De millennium doelen gekoppeld aan mijn reis naar Malawi

Ik heb er voor gekozen op mijn blog te houden over millenniumdoel 2: In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school. Dit millenniumdoel houdt in dat we ervoor willen zorgen dat alle kinderen op de hele wereld een basisopleiding krijgen op school. Ik heb voor dit doel gekozen omdat ik het een heel belangrijk doel vindt en omdat ik tijdens mijn reis in Malawi veel te maken heb gehad met de kinderen daar en de educatie. Ik heb verschillend onderwijs gezien in Malawi en de effecten daarvan gemerkt. 

We zijn in Malawi eerst naar een middelbare school geweest. Dit was een goede middelbare school met de rijkere kinderen uit het land. We kregen van de leerlingen een rondleiding op deze school. De kinderen waren van onze leeftijd, dat was heel interessant want we kregen ook de kans om met ze te kletsen. De kinderen hadden vakantie en waren speciaal voor ons naar school gekomen. De school was een soort grote campus met sprotvelden, lokalen, stoelen, tafels een aula en een bibliotheek. Alle kinderen moesten in uniform naar school. Er was we leen groot te kort aan schriften en pennen. Ook waren er bijna geen computers. De kinderen op deze school hadden hele grote dromen. Ze wouden dokter of advocaat worden. Het was fijn om te zien dat deze kinderen educatie kregen en ze waren heel gelukkig daar om maar wel pijnlijk is om te zien dat ze door de weinige middelen die ze tot hun beschikking hebben ze waarschijnlijk nooit zo ver komen als in een lang als Nederland. We hebben de kinderen nog heel veel pennen geschonken. 

De andere school die we hebebn bezocht was een kleuterschool. Deze kleuterschool was onderdeel van het project Chayof waar wij geweest zijn om in de community te helpen. Er waren een paar lokalen. In deze lokalen stonden soms wat schoolbankjes en de muren waren beschildert met getallen of woordjes die kleuters moeten leren. Er was verder helemaal niks. De leerlingen hadden allemaal roze kleertjes aan dat waren de uniforms. Deze waren wel heel vies en gescheurd. Op deze school zaten hele kleine kinderen. We hebben meegekeken naar de lessen die ze kregen. Ze kregen een engels lesje. De leraar leesde wat op en de kinderen zeiden het na. Het onderwijs was niet goed maar je merkte toch dat de kinderen er heel veel baat bij hebben. De kinderen worden voor een deel opgevoed op een kleuterschool. Ze hangen niet de hele dag op straat of zitten thuis maar ze kunnen overdag naar school, leren vriendjes kennen en worden regels bijgebracht. 

De scholen hebben mij laten zien dat de kinderen die enige vorm van onderwijs kregen een stuk gelukkiger waren en beschaafder. Je merkt wel het verschil in onderwijs. Het is jammer dat het niet overal even goed is. Basisonderwijs in Malawi is gratis maar niet iedereen heeft geld voor de materialen die er bij komen kijken, zoals schriften en pennen. We hebben ook kinderen gezien die helemaal geen onderwijs hebben gehad en je merkte dat deze kinderen een stuk agressiever waren en onaangepaster. Er zijn gelukkig wel projecten die kinderen en ouders attent willen maken van het belang van educatie. 

 

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Frederique
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]