OPINION: Veel instellingen doen maar wat met woorden als 'fairtrade', 'eerlijk' en 'duurzaam'

Het collegejaar is weer begonnen en ook ik zit alweer sinds 2 weken braaf in de collegebanken. Na een lange, heerlijke vakantie, is mijn hoofd weer helemaal leeg en vallen me weer nieuwe dingen op. Zo is een instelling als Universiteit Utrecht zeker bezig met een wat meer duurzaam imago te 'winnen'. De kantines en automaten verkopen allemaal fairtrade koffie en thee, dus je kan als student de indruk krijgen dat je universiteit hard met de wereld mee denkt. Maar naast deze koffie en thee automaat staan ook automaten met snacks, zoals Mars, Twix, Bros etc. Geen fairtrade chocolade dus en weer wat minder goed bedacht van deze 'meedenkende' Universiteit.

De UU is daarnaast ook heel duidelijk bezig om duurzaamheid in het onderwijs te betrekken. Een voorbeeld hiervan is het Living Lab Green Office, waar het volgende over geschreven wordt:

"Een van de belangrijkste taken van de Green Office Utrecht is het gebruiken van alle kennis binnen de Universiteit Utrecht aangaande duurzaamheid. De beste manier om van deze kennis en de capaciteiten van de Utrechtse studenten te benutten is het integreren van de researchprojecten van studenten binnen duurzaamheidsvraagstukken die spelen bij de Universiteit Utrecht."

Een heel goed initiatief als je het mij vraagt en ik vind het ook zeker heel goed dat de Universiteit aandacht aan duurzaamheid besteed.

Toch vind ik dat ze dan zichzelf eerst de spiegel voor zou moeten houden. Zo na de vakantie, met nog een paar dagen mooi weer in het vooruitzicht, kun je je nog wel eens bedenken om in een luchtig t-shirtje naar college te gaan. Dit bleek voor mij een absolute afrader te zijn, want binnen wordt de airco op z'n hoogste stand aangezet, zodat het lekker 'koel' blijft (lees: ijskoud). Ik wil niet weten hoeveel energie er aan deze airco verspild wordt, maar in ieder geval is het een stuk minder duurzaam. Om nog maar te zwijgen over alle andere weinig leerzame practica met milieu onvriendelijke chemicaliën, waarbij sommige studenten toch wel eens het vloeibare, milieu-onvriendelijke afval door de gootsteen willen gooien.

Maar de Universiteit is uiteraard niet de enige en er zullen heel veel instellingen zijn die nog veel minder aan de rest van de wereld denken... Veel grotebedrijven zijn namelijk ook misleidend als het gaat om termen als 'puur', 'fairtraide', 'eerlijk' of 'duurzaam'. Denk bijvoorbeeld aan de Puur&Eerlijk stempel van de grote supermarkt Albert Heijn. Met name de term 'en' is hier niet juist gekozen, omdat er vaak een keuze gemaakt wordt tussen 'puur' óf 'eerlijk'. Lees er meer over in dit artikel van Radar. Over keurmerken zag ik daarnaast ook deze interessante documentaire van Altijd Wat.

Ik vind het een interessant onderwerp en denk dat wij als comsumenten ons niet moeten laten lijden door door een keurmerk of een bepaalde woordkeuze, maar altijd zelf kritisch moeten zijn als het gaat om onze keuzes voor een bepaald product, bedrijf of instelling. Niemand is perfect en deze laast genoemden helaas ook niet...

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]