Mijn eerste week in Manilla

Het avontuur is begonnen, 21 augustus kwam ik aan op de Filipijnen voor mijn stage bij World Activity Philippines/JoHo Manilla. De aankomende weken zal ik me bezig houden met het verder ontwikkelen van World Activity Philippines en daarnaast een beetje meehelpen bij Smokey Tours. Ik heb er zin in. 

Manilla

Toen ik mijn ouders vertelde dat ik van plan was naar Manilla te gaan voor mijn stage waren ze niet bepaald enthousiast. Mijn vader, die zelf heel veel reist voor zijn werk, was toch wel wat bezorgd over zijn 'kleine' meisje.  De website van het ministerie van buitenlandse zaken werd direct gecheckt en teksten als 'Op de Filipijnen is veel criminaliteit. Denk aan overvallen en berovingen op straat. Criminelen gebruiken daarbij vaak grof geweld.' stelde mijn vader ook niet echt gerust. Nu scheelt het dat ik geen alcohol drink, geen mega feestbeest ben en het niet bepaald mijn 1e reis naar Azië is maar toch, hem echt gerust stellen was lastig. In Manilla aangekomen moest ik ook echt wel even wennen maar met de voorbereidende training en hulp van lieve collega's, andere vrijwilligers en beveiligingsmensen en behulpzame locals die mij de weg wijzen. Maar ik blijf me er natuurlijk wel van bewust dat ik in een miljoenen stad woon waar de verschillen tussen arm en rijk bestaan en ik als, blond, klein, westers meisje, wel moet blijven nadenken/alert moet blijven. 

Vervoer in Metro Manilla

Je hoeft maar 1 stap naar buiten te zetten en je ziet het direct, jeepneys, ticycles, pedicaps, taxi's en de LRT (light rail transit) het is druk op de straten en het verkeer wordt geregeld door een combinatie van stoplichten, voetgangers en politie agenten. Heerlijk chaotisch. Het LRT systeem heb ik ondertussen onder de knie. Ik snap hoe het werkt, heb me als een sardientje in een blik naar fijn laten drukken en me verbaasd over de speciale vrouwen coupes en coupes voor ouderen/gehandicapten/zwangere vrouwen/vrouwen met baby's. Waarom hebben wij dat soort coupes niet in Nederland? Ik vind het wel een mooi stukje service. De tricycles ben ik vol op aan het testen, heerlijk in de zijspan van een motor. Van de week werd ik daardoor (met tassen vol boodschappen) thuis gebracht door een heel gezin, gezellig toch? Het Jeepney systeem is van een totaal andere orde... op de zijkant staat waar ze naar toe gaan, je betaald door je geld door te laten geven naar voren en kan overal langs de route stoppen en instappen tot de jeepney echt vol-vol is. Mijn enige probleempje hierbij is dat ik nog geen flauw idee heb waar ik er uit moet enzo maar dat ga ik de aankomende weken ontdekken zodat ik over een tijdje een perfect richtingsgevoel heb...

Arm & Rijk

Zoals in elke grote stad heb je ook hier duidelijke verschillen tussen arm en rijk. Van luxe shopping malls tot sloppenwijken en zwervende kinderen op straat. Zo zag ik van de week hoe een jongetje van een jaar of 4 aan de kant van de weg zat te poepen op een stukje karton. Het was de eerste keer dat ik zo iets (in een stad) zag en vond het toch even slikken. Toen ik gister in een andere stadsdeel rond liep en zo'n zelfde ritueel zag, deed het me al veel minder. Hoe naar het ook klinkt, het zien van armoede went. En wat ik tijdens de Slum tour van Smokey Tours geleerd heb is dat, de mensen creatief zijn, sterk en ook deze kinderen gewoon spelen en plezier maken. Wel zorgt het ervoor dat ik bewuster om ga met mijn spullen. Ik gooi minder snel eten weg en toen ik gister heel veel rijst over had heb ik dat netjes in een bakje gedaan om weg te kunnen geven aan een van de zwerfkinderen aan de doorgaande weg. 

World Activity Philippines

Ik ben hier dus met een reden; leren, studeren, ontwikkelen en proberen wat te betekenen voor World Activity Philippines(WAP). Op dit moment ligt de focus van WAP voornamelijk op het aanbod van vrijwilligerswerk bij partner organisaties maar het idee is dat WAP net zo'n JoHo center wordt als de JoHo centers in Nederland. Inclusief studie materialen, speciale reisverzekeringen en veel voordelen en kortingen voor de WAP donateurs. Eén van de unieke dingen die WAP aanbied zijn Fair Travel, Voluntourism en Social Voluntourism voor mensen die hun reis net wat extra's willen geven. Ook zal er in oktober/november en december/januari een speciaal vrijwilligersproject georganiseerd worden door WAP/JoHo en Smokey Tours. Waarbij Filipijnse en Nederlandse studenten samen een nieuwe tour zullen ontwikkelen. Ik ben echt heel benieuwd hoe dit word maar het lijkt mij super gezellig. 

Ik ben nieuwsgierig naar de aankomende weken en benieuwd hoe deze weken mij als persoon zullen veranderen, ik houd jullie op de hoogte!

Groetjes,

Kirsten

Follow the author: Kirsten
More contributions of WorldSupporter author: Kirsten
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]