tips om beter bezich te zijn in Nederland, ook voor andere landen

Wij hebben het goed , hier in Nederland. We hebben genoeg voedsel, verharde wegen en goed onderwijs. Toch zijn we op het vlak van milieu nog niet optimaal bezich. We verbruiken veel en gooien veel weg. Dat kan toch beter?! Hier zijn een paar tips die , soms simpel soms wat lastiger, wat uithalen om minder milieu belastend te leven want ook wij merken nu al van alles. Sommige tips heb je vast alwel eens gehoord maar horen en doen zijn twee verschillende dingen :)

Eet eens een dag geen vlees. Er zullen veel mensen zijn die dit al doen maar nog lang niet iedereen. Het is haast standaard geworden vlees op je brood of wat spek bakken. Ook bij het avond eten is vlees , met aardappels , rijst , pasta, of noedels haast standaard. Vlees is een welvaards product. Vroeger waren oermensen er heel blij mee en de boeren later ook. Het was alleen duur en was vaak alleen ter beschikking van de rijken. Nu Nederland de afgelopen eeuw welvarend(er) is geworden konden en kunnen meer mensen  vlees veroorloven waardoor er grote stallen met veel dieren gebouwd moesten worden. De vele dieren hebben veel voer nodig waarvoor genetisch veranderde planten worden gebruikt en als het voer of de grondstoffen ergens anders goedkoper zijn word het daar gehaald ook al is het op een ander continent. Ook worden plagen resistent voor vergif waardoor meer en heftige vergiffen worden gebruikt. De dieren krijgen ook veel hormonen en antibiotica binnen en als ze geslacht worden kan dat ook ergens anders gebeuren. Er zijn dus veel transporten voor vlees nodig. Een goed alternatief is eens een stukje vis of nogbeter iets zonder vlees zoals champingons of vegetarisch vlees. Veel gerechten kunnen zonder vlees sommige horen zo en vaak heb je het verschil niet door. Als je wat zoekt dan zijn er heel veel lekkere recepten maar ook dingen die je vaker eet zijn vlees vrij bijvoorbeeld pannekoeken.

Ga eens met de trein, bus , fiets, spreek af om iemand een stuk mee te nemen of lift eens. Stel je moet ergens heen dan ben je snel genijgt iemand te vragen ofdat hij of zij je  daar heen wil brengen of je rijd zelf. Vaat zit je dan wel in een auto waar nog plaats is voor drie mensen waardoor je veel uitstoot hebt terwijl je met loze ruimte zit. Ben je niet van plan iemand mee te nemen? Kijk dan ofdat een kleinere auto misschien niet practischer is of haal de achterbank er uit dat scheeld het gewicht van twee ietwat dikke mensen en dus brandstof.

Koop niet meer dan dat je nodig hebt. Dit geld vooral voor eten. We gooien vaak veel eten weg en dat is jammer wat je gooit veel werk uitstoten en geld weg. Kook ook niet meer dan nodig is en is er te wijnig kun je altijd een koek of toetje pakken.

Koop eens iets lokaals. Lokaal voedsel heeft minder transportachter de rug en is het minder vervuilend. Het is vaak goedkoper dan in de supermarkt en lekkerder, vooral fruit. Dat word rijp geplukt en verkocht in tegenstelling tot het fruit in de supermarkt. Soms is het ook nog eens biologisch wat trouwens ook eens goed is om te kopen.

Maak zelf eens iets. In plaats van naar de super te gaan en iets kant en klaar te kopen maak het zelf. Je koopt de grondstoffen zelf en je maakt iets. Het is heel leuk om te doen , je kunt er trots op zijn, er itten minder toevoegingen in zoals E nummers en conserveer middelen, en het smaakt ook (vaak)nog eens veel lekkerder. Het is bijvoorbeeld heel simpel en makkelijk om mayonaise, mosterd, brood , ricotta of yogurt te maken.

Re use en recycle. Met een beetje fantasie kun je van een glazen fles een glas of een muur of een planten pot maken. Plasticflesjes kun je vaak hergebruiken. Maar je kunt ook eens aan je huisdier denken, hoe leuk zou je hond  of kateen oude dichtgenaaide sok vinden desnoods gevult met kranten of oude sokken ? Of een veter voor je kat? Of een jeans pijp van je oude broek af knippen en er een knoop in leggen en je hebt een flos, het scheeld je weer tien euro voor een flos en als alleen de pijpen kapot waren heb je mee een zomer broek. Je kunt het ook gewoon bij het scheiden van je afval houden, ben je te lui om plastic in de kelder te doen ? Zorgdan voor een dubbele prullen bak dan hoef je het alleen in het goede gat te gooien.

Let bij het doen van je boodschappen op de verpakking. Koekjes voor mee naar school zitten in een kleine verpakking die in een grotere verpakking zitten. Een koekdoosje mee naarschool scheeld die ver pakking, het zelfde geld voor pakjes drinken , koop een groot pak en hergebruik dat flesje. Let er ook op dat je je afval niet zomaar weggooit op straat, strand, bos,of op het water houd het bij je totdat je het kunt weggooien.

 

More contributions of WorldSupporter author: Mathea
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]