TB: Een jaar geleden vertrok ik naar Nepal!

Ik kan het me niet voorstellen dat het alweer een jaar geleden is dat ik door mijn familie uitgezwaaid werd op Schiphol. Met mijn waterdichte Timberlands, fleecevest en een koffer vol verbandmiddelen stond ik daar, klaar voor vertrek! Ik had geen idee wat deze reis en het vrijwilligerswerk me zouden gaan brengen, maar nu weet ik dat het mij vooral heel erg goed gedaan heeft.

Op de foto zie je me een dag later, in de eerste Nepalese bus met een van de andere vrijwilligers. Ik wist toen nog niet dat ik nog heel wat bustripjes in Nepal zou gaan maken en dat het een geweldige manier is om in contact te komen met andere Nepalese mensen en meer van de cultuur te kunnen zien.

Ik bedacht me vandaag dat ik veel geblogd heb over hoe het in Nepal was, maar dat ik eigenlijk nooit echt duidelijk heb verteld wat je op langere termijn aan een ervaring als vrijwilligerswerk overhoudt. Mogelijk ga jij als wereldsupporter binnenkort ook vrijwilligerswerk doen of twijfel je nog om vrijwilligerswerk te doen en ook deze stap in het diepe te maken. Ik weet dat ik best 'last' van gezonde spanning had voordat ik wegging, dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Sommige mensen weten denk ik niet goed genoeg voordat ze weggaan wat ze allemaal terugkrijgen voor het vrijwilligerswerk wat ze gaan doen. Daarom wil ik graag vertellen wat vrijwilligerswerk voor mij heeft betekend en een jaar later nog betekent.

1. VRIJWILLIGERSWERK VERBREEDT JE HORIZON

Het klinkt misschien een beetje cliché, maar het is echt waar. Door vrijwilligerswerk te doen blijf je langer op eenzelfde plaats, krijg je de kans om in een gastgezin te wonen en maak je dagelijks nieuwe contacten. Je ziet hoe alles in een ander (ontwikkelings)land geregeld wordt. Je leert kritisch te kijken naar je situatie thuis, omdat je geconfronteerd wordt met hoe het er in je nieuwe bestemming aan toe gaat. Doen we het in Nederland wel echt zo goed? Zijn onze normen en waarden wel echt de maat waar we naar moeten streven?

2. EEN NIEUWE CULTUUR

Waar je ook naartoe gaat, er zal bijna altijd wel een andere cultuur zijn. In Nepal waren er bijvoorbeeld heel veel festivals en lag het leven ook even stil op deze dagen. Dat kon best frustrerend zijn als je iets voor je vrijwilligerswerk wilde regelen. Toch waren dit juist de momenten waarbij je merkte dat de focus in Nepal een stuk minder op de economie draaiende houden ligt, maar des te meer op de familie en vrienden.

3. NIEUWE (INTERNATIONALE) CONTACTEN

Niet alleen de plaatselijke bevolking leer je kennen, je zult hoogstwaarschijnlijk ook kennismaken met andere vrijwilligers. Mijn ervaring is dat deze vrijwilligers weer heel anders kunnen zijn dan de mensen die je in Nederland om je heen hebt. Maar ze hebben wel allemaal iets gemeen: ze zijn nieuwsgierig naar anderen en zetten zich ook graag voor anderen in. Dat maakt het voor mij hele bijzondere mensen. Het leuke is dat er mensen uit heel de wereld naar een ontwikkelingsland toe kunnen komen. Zo ontmoette ik verschillende mensen uit de Verenigde Staten, Australië en Spanje. Bij mijn vrijwilligersorganisatie waren ook veel Nederlandse vrijwilligers aanwezig. Ik heb met bijna iedereen nog regelmatig contact en ben heel blij dat ik af en toe nog leuke herinneringen met ze op kan halen.

4. WAARDEER HET KLEINE

In het begin vonden alle vrijwilligers met wie ik was de Nepalese thee moeilijk te drinken of zelfs echt vies. Toch heeft iedereen het leren drinken en zelf vind ik het nog steeds heerlijk. Ook iedere dag rijst met linzensoep eten (ook in de vroege morgen) wende heel snel en kon ik erg waarderen. Je leert dus back to the basics de essentie van sommige dingen weer kennen. Ook zag ik natuurlijk veel zieke mensen in de apotheek. Ik kon hierna alle veranderingen in de Nederlandse zorg een stuk beter relativeren, omdat ik weet hoe ongestructureerd het in een ontwikkelingsland als Nepal is.

5. EEN BEWUSTER MENS

Misschien vind je het zweverig, maar al het minder ontwikkelde wat je ziet, zal je aan het denken zetten. Mij heeft het vrijwilligerswerk in ieder geval echt een bewuster mens gemaakt op verschillende vlakken. Ik ben me meer bewust geworden van de oneerlijke kledingindustrie, het verspillen van eten en water, de invloed van onze daden op het milieu en het verschil in vrijheid. Wist je bijvoorbeeld dat mensen in Nepal bijna niet aan een visum komen en het land dus bijna nooit verlaten?

6. HEIMWEE

Vrijwilligerswerk is verslavend. Wanneer je op de JoHo dag komt wordt er nog gezegd dat een blog op wereldsupporter best wat tijd vergt. Voor mij is het echt mijn uitlaatklep geweest om al mijn nieuwe indrukken te kunnen ordenen. Ik zag het als mijn vrije tijd om hier te schrijven en verhalen van anderen te lezen. Daarnaast was het dé manier om mijn negatieve gevoelens van heimwee terug naar Nepal om te zetten in productieve nieuwe vrijwilligersacties. Je kunt in mijn eerdere blogs teruglezen wat ik zoal gedaan heb.

7. GEVEN IS GEWELDIG

Ik merk dat ik heel graag nieuwe projecten steun. Als nieuwe vrijwilligers me met een goed plan benaderen, doe ik er alles aan om ze met mijn ervaring of een financiële bijdrage te steunen. Daarnaast geef ik ook graag geld aan een straatnieuwsverkoper of iemand die nog geld nodig heeft voor een slaapplaats. En dat voelt heel goed!

8. JE INSPIREERT ANDEREN

Dit is natuurlijk iets bijzonders. Na al je goede werk wat je in je ontwikkelingsland hebt gedaan, kun je anderen motiveren hetzelfde te doen met je enthousiaste verhalen. Dit kan echt een extra dimensie zijn als je er wat van maakt! Niets is leuker dan vrijwilligerswerk samen te doen en anderen ook enthousiast te zien. Zo vond ik het geweldig om met mijn dispuutgenootjes voor Giro 555 te bellen, samen met Anke voor Artsen zonder Grenzen op koningsdag te staan en me momenteel voor Sailing Dentist in te zetten. Ook het geven van interviews was voor mij een nieuwe, leuke ervaring.

Image
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Hier sluit ik me voor 100%

Hier sluit ik me voor 100% bij aan! Je impliceert het al wel maar ik wil toch nog een kleine toevoeging geven: doordat je je in zo'n andere omgeving begeeft leer je jezelf (en de bijbehorende normen en waarden) heel goed kennen. Waar sta ik voor en waarom eigenlijk? Heel belangrijk, soms confronterend maar vooral heel bijzonder.

Mooie blog Elise!

Dankjewel voor je aanvulling

Dankjewel voor je aanvulling Anke!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 2