekenis en praten we over fundamentele ongelijkheid in rechten en basisbehoeften van mensen. Daar moeten we inderdaad wel iets aan doen. Zoals ik ook in mijn blog schreef: Als iedereen een beetje doet, doen we samen ontzettend veel! Ik doe mee :-).

Dat heb je mooi verwoord Anke

Dat heb je mooi verwoord Anke!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 4