Herinnering aan Uganda 3

Nadat wij een tijdje terug waren uit Uganda, kwam Uganda veel in het nieuws. Maar dit was geen positief nieuws, dit ging namelijk over de invoering van de antihomowet van Uganda.

Toen wij naar Uganda gingen, werd ons vantevoren al verteld dat jongens op straat elkaar niet aan moesten raken, voor de grap hand in hand gaan lopen, of een arm om elkaar heen slaan. Dit werd in Uganda namelijk allemaal gezien als homoseksueel gedrag en dat werd totaal niet geaccpeteerd. Je kon voor dit gedrag zelfs opgepakt worden. Het feit dat Uganda homoseksuelen dus niet toleert, was voor mij niet nieuw. Het was alleen schokkend nieuws dat dit nu ook echt ingesteld zou worden als nieuwe wet. Er werd door andere landen op de wereld heftig gereageerd. Dit werd niet geaccepteerd. Ik snap de ophef, maar hier hebben de mensen, en vooral de homoseksulen in Uganda, weinig aan. Zij werden sowieso al niet getolereerd. Of die wet nu officieel is of niet. Veel landen hebben dan ook maatregelen genomen. Zo heeft bijvoorbeeld de VS de regionale militaire samenwerking stopgezet, draaiden ze de hulpgeldkraan deels dicht en krijgt een aantal Ugandezen geen visum meer voor de VS. Ook Nederland trof soortgelijke maatregelen. De overheid kreeg niet langer steun van de Nederlandse overheid en Ugandese homo's krijgen een verblijfsvergunning voor ons land.

In eerste instantie vond ik alle ophef onnodig. Aan de situatie in het land verandere immers niet veel. Een al bestaande wet en regel zou nu alleen officieel worden. En of de toevoer van hulpgeld stop zetten, zin heeft vraag ik me ook af. Hier heeft de bevolking natuurlijk weinig aan en ze hebben dit geld hard nodig om als land verder te ontwikkelen.

Gelukkig is de situatie op dit moment anders. De aanscherping van de antihomowet is namelijk afgelopen maand ongeldig verklaard. Hij zou namelijk op illegale wijze tot stand zijn gekomen. Het feit dat deze wet in strijd is met de grondwet was totaal niet van belang. Er was gewoon geen meerderheid geweest,dus de wet had niet ingesteld mogen worden. Dit lijkt natuurlijk goed nieuws, maar homoseksuelen worden nog steeds niet geaccepteerd. Ik hoop dat alle ophef van de rest van de wereld, de regering maar ook de bevolking een beetje wakker maakt, zodat ze gaan beseffen dat hun gedrag niet acceptabel is. Ook homoseksuelen moeten het recht hebben om te kunnen zijn, wie ze zijn.

Dit onderwerp trok mij erg aan, omdat wij natuurlijk zelf ervaren hebben, dat homoseksuelen niet worden geaccepteerd en dat dit absoluut niet iets was om luchtig over te doen. Ik hoop dus dat deze ophef leidt tot het besef dat de Ugandezen op dit gebied toch echt hun mening moeten bijstellen, zoals dit in de rest van de wereld ook gebeurd.

Image
Follow the author: sterrewibbens
More contributions of WorldSupporter author: sterrewibbens
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]