TIP: Zo help jij jouw goede doel!

Zoals ik al eerder schreef ben ik druk bezig mijn steentjes bij te dragen voor de organisatie Sailing Dentist. Behalve het schrijven van verschillende teksten, ben ik ook bezig voorbereidingen voor de fundraising te treffen. Omdat het me niet verstandig leek zelf het wiel uit te vinden, nam ik contact op met een kennis. Zij heeft een lange tijd voor o.a. Solidaridad de fundraising gedaan en kon mij natuurlijk allemaal handige tips meegeven!

Omdat ik denk dat misschien meerdere wereldsupporters gebruik kunnen maken met deze tips en tricks, wil ik 10 goed uit te voeren tips met jullie delen.

 

1. EERST ZAAIEN, ZAAIEN, ZAAIEN EN DAN PAS OOGSTEN!

Deze tip lijkt misschien heel flauw, maar zorg er echt voor dat je doorzet als je geld voor je goede doel wil ophalen. Ookal wil het misschien niet in een keer lukken het geld binnen te halen, geef niet op! Probeer een andere manier of benader meer mensen. Wanneer je mensen een brief gestuurd hebt, bel ze dan eventueel nog eens na of ze interesse hebben.

2. ZOEK ALTIJD EEN LINK TUSSEN HET GOEDE DOEL EN JE SPONSOR

Met name bedrijven zijn geinteresseerd als er een bepaalde brug gemaakt kan worden tussen het goede doel en het bedrijf. Deze brug kun je met een beetje creativiteit altijd wel maken. Het hoeft niet een directe, grote link te zijn, als je maar voor enige verbintenis zorgt, maak je meer kans!

3. LIKE DE PAGINA VAN HET GOEDE DOEL OP FACEBOOK

Op deze manier blijf je, als je je facebook account een beetje in de gaten houdt, altijd up to date van je goede doel.

4. NODIG AL JE VRIENDEN UIT VOOR DE FACEBOOKPAGINA VAN HET GOEDE DOEL

Een kleine moeite en het zorgt direct voor meer bekendheid van je goede doel. Sommige goede doelen, zoals Artsen zonder Grenzen en Oxfam Novib plaatsen verschillende oproepjes op de tijdlijn van de pagina en deze verschijnen direct in de newsfeed van je vrienden. Zo worden zij ook aangespoord om iets voor het goede doel te doen of een financiële bijdrage te leveren.

5. THINK OUT OF THE BOX

Misschien is het een cliché, maar zoek sponsoren waar een ander het niet zoekt. Benader bijvoorbeeld je oude basis- of middelbare school of zij interesse hebben in een sponsorloop of iets anders voor je goede doel willen organiseren. Misschien is je sportvereniging ook bereid om met de hele vereniging een leuke actie voor het goede doel te doen. Of verzin zelf iets/verricht een daad waar mensen in geïnteresseerd zouden kunnen zijn, wat je vervolgens kunt verkopen voor je goede doel.

6. SPONSORING IN NATURA

Bedenk altijd waarvoor het opgehaalde geld nodig zal zijn. Soms is het heel moeilijk om geld op te halen en kun je makkelijker grote bedrijven benaderen of zij bepaalde producten willen leveren.

7. HOUD JE CONTACTEN WARM

Stuur altijd een bedankbrief na. Doe dit het liefst met foto's of beschrijf in ieder geval waar en hoe de donaties terecht gekomen zijn. Geven kan op die manier voor bedrijven een stuk leuker zijn en wie weet helpen ze je goede doel nog wel eens een keer...

8. VERGROOT JE NETWERK
Een website als LinkedIn kan hierbij heel nuttig zijn. Misschien heb jij in je directe vrienden/kennissenkring niet altijd de juiste contacten om iets voor elkaar te krijgen. Via via ken je meer mensen dan je denkt! Kijk dus op LinkedIn eens naar de connecties van een ander of vertel op dat verjaardagsfeestje waar je mee bezig bent. Je weet nooit tegen wie je nog eens aanloopt!

9. STUUR JE BRIEVEN NAAR DE JUISTE PERSOON

Deze tip is met name interessant als je naar een groter bedrijf een aanvraag stuurt. Zoek dus altijd eerst uit naar wie de brief toe gestuurd moet worden. Zo voorkom je dat de brief op de grote stapel terecht komt en misschien wel helemaal niet gelezen wordt.

10. GA DE DEUR UIT

Het lijkt misschien sneller om vanuit je bureau met je telefoon en je computer alles te regelen. Dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Zoek een evenement uit waar wellicht geïnteresseerden rond kunnen lopen. Spreek mensen aan en neem wat folders met duidelijke informatie mee. Zo weet iedereen meteen waar je het over hebt. Zorg hierbij dat je zelf enthousiast bent: grote kans dat jij met je enthousiasme anderen aansteekt!

 

Hebben jullie nog goede tips die jou net aan die laatste beetjes voor je project/goede doel geholpen hebben? Deel ze hieronder in een reactie!

 

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Leuke een waardevolle tips

Leuke een waardevolle tips Elise! Ik vind het inderdaad zelf ook altijd moeilijk om effectief sponsors te werven. Dus thanks :-) ben benieuwd naar je ervaringen hiermee!

hartstikke bruikbaar stuk :)

hartstikke bruikbaar stuk :) inderdaad bedenk je altijd wat jij voor andere kan betekenen, het is altijd een kwestie van "what's in it for me" bij mensen die geld "moeten" geven, dus probeer het aantrekkelijk te maken!  xx

Bedankt voor de leuke

Bedankt voor de leuke reacties, Cecile en Anke! Ik merk ook vaak op dat mensen zich bezwaard voelen anderen te benaderen voor een donatie. Mijn mening: je vraagt het niet voor jezelf maar voor een goed doel, dus waarom voel je je bezwaard? Het zou juist goed moeten voelen dat jij wél de moeite neemt om dit goede doel bij anderen (die het doel misschien heel goed vinden, maar niet de tijd hebben om er iets actief voor te doen en dus liever doneren) onder de aandacht te brengen.

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 3