EBOLA: de uitbraak en de gevolgen

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal al gehoord hebben, neemt het aantal doden door de infectieziekte Ebola toe. Als wereldsupporter heb ik me afgevraagd waarom deze ziekte zich in zo'n korte tijd weer heeft kunnen verspreiden. Tijd om me er meer in te verdiepen.

Wat is Ebola?

Ebola is een infectieziekte veroorzaakt door het ebolavirus. Om besmet te worden moet je in direct contact zijn geweest met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus. Het virus heeft een incubatietijd van 2-21 dagen. Eenmaal geïnfecteerd krijgt de patiënt in eerste instantie last van verschijnselen vergelijkbaar met griep. Vervolgens krijgt de patiënt vlekken rondom zijn romp op dag 5. De patiënt moet vaak overgeven en kan last krijgen van diarree. De nieren en lever van de patiënt zullen minder goed gaan werken. Daarnaast worden door het virus de slijmvliezen aangetast en zal de patiënt last krijgen van bloedingen.

Wat zijn de gevolgen van Ebola?

De gevolgen zijn enorm. Veel mensen in West-Afrika worden ziek en er is niet genoeg hulp om de ziekte bij alle mensen op tijd te signaleren en de nodige maatregelen te treffen. Deze mensen zullen dus komen te overlijden.

Veel andere hulp vanuit Westerse landen wordt ook stil gelegd, omdat hulpverleners het risico te groot vinden om zelf besmet te worden door het virus. Zo zal dus ook andere ontwikkelingshulp in deze landen gestopt worden.

Waarom zo'n grote uitbraak alleen in West-Afrika?

Zoals eerder geschreven is er een schaarste aan doctoren in deze landen. Wanneer een Westers iemand besmet raakt, wordt deze in het eigen land geisoleerd en een tijdlang gevolgd/gemonitord, zodat verdere besmettingen voorkomen worden. In deze Afrikaanse landen is echter geen goed systeem voor de gezondheidszorg om dit virus de baas te blijven.

In Liberia bijvoorbeeld waren er slechts 51 artsen beschikbaar voor een bevolking van 4,3 miljoen mensen. Dit wil dus zeggen dat 1 arts meer dan 84.000 mensen zou moeten kunnen behandelen. Er zijn dus veel meer artsen nodig.

Maar het toesturen van artsen alleen is niet voldoende. Er zal een strategie nodig zijn om de mensen op een snelle, effectieve manier te behandelen. Bovendien is er door de uitbraak en het hoge dodenaantal minder vertrouwen in de artsen ontstaan. Ook het bevorderen van het vertrouwen zal dus deel uit moeten maken van de strategie. Het zou dus beter zijn om de locale bevolking te betrekken in de zorg en ze dus ook op dit gebied op te leiden.

De landen hebben ook een gebrek aan de juiste materialen, zoals handschoenen en schone naalden voor het aanleggen van infusen. Doordat er een tekort is aan deze producten en mensen wordt een groot deel van de zieke mensen aan de poort geweigerd. Deze mensen krijgen dus geen hulp en kunnen mogelijk gezonde mensen besmetten.

Waarom is er geen vaccin tegen Ebola?

Het antwoord op deze vraag ligt ook in de schaarste aan adequate zorg en innovatieve farmaceutische bedrijven in deze Afrikaanse landen. Nu de uitbraak al plaatsgevonden heeft, zijn andere landen met farmaceutische industriën wakkergeschud om zo snel mogelijk een vaccin op de markt te brengen. Voor de uitbraak was het voor de industrie minder interessant om een dergelijk vaccin te ontwerpen, omdat de vraag laag was en er dus minder verdiend kon worden.

Wie zetten zich in om Ebola in West-Afrika tegen te gaan?

Gelukkig zijn er veel partijen die zich wel inzetten om in West-Afrika te gaan helpen. De Nederlandse overheid heeft 18 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp. Artsen zonder Grenzen is een van de partijen die zich inzet om Ebola tegen te gaan.

De huidige zorg schiet volgens de bekende Nederlandse micro-bioloog Roel Coutinho tekort. Zijn toelichting zie je op deze video.

 

Bronnen:

httppublic://blog/140822175626-01-ebola-liberia-0822-horizontal-gallery_0.jpgwww.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola

httppublic://blog/140822175626-01-ebola-liberia-0822-horizontal-gallery_0.jpgwww.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/

httppublic://blog/140822175626-01-ebola-liberia-0822-horizontal-gallery_0.jpgjama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1915433

 

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Goed dat je dit hebt

Goed dat je dit hebt uitgezocht Elise! Ik wist er zelf eerlijk gezegd ook het fijne nog niet van.

Dankjewel Anke!

Dankjewel Anke!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3