TIger and goat

Education Category: Games
Ages:

Bagh Chal (''Bewegende Tijgers") is een strategisch bordspel voor twee spelers, welk wel gezien wordt als het nationale spel van Nepal. Het doel van het spel voor de geiten (20 stuks) is om de tijgers (4 stuks) vast te zetten zodat die niet meer kunnen bewegen. Het doel van de tijgers is om vijf geiten te doden.

 

Het spel begint met in elke hoek een tijger die naar het midden van het bord kijkt. De spelers mogen om en om een zet doen. De speler van de geiten is als eerst aan de beurt om een geit op het speelbord te plaatsen. Hierna moet de speler van de tijgers een tijger verplaatsen. Hierbij zijn twee mogelijkheden:

  • de tijger wordt naar een andere kruising geplaatst door een lijn te volgen
  • een tijger springt over een geit die naast hem staat in een rechte lijn naar een open plaats achter de geit. Hierbij wordt de geit gedood en van het bord geplaatst. Het is voor de tijgers verplicht om te slaan als dit mogelijk is en de tijgers kunnen maar een geit per beurt doden. Tijgers kunnen echter niet achteruit slaan of zich omdraaien. Gedode geiten kunnen niet meer terug op het bord geplaatst worden.

Als er twintig keer een geit op het bord is geplaatst, dit is na 39 zetten, vindt de vervolgfase van het spel plaats.

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect & Continue
More from tomdeboer
Blog of tomdeboer
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
12