Wereldsupporter CV

Wereldsupporter. Wat is dat eigenlijk? Letterlijk genomen het steunen van de wereld. Een hol begrip, op het eerste gezicht. Maar als je iets verder kijkt, zie je dat het daardoor in te vullen is op heel veel verschillende manieren. En waar het om gaat is wat Wereldsupporter voor jou betekent. In deze CV kun je lezen wat het voor mij betekent.

Internationale Samenwerking, activiteiten en vrijwilligerswerk

Ervaring
Als president van UUMUN (Utrecht Model United Nations) trainen we een aantal keer per week om te leren debatteren, spreken in het openbaar, onderhandelen presenteren, binnen een Verenigde Naties context. Erg leuk en leerzaam, en op een heel ander niveau, maar niet minder nuttig. Het doel is om twee conferenties bij te wonen, een aan Cambridge University en een aan Harvard. Een extra internationaal tintje! Met UUMUN hebben we in de afgelopen maanden ook een lezingenreeks georganiseerd over de millenniumdoelen. Onder andere de directrice van Greenpeace, Sylvia Borre, maar ook oud rector-magnificus van de Universiteit Utrecht kwamen spreken over de doelen en hun waarde.

Bekvechten
Mijn mening over internationale samenwerking of ontwikkelingshulp is niet eenduidig. Hoewel de termen over het algemeen goed in de oren klinken, hoeven ze niet altijd een positieve waarde te hebben. Internationale samenwerking is een feit, onvermijdelijk en onvoorkoombaar binnen de global village waarin we nu al leven. Internationale samenwerking is op veel manieren uit te leggen – economisch, politiek, juridisch, op het niveau van staten tot op het niveau van individuen.
Ook ontwikkelingshulp is op meerdere manieren uit te leggen. Is het wel echt hulp? Voor wie is die hulp? Van wie komt die hulp? Met welke bedoelingen? Of misschien nog belangrijker, met welke gevolgen? Ik vind ‘ontwikkelingshulp’ en ‘internationale samenwerking’ iets om over na te denken!

In de schoolbanken

Ik studeer Taal- en Cultuurstudies met als hoofdrichting Politieke Geschiedenis en Internationale Betrekkingen. Ik heb verschillende vakken gevolgd over deze onderwerpen, van Nationalism en Conflict Resolution tot Europese Unie en Internationale Samenwerking. Allemaal uitermate interessant, maar ze bieden helaas geen antwoord op de wereldverbeterende idealen die ik had voordat ik begon aan deze studie. Deze conclusie maakt me niet perse pessimistischer. Het maakt me realistischer. Organisaties, regeringen en staten zijn op zoveel manieren met elkaar verbonden en vermengd dat een simpele oplossing ver weg lijkt. Toch is dat geen reden om te stoppen met nadenken over wat wel werkt.
Niet alleen heb ik vakken over Geschiedenis en Internationale Betrekkingen gevolgd, ook heb ik een jaar lang Portugees geleerd. Opvallend en wellicht cliché daaraan is dat ik door het leren van een extra taal gezien heb dat mensen helemaal niet zo vreemd lijken, als je maar dezelfde taal spreekt. Elkaar verstaan, letterlijk en figuurlijk, zorgt ervoor dat je ontdekt dat je veel meer gemeen hebt met mensen dan je in de eerste instantie dacht.

Bekvechten
Het delen van kennis is erg belangrijk. Zoals alles in de wereld is kennisdeling scheef verdeeld. En dat is niet alleen te benaderen middels een typisch Westerse gedachte – in het Westen weten we meer dan elders, hebben we meer kennis en is die kennis ook van een betere kwaliteit. Tijdens mijn rondreis in China deze zomer ontdekte ik dat de Chinezen een kijk op de wereld hebben. In het Westen willen we snel groeien, snel resultaat en snel verandering. In China is de heersende gedachte dat alles stap voor stap, steen voor steen, moet worden opgebouwd. Deze visie heerst daar veel sterker dan hier. Voor het geval er een steen niet zo stevig ligt, ben je niet meteen weer terug bij af. Een andere manier van kennis en kijken naar de wereld, maar is dat een slechtere?

Op vakantie

Ervaring
Ik ben in verschillende landen geweest. Niet alleen in Europa (UK, Frankrijk, Spanje, Duitsland, België, Luxemburg,Turkije, Polen, Denemarken, Italië maar ook daarbuiten. Mijn eerste grote en langste reis ging naar Australië. Een fantastische ervaring! Mijn volgende reis wat verder weg ging naar China. Drie weken van Noord naar Zuid getrokken. Een heel andere wereld. Een bijzondere wereld, waarin je raar aangekeken wordt als Westerling, gezien wordt als vreemd en onecht. Een wereld die op haar beurt weer onecht lijkt voor mij als bezoeker. Grote gebouwen schieten als paddestoelen uit de grond, een metro is nooit vol. Maar ook Turkije was een bijzondere ervaring. Een land waar niet kerken maar moskeeën het toeristische stadsbeeld bepalen.

Bekvechten
Reizen en vakanties is voor veel mensen het mooiste wat er is. Sommigen kiezen ervoor om lekker aan het strand te gaan liggen, genieten van de zon. Anderen doen een actieve vakantie en bewegen veel. De een blijft dicht bij huis, de ander gaat liever zo ver mogelijk weg. Nu ik in een korte tijd veel trips naar het buitenland maak, merk ik pas hoe bijzonder dat eigenlijk is. Een meisje dat ik in China ontmoet heb, was nog nooit buiten haar eigen land geweest!

Even ontspannen

Ervaring
In mijn vrije tijd ben ik eigenlijk niet zoveel bezig met niet-Nederlanders of betrokken bij een workshop, festival of concert. Wel hoor ik om me heen mooie initiatieven – van taalmaatjes zijn met iemand uit Brazilië tot vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk doen. Nu ik erbij nadenk zou ik hier wellicht meer tijd in kunnen steken!

Bekvechten
Culturele kwesties. Ook dit onderwerp valt weer op zoveel manieren te benaderen. Bezuinigingen op de cultuursector? Cultuurverschillen tussen landen, provincies, steden, of persoonlijke gewoonten? Ik denk dat al die verschillen elkaar aan kunnen vullen maar elkaar ook behoorlijk in de weg kunnen zitten. Het is maar net van welke kant je het bekijkt. Het glas is halfvol of halfleeg, toch?

Wil jij je inzetten in Kenia of een ander land? Ben je bereid echt actie te ondernemen en daarvoor financiële steun te krijgen?
Kijk voor meer informatie op www.wereldsupporter.nl.

Image
Follow the author: AnnedeBrouwer
More contributions of WorldSupporter author: AnnedeBrouwer
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]