Back in Holland!

Hallo Hollandia!

Na ruim 5 weken in Uganda te geleefd te gehebben ben ik gister ochtend terug gekomen in Nederland. De reden dat ik eerder terug ben uit Afrika is alleen niet zo heel erg leuk. Ik kreeg last van een behoorlijke keelontsteking en door alle medicatie dat ik kreeg van de dokter werd ik alleen nog maar zieker.. Toen heb ik besloten om naar huis te gaan!

Ik zat er letterlijk door heen, lichaamlijke en geestelijk! en gelukkig ging de verzekering mee akkoord dat ik naar huis kon gaan... met deze mededeling was ik nog nooit zo blij geweest en werd alleen nog maar blijer toen ik hoorde dat ik business class vloog!

Maar ondanks dat ik ziek ben geweest heb ik een geweldige reis gehad en die had ik niet kunnen maken door een geweldige organisatie die me op veel fronten heeft geholpen.

Be more:
Be More is een geweldige organisatie, die er voor zorgt dat je buiten je vertrouwde luxe leventje stapt en je een tweede huis geeft. Het is gewoon een fantastische ervaring, die je met beide handen aan moet pakken. Je wordt zelfstandig, om alles te waarderen. Je zult de reis nooit meer vergeten en je maakt daarbij ook nog vrienden.
Het is zo veel meer dan dat je eigenlijk denkt! Veel meer dan gewoon een vakantie in een exotisch land waarbij je eigenlijk de échte mensen niet uit het land ECHT ontmoet. De geweldige ervaringen die ik tijdens de reis rijker ben geworden zijn bijna niet in woorden uit te drukken

Het is het echt waard om bezig te zijn om geld op te halen en er hard voor te werken om deze droom te vervullen. Maar de ervaring van de reis vergeet je hoe hard je hebt gewerkt om dit waar te kunnen maken! Dan maakt al het geld wat je ervoor betaald hebt en/of gekregen hebt helemaal niks meer uit… dat magische gevoel is niet te beschrijven. Kortweg: FANTASTISCH!

Mijn reis, Uganda:
Iedere ochtend in Uganda kon ik niet wachten om weer aan de slag te gaan. Iedere avond lag ik voldaan en met een glimlach van oor tot oor na te genieten van de dag, en te bedenken hoe mooi zal de volgende dag worden.
Je helpt lokale mensen die je anders nooit zou helpen op deze manier, je praat met lokale mensen van het land wat je anders nooit zou doen op die manier, je ziet meer van de wereld dat je nooit zo snel zou doen op die manier.

Ik realiseer me wat een leuke maand ik heb gehad. Ik heb echt dingen voor mensen kunnen betekenen, ik heb veel mogen zien en veel mogen meemaken. Ik heb uit heel veel gebeurtenissen heb ik dingen geleerd die ik kan gebruiken in toekomstige situaties. Je wordt je meer bewust van wat er allemaal op deze wereld gebeurd. Je leert niet alleen het land en de cultuur kennen, je helpt ook nog. Alleen al aanwezig zijn helpt mensen. Je gaat anders over dingen nadenken.

Het is de beste keuze die ik ooit gemaakt heb. Je leert zo ontzettend veel! Je veranderd en wordt een ander maar beter persoon. Het geeft je een goed gevoel, het is echt een unieke leerervaring voor jong en oud.

Je doet ontwikkelingswerk niet alleen om anderen te helpen. Je helpt ook jezelf ermee.

Je leert bijvoorbeeld:
- Hoe je acties op kunt zetten om geld te verdienen om je reis mee te betalen of geld in te zamelen voor de projecten.
- Zelfstandig dingen te regelen en op mensen af te stappen.
- Meer waarderen wat je in Nederland hebt, het toilet daar is bijvoorbeeld een latrine (gat in de grond), als je weer in Nederland bent, vind je geen enkel toilet meer VIES!
- Andere talen, culturen en omgangsvormen leren kennen.
- Beter Engels spreken.

Ik heb meer geleerd in die twee maanden dan dat ik in een jaar op school zou leren. Je kan misschien al veel weten over hoe de mensen en de cultuur in Afrika is, en mensen in je omgeving kunnen je dingen vertellen over ontwikkelingslanden wat ze willen en de tv kan je de geuren en sfeer niet uitleggen.

Maar het krijgt pas echt betekenis als je Afrika met je eigen ogen ziet en het van dichtbij meemaken is echt super bijzonder! Het is een echte eye-opener, dat zal ik je verzekeren.

Al deze mooie ervaringen, dingen gezien, geleerd, gehoord, beleefd, genoten van de gastvrijheid en hartelijkheid van de Ugandezen in Uganda en de projecten, maar ook van elkaar voor de tweede keer. Ik ga nog elke dag genieten van deze mooie herinneringen die ik nu in mijn rugzak bij me draag.

En aan iedereen die twijfelt om vrijwilligerswerk te gaan doen wil ik zeggen: Doe het! Het is echt een onvergetelijke ervaring.

Gedicht:
Vrijwilligerswerk in Afrika

Het continent van eindeloze woestijn en graslanden,
Het continent van safari en wilde dieren,
Het continent van rode wegen en warme mensen.

Een unieke reis en een mooie combinatie van toeristische vermaak,
Soms voor een speciale taak.
En bewust zijn van het ware leven in Uganda,
En dat is waarom ik naar Afrika toe ga.

We kunnen alles verzinnen,
Om samen iets nuttigs te beginnen.
Om hier of ergens anders iets te doen,
Zomaar vrijwillig en niet voor de poen.

En wees, trots op wat vrijwillig is opgebouwd.
De mensen in Afrika bedanken je en behandelen je als goud.

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: MaartjeLaat
Comments, Compliments & Kudos

Wat fijn om te lezen dat je

Wat fijn om te lezen dat je ondanks je vervroegde terugkeer naar Nederland zo positief terugkijkt op je ervaring in Uganda! Het klinkt alsof Uganda jou ontzettend veel geleerd heeft. Hopelijk ben je inmiddels weer helemaal beter!
 
Gerjanne - JoHo

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
946 1