Het heeft nut!

Het is inmiddels al weer een tijdje geleden dat ik wat geschreven heb op mijn blog, en stiekem schrijf ik dit ook met tegenzin, want ik ben zo erg aan het genieten! Ik realiseer me soms eigenlijk niet hoe bijzonder het is dat ik hier sta in Uganda, en dat ik daar zelf voor heb gezorgd.

Uganda is in alle opzichten anders dan Nederland. Ten eerste het landschap, zoveel groener, uitgestrekter en natuurlijker dan in Nederland. De mensen zijn echte levensgenieters. Kinderen zijn al oprecht gelukkig met een ballon of een lege fles, om mee te spelen. Ze glunderen en glimlachen van oor tot oor  als ze een highfive krijgen van een mzungu (blanke).

Ik kan zeggen dat ik het gevoel heb dat ik al wel wat heb betekent hier, al zijn het maar minuscule dingen. Zo hebben we een vijvertje leeggeschept, zodat de mensen die daar water halen, nu gebruik kunnen maken van iets schoner (drink)water, we hebben kinderen van de basisschool helpen leren lezen, we hebben greppels gegraven tegen bodemerosie, we hebben stoofovens gemaakt, die niet alleen veiliger, maar ook milieuvriendelijker zijn dan een open vuurtje, we hebben pindakaas gemaakt voor ondervoede kindertjes en vooral de mensen vrolijk gemaakt met onze aanwezigheid. Want dat betekent hier voor de mensen
al ontzettend veel, dat rijke blanke jongeren uit de westerse wereld zoveel geld vrijmaken, zich aanpassen aan de cultuur en de mensen en het land een beetje proberen te helpen.

Ik zat gisteren even na te denken, over wat Afrika nodig heeft, om meer mee te komen met de westerse  landen.
- tijd: Je kan niet verwachten dat alle ontwikkelingslanden binnen een paar jaar gelijk zullen zijn aan de andere landen. Afrika is later begonnen met ontwikkelen, en heeft dus langer de tijd nodig.
- geld: Een gebrek aan geld is een van de oorzaken en gevolgen van een arm Afrika. Een manier om dit op te lossen is onder andere eerlijke prijzen. Als westerse landen gewoon iets minder kapitalistisch zijn,
en iets meer aan de rest van de wereld denken, is dit probleem ook steeds meer opgelost.
- goede regeringen: Ik weet niet of de mensen hier een eerlijk stemproces hebben, maar eerlijk gezegd denk ik het niet.
- vrijwilligers, en dan vooral mensen die dingen doorvertellen: Ik denk niet zo zeer dat wat wij deze twee weken gedaan hebben ontzettend veel nut hebben gehad, want in principe hadden de mensen dit ook allemaal
zelf gekunt, maar ik denk vooral dat het wel degelijk nut heeft gehad, want als ik, en mijn reisgenootjes de dingen doorvertellen die wij deze twee weken hebben meegemaakt, dat iedereen dan een beter beeld bij de
situatie van Afrika heeft, en dat we dan samen de wereld een stukje mooier kunnen maken.

We zijn gisteren aangekomen bij ons laatste project, Lwengo. We zijn hier nog 4 dagen en dan is deze ongelooflijk bijzondere reis alweer voorbij, en ik kan in ieder geval al zeggen dat ik Afrika in mijn
hart heb gesloten, en dat dit niet de laatste keer is dat ik hier ben gekomen.

Liefs,

Danique

 

 

 

(Dit is geschreven toen ik nog in Uganda zat)

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: daniquekouwen
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
380