Een jaar later

Een jaar geleden reisde ik naar China om daar vrijwilligerswerk te doen bij Huiling Beijing, een dagopvangcentrum voor geestelijk gehandicapte volwassenen.

Die paar weken in China waren voor mij heel leerzaam. Door die ervaring heb ik het afgelopen jaar nieuwe dingen durven oppakken. Bijna niemand geloofde, voordat ik naar China ging, dat ik als toen 14-jarige alleen daarheen zou durven gaan en dat mijn ouders het goed zouden vinden. Ook in een uitzending van Radio M (Utrecht) kon de verslaggever het nauwelijks geloven. http://home.kpn.nl/kvnm/huiling/radio_m_mente_2013-07-29.mp3.  Maar ik ben wel gegaan. Als je iets echt wilt, dan zijn er altijd wel wegen te vinden. Zo heeft Monique Groeneveld van Wereldsupporterpartner China Inside mij in Beijing opgevangen en begeleid. Ik wilde bijvoorbeeld een professionele cameraman inhuren en zij heeft er ter plaatse een voor mij gevonden.

Dit soort ervaringen heb ik het afgelopen jaar gebruikt. Ik schreef al dat ik mee wil doen aan het talentontwikkelingsprogramma School at Sea: een half jaar school volgen terwijl je op een tall ship de Atlantische Oceaan oversteekt en kennismaakt met de natuur en cultuur van het Caribisch gebied. Dat is heel leuk, maar ook erg duur. Mijn China-ervaring komt hier van pas. Als je echt iets wilt, zijn er wegen te vinden om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Niet dat ik alles al heb, maar ik heb er vertrouwen in dat ik nog meer sponsoren kan vinden. Iets voor u? ;)

Een van de manieren om geld bij elkaar te krijgen is werken. Veel van mijn leeftijdgenoten werken bij de supermarkt als vakkenvuller. Dat kan natuurlijk erg gezellig zijn, maar toch trok dit werk mij niet zo. En toen kwam er een kans om te solliciteren bij het Archeon, het historische themapark in Alphen aan den Rijn. Dat zag ik heel erg zitten en ik heb daarom heel erg mijn best gedaan om mijn motivatie aan de sollicitatiecommissie te laten zien. Met succes; nu ben ik ‘archeotolk’ in de Middeleeuwen. Daarover schreef ik in mijn vorige blog. Het is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam om erachter te komen hoe je kunt leven zonder elektriciteit, stromend water en internet!

De rode draad van de dingen die ik hier noem: doe het niet zoals alle anderen, maar doe het op een manier die voor jezelf goed voelt. Dan bereik je meer. Je helpt bijvoorbeeld andere mensen. In Huiling heb ik de mensen zelf geholpen, maar ik heb vooral geholpen door iets voor hun fondsenwerving te doen. In het Archeon help ik de bezoekers om hun een beeld te geven van het leven van vroeger. En met School at Sea geef ik een extra impuls aan mijn persoonlijke ontwikkeling en doe ik ervaringen op waarmee ik later weer anderen kan helpen.

Dus de spannende en moeilijke stap om in mijn eentje naar China te gaan heeft mij geholpen en blijft mij helpen om bij nieuwe keuzes in mijn leven niet meteen de makkelijkste of de gewoonste weg te kiezen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb en kan het iedereen aanraden.

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Mente
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
8
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.