Challenge: Een wereldburger in 8 dagen (Dag acht)

Wauw.. Vandaag alweer de laatste dag van de challenge! Vandaag staat in het teken van onder andere eerlijke handel. Het laatste doel luidt namelijk: 'In 2015 is er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp'. Dit gaat dus vooral over hoe rijke landen arme landen kunnen helpen. Rijke landen hebben meer in hun mogelijkheden. Zij kunnen bijvoorbeeld handelsbarrières opheffen en schuldverlichting bieden. Dit zorgt natuurlijk voor een betere economische situatie in het desbetreffende land. Ook bijvoorbeeld de aanleg van internet en mobiele telefonie helpt bij de verbetering van een economische situatie van een land. Hiermee kan een land natuurlijk beter contact maken met andere landen en kunnen zij dus meedoen met de wereldeconomie. 

Fair Trade. Eerlijke handel. Hoe simpel is het eigenlijk? Maar hoe moeilijk tegelijk? Alle grote heren willen zoveel mogelijk winst maken. Dit gebeurt onder andere door hun inkoopprijs zo laag mogelijk te houden. En dat gebeurt dan door hun arbeiders zo laag mogelijk uit te betalen en de arbeidsomstandigheden zo laag mogelijk te houden. Dit is natuurlijk alles behalve eerlijke handel. Net als het afpersen van boeren. Geld is en blijft macht. En de mensen met minder geld bezwijken daaronder.

Maarrrrrr, daar kun je in Nederland eigenlijk ook enigszins wat aan veranderen! Door zelf Fair Trade producten te verkopen. Ik heb vandaag vooral Fair Trade proberen te eten. Niet alles was Fair Trade maar het meeste wel! Zelfs mijn tussendoortje was Fair Trade! Dat staat ook op de foto. Tony's Chocolony vind ik echt een topmerk. Ze zetten ook zelf op de verpakking dat deze chocolade verpakt is in een rode wikkel omdat zij een alarmerende boodschap de wereld in willen brengen. En zij streven naar de 100% slaafvrije chocolade. Zij zijn langetermijn-relaties aangegaan met cacaoboeren. Zo weten deze boeren zeker dat zij de cacao kunnen blijven verkopen An hen voor een goede prijs. Ik blijf hun chocola een super goed initiatief vinden en op deze dag, de dag van onder andere de eerlijke handel, vond ik het wel een hele goede! Verder was het wel lastig omdat we zelf eigenlijk bijna nooit Fair Trade producten hebben zelf thuis. Af en toe. Het probleem is dat het gewoon veel duurder is. En als je dat niet hebt... Dat is ook het probleem voor meer Nederlanders. Maar het is en blijft toch de echte eerlijke prijs voor het product. En daar komt nog bij dat wanneer iedereen Fair Trade producten koopt het vanzelf minder wordt. Hetzelfde geldt voor kleren! Alleen dat lijkt me nog moeilijker uit te bannen. Je ziet dat echt overal. In elk goedkoop tot redelijk goedkoop zie je wel een label met 'Made in ...' En dan een willekeurig ontwikkelingsland. Je wéér dat degenen die aan dat kledingstuk gewerkt hebben geen eerlijke prijs voor hun diensten hebben gekregen, en toch koop je het. Echt eerlijke kleding is vaak veel duurder. Maar het heeft natuurlijk ook een keerzijde. Door die kleren helemaal niet meer te kopen hebben de mensen helemaal geen inkomen meer. Tenminste dat hoor ik vaak als argument in mijn omgeving. Ik vind het wel een zwak excuus, want oneerlijke handel blijft het toch. Blijft een lastige afweging. Van jou wordt natuurlijk ook niet per de verwacht dat je alles Fair Trade moet kopen, nooit meer met gemotoriseerd vervoer mag, etc. Maar voor alles geldt: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Kleine veranderingen zijn ook veranderingen!

Image
Follow the author: Lynn Jongman
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]