Dag Sinterklaasje

Lieve Jan,

Wanneer je een toerist in Can Tho bent dan zie je leuke marktjes, goedkope eettentjes en gezellige boottochtjes op de Mekong. Wanneer je een inwoner voor een maand van Can Tho bent, dan zie je dat ook allemaal maar ervaar je het anders. 'Het' staat voor armoede. 'Het' staat voor de kinderen zonder ouders. 'Het' staat voor hopen dat je morgen weer een bakje zoete aardappels voor 17 eurocent verkoopt aan die gekke Hollanders. Wanneer je in al die weken dat je in Vietnam zit 'cadeautjes' hebt gekregen, dan wordt het in de laatste week tijd om ze zelf uit te gaan delen.
Ik heb de rol van zwarte piet nog voor 5 december aangenomen. Nee, niet in een rascistische context plaatsen, want die discussie gaat helemaal nergens over natuurlijk. Ik heb bij elkaar een mooi bedrag gekregen van diverse personen, waaronder Lionsclub 'De Bernisse'. En zoals Sinterklaas met de stoomboot naar Nederland vaart, ben ik met het vliegtuig naar Vietnam gevlogen. Het is niet zo dat ik zomaar met geld smijt en er van uitga dat het wel goed is zo. Ik zit hier nu een maand. Ik heb bekeken wat de projecten doen en hoe ik het geld het meest efficiënt kan besteden. Dat is me gelukt en inmiddels zit ik alweer in mijn laatste werkweek. Ik heb al een aardig bedrag kunnen uitgeven en met dat geld heb ik flink wat spullen kunnen kopen. Schoolmateriaal, speelgoed, klamboes en nog veel meer. Het gaat er niet om hoeveel je geeft maar wat je geeft. En ik merk aan de reacties van de mensen die de spullen krijgen dat ze er erg blij mee zijn. Het doet je goed als vrijwilliger zijnde om de mensen waarvoor je dit doet gelukkig te zien met wat ze krijgen. Jan, ik heb een vraag voor je: 'Hoe krijg ik de mensen in Nederland zo ver dat ze beseffen dat iets weggeven goed is? Je kan natuurlijk geld geven wanneer er een collectebus onder je neus wordt gedrukt, maar het moet toch ook anders kunnen? Kijk eens wat er allemaal weg kan in huis. Wat kan je missen? Wat kan een ander goed gebruiken? Het hoeft echt niet direct de vuilnisbak in. Jan, hoewel er beweerd wordt dat het rascisme is geloof ik er in dat iedereen het in zich heeft om een zwarte piet te zijn. Niet alleen met 5 december. Je hoeft ook echt geen flanelle pofbroek aan en op het dak te lopen. Maar pak eens die denkbeeldige jute zak en deel je geschenken uit. Groot, klein. Het maakt in principe niet uit wat het is, maar dát het iets is. Jan, laten we hopen dat dat gaat lukken. Want er is niets mooiers dan iemand anders gelukkig te maken.

Liefs, Marjolein

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: Marjolein29
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
501